Canon EOS R5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez TPS
    Czyli jednak. A masz już najnowszy FW 1.20?
    Zawsze najnowszy od razu wgrywam. Ale mi aparat nie zawiesił się już chyba od półtora miesiąca jakoś. Może dlatego że robię sport od tego czasu migawce elektronicznej? Tylko sesje z lampami mechaniczna, ale tu też żadnego problemu.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• TPS
      Bywalec
      • 2020
      • 120

Zamieszczone przez sebcio80
      Zawsze najnowszy od razu wgrywam. Ale mi aparat nie zawiesił się już chyba od półtora miesiąca jakoś. Może dlatego że robię sport od tego czasu migawce elektronicznej? Tylko sesje z lampami mechaniczna, ale tu też żadnego problemu.
      Też się mocno zastanawiam, czy nie wejść w R5. Jestem skłony kupić nawet A9II, ale R5 zdaje się oferować więcej w podobnej cenie. Tak samo jak R6 względem A9v1. Nie wiem tylko, czy chcę 45 MPx. Pracowałem z A7R3, i oczywiście taka liczba pixeli wręcz odurza, ale jest też wymagająca przy szybko poruszających się obiektach. 24MPx jednak wybaczają bardziej wszelkiego rodzaju mikrowibracje.
      Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
      Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez TPS
        Czepiasz się.
        Oczywiście .
        Natomiast dla mnie dużo bardziej wiarygodni są "żywi" użytkownicy których znam i ich opinie niż eksperci internetowi nie wiadomo przez kogo opłacani - podkreślam dla mnie .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• mkkaczy
          Początki nałogu
          • 2011
          • 461

Zamieszczone przez jotes25
          Moją R6 zrobiłem kilka tysięcy zdjęć z różnymi wersjami firmware. Zero problemów. Obiektywy wyłącznie Canon EF.
          To akurat chyba nie problem tyle natrzaskać. Wczoraj odebrałem R6-ke, dziś już przed światem była ze mną w terenie. 3 podejścia lisa i karta 32GB na elektronicznej migawce prawie pękła. Miałem teraz na Black Friday kupić karte 64 lub 128 GB UHS-II, ale widzę że, trzeba będzie dokupić jeszcze jedną nawet wolniejszą, ale tak tak ze 256 GB.
          R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
          https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• TPS
            Bywalec
            • 2020
            • 120

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Oczywiście .
            Natomiast dla mnie dużo bardziej wiarygodni są "żywi" użytkownicy których znam i ich opinie niż eksperci internetowi nie wiadomo przez kogo opłacani - podkreślam dla mnie .
            No ja nie znam Twoich ŻYWYCH użytkowników , co gorsza, nie znam żadnego innego żywego użytkownika R5/6, poza tymi, którzy opowiadają o sprzęcie na YT, lub piszą na forach internetowych. Kiedyś wszystko było jakieś prostsze. Szło się do sklepu, rozmawiało się ze sprzedawcą, i kupowało się sprzęt. Teraz trudno jest porozmawiać ze sprzedawcą, ponieważ często/gęsto "wie się o sprzęcie" więcej, niż sprzedawca
            Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
            Just Impress Me by TPS

Komentarz

• robertskc7
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1513

Zamieszczone przez mkkaczy
              To akurat chyba nie problem tyle natrzaskać. Wczoraj odebrałem R6-ke, dziś już przed światem była ze mną w terenie. 3 podejścia lisa i karta 32GB na elektronicznej migawce prawie pękła. Miałem teraz na Black Friday kupić karte 64 lub 128 GB UHS-II, ale widzę że, trzeba będzie dokupić jeszcze jedną nawet wolniejszą, ale tak tak ze 256 GB.
              W eRce na 128gb mieści się 5-6 tyś skompresowanych rawów w r6 powinno wejść jeszcze więcej.
              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

Mkkaczy napisz jak pierwsze wrażenia, pokaż lisa

Komentarz

• slawek20053
                  • 2013
                  • 12

Dzień dobry, niestety ja jestem „żywym” użytkownikiem, któremu się najpierw wieszał i restartował R5 a następnie tydzień temu pojawił się err 70 . Zawiozłem do serwisu i została wymieniona płyta główna . Trwało to trzy dni . Mam nadzieję, że to pierwsza i ostatnia usterka, która mi się przytrafiła jakomużytkownikowi tej marki od ponad 25 lat...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez TPS
                    Teraz trudno jest porozmawiać ze sprzedawcą, ponieważ często/gęsto "wie się o sprzęcie" więcej, niż sprzedawca
                    Często ? To jest norma....

Ostatnio prosiłem o pomoc w kwestii wyboru sprzętu do filmu u jednego z największych dystrybutorów (nie chcę pisać nazwy, bo nie ma co wywoływać wojny) - niekompetencja osoby która się ze mną skontaktowała wywoływała tylko uśmiech. Rozmowa szybko się zakończyła, bo szkoda czasu na rozkminy dyletantów. Tak to niestety u nas wygląda - póki co bardzo marnie.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• TPS
                      Bywalec
                      • 2020
                      • 120

Zamieszczone przez slawek20053
                      Dzień dobry, niestety ja jestem „żywym” użytkownikiem, któremu się najpierw wieszał i restartował R5 a następnie tydzień temu pojawił się err 70 . Zawiozłem do serwisu i została wymieniona płyta główna . Trwało to trzy dni . Mam nadzieję, że to pierwsza i ostatnia usterka, która mi się przytrafiła jakomużytkownikowi tej marki od ponad 25 lat...

To raczej grubsza usterka jest, skoro płyta główna poszła do wymiany. Mam nadzieję, że dalej już będziesz się cieszył super sprzętem.
                      Tak z innej beczki, to ciekaw jestem na ile takie glitche sa kwestią hardware'u, czy jednak można je naprawić firmware'em, poza przypadkiem kolegi, bo FW płyty by nie naprawił.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Często ? To jest norma....

Ostatnio prosiłem o pomoc w kwestii wyboru sprzętu do filmu u jednego z największych dystrybutorów (nie chcę pisać nazwy, bo nie ma co wywoływać wojny) - niekompetencja osoby która się ze mną skontaktowała wywoływała tylko uśmiech. Rozmowa szybko się zakończyła, bo szkoda czasu na rozkminy dyletantów. Tak to niestety u nas wygląda - póki co bardzo marnie.
                      Zbyt dużo czasu spędziłem w nowoczesnym handlu detalicznym (RTV/AGD) i nie chcę poruszać wątku, jak handlowcy są wynagradzani i dlaczego wciskają klientom takie, ani inne rzeczy. Temat na inny wątek. Ja mam swój ulubiony sklep i swojego ulubionego handlowca, z którym mogę gadać godzinami, przeszkadzając mu w pracy i obsłudze innych klientów, z których ten sklep, bądź co bądź żyje.
                      Just Impress Me by TPS

Komentarz

• slawek20053
                        • 2013
                        • 12

Też mam taką nadzieję i robię dalej zdjęcia :-)

Komentarz

• mkkaczy
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 461

Zamieszczone przez Jacek
                          Mkkaczy napisz jak pierwsze wrażenia, pokaż lisa
                          W moim temaci rozważania po pierwszym dniu
                          https://www.canon-board.info/threads...=1#post1417396
                          R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                          https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4335

Zamieszczone przez mkkaczy
                            Kolega "przymierza się" do R6.
                            Jeśli masz RAW tego liska to czy mógłbyś go udostępnić ?

jp
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• TPS
                              Bywalec
                              • 2020
                              • 120

Jeśli ktoś z Was ma zacięcie "Adama Słodowego", odpowiednie narzędzia oraz umiejętności, może sobie rozwiązać kwestie przegrzewania się Canona R5. Mnie zastanawia tylko jedna rzecz: Jak to możliwe, że w samym Canonie nikt z mundrych na to nie wpadł?

Enjoy!

Just Impress Me by TPS

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

Zamieszczone przez TPS
                                Jeśli ktoś z Was ma zacięcie "Adama Słodowego", odpowiednie narzędzia oraz umiejętności, może sobie rozwiązać kwestie przegrzewania się Canona R5. Mnie zastanawia tylko jedna rzecz: Jak to możliwe, że w samym Canonie nikt z mundrych na to nie wpadł?

Enjoy!

https://youtu.be/X1u-9YqrIJc
                                Wpadł, wpadł...w kamerach stworzonych do filmowania z serii C. No, ale trzeba przyznać, że tu gościu to świetnie rozpracował. W zasadzie bardzo duża różnica jest już po wprowadzeniu tego elementu z miedzi. Mistrzostwo
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...