Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Bo ja wiem czy przeszacowany. Sam wiesz, że za topowe osiągi się płaci. A że sa topowe to sam widzisz:
45 Mpx ze świetnym AF, działającym w cienościach, 20 fps z AF i to przy zrzucaniu 45 Mpx danych. Canon pokazał Sony kto będzie szefem i tyle.
Topowy model nie musi być tani. Od 1Dx nikt nie oczekuje niskiej ceny. Niewiele osób tak naprawdę potrzebuje takich parametrów, choc każdy chętnie by takie body miał. gdyby było tańsze.
Lud ma kupować tańsze aparaty i mieć satysfakcje, że jest w najlepszym z systemów. Stąd ciągła wojna flagowców, choć to nie one robią "masę" użytkowników.
Popatrz "szerzej", to jest właśnie motor rozwoju technologii, walka konkurencyjna.
Bardzo dobrze że Canon ma R5 bo to spowoduje ze S lub N lub X wypuszczą "za chwilę" nowy wyrób który będzie lepszy technologicznie od R5 co spowoduje że Canon wypuści ..... itd.
Zyskujemy my wszyscy, mamy lepszy sprzęt
A talibowie konkretnej firmy mają co jakiś czas, przez jakiś czas święto.
wydaje się że pisanie o innym sprzęcie nie przykleja nikomu łatki, sam chętnie poczytam coś merytorycznego, natomiast ciągłe i wielokrotne powtarzanie tych samych postów o nikłej treści merytorycznej staje się szybko nudne i powoduje irytację użytkowników - tu nie następuje wymiana informacji czy nawet tylko poglądów (nawet błędnych pogladów) tylko forsowanie swego ja.
oj niewiele postów zostanie jak wytniesz do gleby
a w temacie R5 - jest to od kilku lat pierwszy aparat naszej ulubionej firmy który mnie zainteresował - dodatkowo odnosząc się do często przytaczanych argumentów cenowych uważam że wolałbym przepłacić R5 niż przepłacić R6 przy aktualnych cenach - R6 to fajny aparat - oferuje to co fajny aparat powinien mieć w standardzie za standardową cenę bo nie wychodzi ani na milimetr ponad to co standardowy aparat powinien mieć.
Jak widać przede wszystkim nie ma co spinać się i kupować najszybszych CFexpress, aparat nie wykorzystuje jej nawet w 50%,
zgrywanie na kompa też jest dla mnie ważne ale tu póki co po USB-C mogę uzyskać ~500 MB/s (tyle mam mniej więcej jak zgrywam dużo RAWów,
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
45 Mpx ze świetnym AF, działającym w cienościach, 20 fps z AF i to przy zrzucaniu 45 Mpx danych. Canon pokazał Sony kto będzie szefem i tyle.
Nie chcę występować jako adwokat Sony, ale jestem przekonany, że Sony nie pozwoli sobie na odebranie korony. A7RIV mocno daje konkurencji w d#psko. A spekulacji, czy A9III dostanie połowę tej matrycy (31 MPx?) nie brakuje. Jesli tak będzie, to Canon łatwo nie będzie miał na rynku. Obecnie R5/R6 schodzą w USA jak bułki w Żabce. Sony wyskoczy z A7IV do R6 i bardzo jestem ciekaw co w tej puszce będzie?
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1 Just Impress Me by TPS
Nie chcę występować jako adwokat Sony, ale jestem przekonany, że Sony nie pozwoli sobie na odebranie korony. A7RIV mocno daje konkurencji w d#psko. A spekulacji, czy A9III dostanie połowę tej matrycy (31 MPx?) nie brakuje. Jesli tak będzie, to Canon łatwo nie będzie miał na rynku. Obecnie R5/R6 schodzą w USA jak bułki w Żabce. Sony wyskoczy z A7IV do R6 i bardzo jestem ciekaw co w tej puszce będzie?
Sony, Canon i Nikon w zasadzie z małymi różnicami mają już to samo. Nikon troszkę odstaje z AF ale szybko to nadrobi.
Teraz czas na AF krzyżowy (bo wszystkie bezlustra go nie mają) i glabalna migawkę. Canon już zapowiedział to i to.
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Dla tych z Was, którzy chcą wiedzieć więcej o R5 polecam ten film. Facet jets pasjonatem ptaków w locie (BiF) i używa różnorodnego sprzętu, choć głównie jest to Sony A9 i R4. Śledzę go od dawna, ponieważ interesuje mnie, co ma do powiedzenia w cholernie wymagającej fotografii. Teraz zrobił wstępną recenzję R5. Jego główne uwagi (Mark jest bardzo skromnym gościem i nie uważa, że być może to wina karty pamięci, której użył, a nie FW 1.1.1):
Kilka razy R5 się zawiesiła
Pojawił się delikatny rolling shutter
AF-C kilka razy zgubił ptaka lecącego w osi obiektywu
W komentarzu pod filmem znajdziecie jego odpowiedź, że wciąż woli Sony, ale po części wynika to z ostrości szkieł Sony względem Canon RF 100-500, które w jego ocenie jest deczko soft
Anyway, warto obejrzeć. Czekam na jego porównanie R5 do A9, które własnie zapowiedział.
Enjoy!
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1 Just Impress Me by TPS
Dla tych z Was, którzy chcą wiedzieć więcej o R5 polecam ten film. Facet jets pasjonatem ptaków w locie (BiF) i używa różnorodnego sprzętu, choć głównie jest to Sony A9 i R4. Śledzę go od dawna, ponieważ interesuje mnie, co ma do powiedzenia w cholernie wymagającej fotografii. Teraz zrobił wstępną recenzję R5. Jego główne uwagi (Mark jest bardzo skromnym gościem i nie uważa, że być może to wina karty pamięci, której użył, a nie FW 1.1.1):
Kilka razy R5 się zawiesiła
Pojawił się delikatny rolling shutter
AF-C kilka razy zgubił ptaka lecącego w osi obiektywu
W komentarzu pod filmem znajdziecie jego odpowiedź, że wciąż woli Sony, ale po części wynika to z ostrości szkieł Sony względem Canon RF 100-500, które w jego ocenie jest deczko soft
Anyway, warto obejrzeć. Czekam na jego porównanie R5 do A9, które własnie zapowiedział.
Enjoy!
No szkoda tylko że porównanie będzie trochę słabe bo 100-500 to jednak amatorskie szkiełko. A Sony to on ma chyba 500 f/4?
No szkoda tylko że porównanie będzie trochę słabe bo 100-500 to jednak amatorskie szkiełko. A Sony to on ma chyba 500 f/4?
Szkło jest wtórne. Ja czekam na info co do zwiech, bo w zasadzie każdy poważny recenzent, który faktycznie zna się na fotografii wskazuje, że Canony R5/6 się wieszają. Dziś chyba wyszedł firmware 1.20 stabilizujący puszki.
TPS - . . . Ja czekam na info co do zwiech, bo w zasadzie każdy poważny recenzent, który faktycznie zna się na fotografii wskazuje, że Canony R5/6 się wieszają. Dziś chyba wyszedł firmware 1.20 stabilizujący puszki.
Zapytałem o to Adama Trzcionkę, czy w trakcie testów R6/R5 miał zawieszki - odpowiedź, "nie nigdy mi się nie zdarzyło", a zrobił kilka tysięcy zdjęć. Z tym, że o ile pamiętam, to chyba robił tylko obiektywami RF.
Adam Trzcionka napisał: długo robiłem 2 x R, teraz R6, grubo przetestowałem R5. nie było żadnych errorów, i prawdę mówiąc - a jestem raczej obecny na większości grup związanych z canonem - nie widuję "opinii, że wszystkie z serii R się wieszają", w tym kontekście raczej uchodzą za niezawodne aparaty.
Adam Trzcionka napisał: długo robiłem 2 x R, teraz R6, grubo przetestowałem R5. nie było żadnych errorów, i prawdę mówiąc - a jestem raczej obecny na większości grup związanych z canonem - nie widuję "opinii, że wszystkie z serii R się wieszają", w tym kontekście raczej uchodzą za niezawodne aparaty.
To pewnie kwestia statystyki. Być może czegoś innego. Na DPReview kilka osób wskazało, że R5/6 się wiesza. Być może to zwykła konsumencka czepliwość, gdzie rozpieszczeni jesteśmy zbyt dobrymi urządzeniami.
.... bo w zasadzie każdy poważny recenzent, który faktycznie zna się na fotografii wskazuje,...[/B]
A to są recenzenci którzy się nie znają ?
BTW: Ja znam osobiście kilku użytkowników R6, jednego z R5 i jednego który ma obie te puszki i żadnych takich rewelacji nie ma o których piszą Ci "wybitni" recenzenci ale to zwykli użytkownicy i pewnie się nie znają ....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
BTW: Ja znam osobiście kilku użytkowników R6, jednego z R5 i jednego który ma obie te puszki i żadnych takich rewelacji nie ma o których piszą Ci "wybitni" recenzenci ale to zwykli użytkownicy i pewnie się nie znają ....
Ja jako zwykły użytkownik stwierdzam że mój R5 się wieszał. Czarny ekran i restart samkczynny, tak z 3 sekundy wszystko trwało. Działo się to bardzo rzadko. Ale od kilku tygodni już tego zjawiska nie obserwuję. Dam znać jak znów wystąpi.
Czepiasz się. Ja mam na myśli np takiego Marka Smitha, który specjalizuje się w BiF i śledząc go od dłuższego czasu bardziej ufam jemu, niż komuś, kto ma kanał na YT, ale nie ma jak zobaczyć jego fotograficznej twórczości. Mark Smith w filmie powiedział, że R5 mu się zawiesił. Dlaczego miałbym ignorować jego opinię? . Facet ma określony dorobek, zna się na ptactwie w locie lepiej niż Tony and Chelsea Northrup, którzy chyba znają się na wszystkim.
Nie mam potrzeby prowadzenia dowodu, że Canon R5/6 to szajs. Zwracam jednak uwagę, że o zawiechach się mówi. Poza tym są posiadacze i użytkownicy. Mnie interesuje opinia kogoś, kto potrafi dopchnąć sprzęt do limitu jego możliwości podczas poligonu. Scenek na YT, gdzie modelka skacze przed obiektywem mam już po dziurki w nosie, tak samo jak zachwytów youtuberów nad Eye AF-C/tracking w takich sytuacjach.
;-)
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez sebcio80
Ja jako zwykły użytkownik stwierdzam że mój R5 się wieszał. Czarny ekran i restart samkczynny, tak z 3 sekundy wszystko trwało. Działo się to bardzo rzadko. Ale od kilku tygodni już tego zjawiska nie obserwuję. Dam znać jak znów wystąpi.
Komentarz