Canon EOS R5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Jacek_Z
    Bo ja wiem czy przeszacowany. Sam wiesz, że za topowe osiągi się płaci. A że sa topowe to sam widzisz:

45 Mpx ze świetnym AF, działającym w cienościach, 20 fps z AF i to przy zrzucaniu 45 Mpx danych. Canon pokazał Sony kto będzie szefem i tyle.
    Topowy model nie musi być tani. Od 1Dx nikt nie oczekuje niskiej ceny. Niewiele osób tak naprawdę potrzebuje takich parametrów, choc każdy chętnie by takie body miał. gdyby było tańsze.
    Lud ma kupować tańsze aparaty i mieć satysfakcje, że jest w najlepszym z systemów. Stąd ciągła wojna flagowców, choć to nie one robią "masę" użytkowników.
    Popatrz "szerzej", to jest właśnie motor rozwoju technologii, walka konkurencyjna.
    Bardzo dobrze że Canon ma R5 bo to spowoduje ze S lub N lub X wypuszczą "za chwilę" nowy wyrób który będzie lepszy technologicznie od R5 co spowoduje że Canon wypuści ..... itd.

Zyskujemy my wszyscy, mamy lepszy sprzęt

A talibowie konkretnej firmy mają co jakiś czas, przez jakiś czas święto.

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1535

wydaje się że pisanie o innym sprzęcie nie przykleja nikomu łatki, sam chętnie poczytam coś merytorycznego, natomiast ciągłe i wielokrotne powtarzanie tych samych postów o nikłej treści merytorycznej staje się szybko nudne i powoduje irytację użytkowników - tu nie następuje wymiana informacji czy nawet tylko poglądów (nawet błędnych pogladów) tylko forsowanie swego ja.
      oj niewiele postów zostanie jak wytniesz do gleby

a w temacie R5 - jest to od kilku lat pierwszy aparat naszej ulubionej firmy który mnie zainteresował - dodatkowo odnosząc się do często przytaczanych argumentów cenowych uważam że wolałbym przepłacić R5 niż przepłacić R6 przy aktualnych cenach - R6 to fajny aparat - oferuje to co fajny aparat powinien mieć w standardzie za standardową cenę bo nie wychodzi ani na milimetr ponad to co standardowy aparat powinien mieć.
      Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Rozmowa w wątku o R6 natchnęła mnie do małego testu szybkości zapisu kart pamięci jakich mam. Póki co tylko dwie tak naprawdę szybkie.

SD Adata Premier ONE 256GB UHS-II V90 275/155MB/s

95 RAWów
        3,48 GB = 3563 MB
        22 sekundy do zgaśnięcia diody

161 MB/s

dla porównania CFexpress SanDisk Extreme Pro 128GB 1700/1200 MB/s

105 Rawów
        3,92 GB = 4014 MB
        11,5 sekundy do zgaśnięcia diody

349 MB/s

Jak widać przede wszystkim nie ma co spinać się i kupować najszybszych CFexpress, aparat nie wykorzystuje jej nawet w 50%,
        zgrywanie na kompa też jest dla mnie ważne ale tu póki co po USB-C mogę uzyskać ~500 MB/s (tyle mam mniej więcej jak zgrywam dużo RAWów,
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• TPS
          Bywalec
          • 2020
          • 120

Zamieszczone przez Jacek_Z
          45 Mpx ze świetnym AF, działającym w cienościach, 20 fps z AF i to przy zrzucaniu 45 Mpx danych. Canon pokazał Sony kto będzie szefem i tyle.
          Nie chcę występować jako adwokat Sony, ale jestem przekonany, że Sony nie pozwoli sobie na odebranie korony. A7RIV mocno daje konkurencji w d#psko. A spekulacji, czy A9III dostanie połowę tej matrycy (31 MPx?) nie brakuje. Jesli tak będzie, to Canon łatwo nie będzie miał na rynku. Obecnie R5/R6 schodzą w USA jak bułki w Żabce. Sony wyskoczy z A7IV do R6 i bardzo jestem ciekaw co w tej puszce będzie?
          Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
          Just Impress Me by TPS

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

Zamieszczone przez TPS
            Nie chcę występować jako adwokat Sony, ale jestem przekonany, że Sony nie pozwoli sobie na odebranie korony. A7RIV mocno daje konkurencji w d#psko. A spekulacji, czy A9III dostanie połowę tej matrycy (31 MPx?) nie brakuje. Jesli tak będzie, to Canon łatwo nie będzie miał na rynku. Obecnie R5/R6 schodzą w USA jak bułki w Żabce. Sony wyskoczy z A7IV do R6 i bardzo jestem ciekaw co w tej puszce będzie?
            Sony, Canon i Nikon w zasadzie z małymi różnicami mają już to samo. Nikon troszkę odstaje z AF ale szybko to nadrobi.

Teraz czas na AF krzyżowy (bo wszystkie bezlustra go nie mają) i glabalna migawkę. Canon już zapowiedział to i to.
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• TPS
              Bywalec
              • 2020
              • 120

Dla tych z Was, którzy chcą wiedzieć więcej o R5 polecam ten film. Facet jets pasjonatem ptaków w locie (BiF) i używa różnorodnego sprzętu, choć głównie jest to Sony A9 i R4. Śledzę go od dawna, ponieważ interesuje mnie, co ma do powiedzenia w cholernie wymagającej fotografii. Teraz zrobił wstępną recenzję R5. Jego główne uwagi (Mark jest bardzo skromnym gościem i nie uważa, że być może to wina karty pamięci, której użył, a nie FW 1.1.1):
              Kilka razy R5 się zawiesiła
              Pojawił się delikatny rolling shutter
              AF-C kilka razy zgubił ptaka lecącego w osi obiektywu

W komentarzu pod filmem znajdziecie jego odpowiedź, że wciąż woli Sony, ale po części wynika to z ostrości szkieł Sony względem Canon RF 100-500, które w jego ocenie jest deczko soft

Anyway, warto obejrzeć. Czekam na jego porównanie R5 do A9, które własnie zapowiedział.

Enjoy!

Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
              Just Impress Me by TPS

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez TPS
                Dla tych z Was, którzy chcą wiedzieć więcej o R5 polecam ten film. Facet jets pasjonatem ptaków w locie (BiF) i używa różnorodnego sprzętu, choć głównie jest to Sony A9 i R4. Śledzę go od dawna, ponieważ interesuje mnie, co ma do powiedzenia w cholernie wymagającej fotografii. Teraz zrobił wstępną recenzję R5. Jego główne uwagi (Mark jest bardzo skromnym gościem i nie uważa, że być może to wina karty pamięci, której użył, a nie FW 1.1.1):
                Kilka razy R5 się zawiesiła
                Pojawił się delikatny rolling shutter
                AF-C kilka razy zgubił ptaka lecącego w osi obiektywu

W komentarzu pod filmem znajdziecie jego odpowiedź, że wciąż woli Sony, ale po części wynika to z ostrości szkieł Sony względem Canon RF 100-500, które w jego ocenie jest deczko soft

Anyway, warto obejrzeć. Czekam na jego porównanie R5 do A9, które własnie zapowiedział.

Enjoy!
                No szkoda tylko że porównanie będzie trochę słabe bo 100-500 to jednak amatorskie szkiełko. A Sony to on ma chyba 500 f/4?

Komentarz

• TPS
                  Bywalec
                  • 2020
                  • 120

Zamieszczone przez sebcio80
                  No szkoda tylko że porównanie będzie trochę słabe bo 100-500 to jednak amatorskie szkiełko. A Sony to on ma chyba 500 f/4?
                  Szkło jest wtórne. Ja czekam na info co do zwiech, bo w zasadzie każdy poważny recenzent, który faktycznie zna się na fotografii wskazuje, że Canony R5/6 się wieszają. Dziś chyba wyszedł firmware 1.20 stabilizujący puszki.
                  Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Jacek
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 382

TPS - . . . Ja czekam na info co do zwiech, bo w zasadzie każdy poważny recenzent, który faktycznie zna się na fotografii wskazuje, że Canony R5/6 się wieszają. Dziś chyba wyszedł firmware 1.20 stabilizujący puszki.

Zapytałem o to Adama Trzcionkę, czy w trakcie testów R6/R5 miał zawieszki - odpowiedź, "nie nigdy mi się nie zdarzyło", a zrobił kilka tysięcy zdjęć. Z tym, że o ile pamiętam, to chyba robił tylko obiektywami RF.

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3609

Moją R6 zrobiłem kilka tysięcy zdjęć z różnymi wersjami firmware. Zero problemów. Obiektywy wyłącznie Canon EF.

Komentarz

• Jacek
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 382

Adam Trzcionka napisał: długo robiłem 2 x R, teraz R6, grubo przetestowałem R5. nie było żadnych errorów, i prawdę mówiąc - a jestem raczej obecny na większości grup związanych z canonem - nie widuję "opinii, że wszystkie z serii R się wieszają", w tym kontekście raczej uchodzą za niezawodne aparaty.

Komentarz

• TPS
                          Bywalec
                          • 2020
                          • 120

Zamieszczone przez Jacek
                          Adam Trzcionka napisał: długo robiłem 2 x R, teraz R6, grubo przetestowałem R5. nie było żadnych errorów, i prawdę mówiąc - a jestem raczej obecny na większości grup związanych z canonem - nie widuję "opinii, że wszystkie z serii R się wieszają", w tym kontekście raczej uchodzą za niezawodne aparaty.
                          To pewnie kwestia statystyki. Być może czegoś innego. Na DPReview kilka osób wskazało, że R5/6 się wiesza. Być może to zwykła konsumencka czepliwość, gdzie rozpieszczeni jesteśmy zbyt dobrymi urządzeniami.
                          Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez TPS
                            .... bo w zasadzie każdy poważny recenzent, który faktycznie zna się na fotografii wskazuje,...[/B]
                            A to są recenzenci którzy się nie znają ?

BTW: Ja znam osobiście kilku użytkowników R6, jednego z R5 i jednego który ma obie te puszki i żadnych takich rewelacji nie ma o których piszą Ci "wybitni" recenzenci ale to zwykli użytkownicy i pewnie się nie znają ....
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Zamieszczone przez Kolekcjoner

BTW: Ja znam osobiście kilku użytkowników R6, jednego z R5 i jednego który ma obie te puszki i żadnych takich rewelacji nie ma o których piszą Ci "wybitni" recenzenci ale to zwykli użytkownicy i pewnie się nie znają ....
                              Ja jako zwykły użytkownik stwierdzam że mój R5 się wieszał. Czarny ekran i restart samkczynny, tak z 3 sekundy wszystko trwało. Działo się to bardzo rzadko. Ale od kilku tygodni już tego zjawiska nie obserwuję. Dam znać jak znów wystąpi.

Komentarz

• TPS
                                Bywalec
                                • 2020
                                • 120

Zamieszczone przez Kolekcjoner

Czepiasz się. Ja mam na myśli np takiego Marka Smitha, który specjalizuje się w BiF i śledząc go od dłuższego czasu bardziej ufam jemu, niż komuś, kto ma kanał na YT, ale nie ma jak zobaczyć jego fotograficznej twórczości. Mark Smith w filmie powiedział, że R5 mu się zawiesił. Dlaczego miałbym ignorować jego opinię? . Facet ma określony dorobek, zna się na ptactwie w locie lepiej niż Tony and Chelsea Northrup, którzy chyba znają się na wszystkim.

Nie mam potrzeby prowadzenia dowodu, że Canon R5/6 to szajs. Zwracam jednak uwagę, że o zawiechach się mówi. Poza tym są posiadacze i użytkownicy. Mnie interesuje opinia kogoś, kto potrafi dopchnąć sprzęt do limitu jego możliwości podczas poligonu. Scenek na YT, gdzie modelka skacze przed obiektywem mam już po dziurki w nosie, tak samo jak zachwytów youtuberów nad Eye AF-C/tracking w takich sytuacjach.

;-)

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez sebcio80
                                Ja jako zwykły użytkownik stwierdzam że mój R5 się wieszał. Czarny ekran i restart samkczynny, tak z 3 sekundy wszystko trwało. Działo się to bardzo rzadko. Ale od kilku tygodni już tego zjawiska nie obserwuję. Dam znać jak znów wystąpi.
                                Czyli jednak. A masz już najnowszy FW 1.20?
                                Ostatnio edytowany przez TPS; 65413.
                                Just Impress Me by TPS

Komentarz

Pracuję...