Zakładajcie ludzie firmy i przestaniecie narzekać. Nie rozumiem jak ktoś kupujący aparat za taką kwotę nie ma firmy. To są sama korzyści i duża oszczędność.
Chyba sobie jaja robisz, założenie firmy tylko po to żeby zaoszczędzic na vat???
Zakładajcie ludzie firmy i przestaniecie narzekać. Nie rozumiem jak ktoś kupujący aparat za taką kwotę nie ma firmy. To są sama korzyści i duża oszczędność.
Chyba sobie jaja robisz, założenie firmy tylko po to żeby zaoszczędzic na vat???
Ostatnio edytowane przez Kurpś ; 18-01-2021 o 16:50
Sebcio80 - ty cały czas piszesz o ludziach, którzy żyją z fotografii, wówczas to ma jakieś uzasadnienie. Ale jest sporo osób które kupują taki sprzęt nie zarobkując na fotografii. Wówczas zakładanie firmy żeby zaoszczędzić vat mija się z celem, bowiem zus pożre oszczędności na vacie. Chyba, że ktoś założy firmę, kupi aparat i zamknie firmę licząc, że urząd skarbowy się nie dopatrzy, tak wymyślnego zabiegu.
Polacy ta taki naród, że cały czas narzekają: 21 tys na aparat za drogo, 540 za aku za drogo, 3,5 za bilet mpk za drogo, itd, itp
- profesjonalista kupuje to, co mu pozwoli zarobić, a sprzęt się zamortyzuje w jakimś rozsądnym terminie.
- hobbysta amator kupuje to, na co go stać, jeden kupuje za 2 tys, drugi za 20 tys.
Ostatnio edytowane przez Jacek ; 18-01-2021 o 18:09
Ja nie żyje z fotografii, tylko na niej dorabiam. Akurat aparat cyfrowy można wrzucić na firmę chyba w kazdym rodzaju działalność gospodarczej. Od stomatologii po restauracje.
Firma to też inne korzysci. Np leasing auta. Odpisy paliwa.
Mając umowę o pracę i zakładając firmę płacimy do ZUS tylko zdrowotne 362 zł miesięcznie. A jest to wydatek który odliczamy od podatku, więc praktycznie żaden.
A tak żeby było trochę w temacie to od dłuższego czasu nie zaobserwowałem wieszania się R5.
Z tego co piszesz to widać, że masz blade pojęcie o tym jak firma w Polsce funkcjonuje. Mam firmę (produkcja metalowa), zatrudniam 130 ludzi, tym 3 babki w dziale finansowym. Mogę bez obaw kupić auto za 500k, ale nie ryzykowałbym kupna R5, pomimo tego, że robimy sporo dokumentacji w postaci foto. Nie mam ochoty kopać się koniem. Nawiasem mówiąc w KJ pracują moje wysłużone 350D i 20D
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Miłego dniamoja www
Sebcio80 - to co piszesz o firmie to oczywista oczywistość, żadna eureka.
Z twoich opisów wynika, że obracamy się w różnych środowiskach. Znam wiele osób, które z fotografii żyją,
ale znam także takie osoby które posiadają sprzęt z najwyższej półki, a na fotografii nie zarabiają ani złotówki, tylko dla własnych potrzeb.
Jeden z moich znajomych zrobił dyplom Mistrzowski z Fotografii, w cechu rzemiosł, a tylko po to żeby zatkać gęby wrogom, czy zna się na fotografii, czy nie.![]()
Dzięki za info.