Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: [swaligora] moje zdjęcia

Coś już napisał Awatar blizzard
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

1. Wg mnie to nieostra wokalistka i ten facet za nia (na dodatek schowany) psuje zdjecie.
    2. Jak dla mnie kadr moze byc, jednak przymknalbym nieco przyslone, zeby ta lampa zmniejszyla sie.
    6. Nawet mi sie podoba, tylko ja bym wycial z kadru tego organiste, albo zmniejszyl GO

Pozostale jak dla mnie sa bez wyrazu, no ale to moja osobista opinia

p.s. wiem, ze latwiej jest powiedziec niz zrobic
    Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blizzard
    1. Wg mnie to nieostra wokalistka i ten facet za nia (na dodatek schowany) psuje zdjecie.
    Głównym założeniem było ujęcie całego zespołu w kadrze. Zbyt mała głębia ostrości by wszyscy wyszli wmiarę ostro, lecz większa przysłona niestety nie wchodziła w grę.

6. Nawet mi sie podoba, tylko ja bym wyciął z kadru tego organiste, albo zmniejszyl GO
    No właśnie jak go przekadrowałem to strasznie łyso wyglądał - temu zdecydowałem się nie ruszać:-)

Pozostale jak dla mnie sa bez wyrazu, no ale to moja osobista opinia

p.s. wiem, ze latwiej jest powiedziec niz zrobic
    Jakże cenna, poza tym o to chodzi by opinie wyrażać, tymbardziej, że uzasadnione dobrze:cool:

Dzięki;-)
    Szy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

jak dla mnie tylko dwójka i szóstka może być.
    reszta wydaje mi się zbyt przypadkowo pokazana a piątka to już całkiem dla mnie niepotrzebne tutaj zdjęcie.
    w jedynce wolałbym ostrą woklistkę bo to na nią kieruję wzrok gdy patrzę na zdjęcie nie pytajcie dlaczego

wydaje mi się że robiłeś te zdjęcia na trybie P albo na trybie Av....
    proponuję M i robienie tylko w Rawach.
    to nic, że dużo zajmują i trzeba się męczyć z wywoływaniem, ale za to jakie są efekty.
    zawsze możesz zjechać z czasami powiedzmy do 1/250 sekundy, iso dalej na 1600, f2.8 i jedziesz. obojętnie czy Sigmą 18-50 czy 70-200. obie mają stałe 2.8 .

pomiar ostrości ustawiasz na centralny punkt, łapiesz to co potrzeba a w razie potrzeby/zamysłu/widzimisię poprostu przekadrowujesz.
    a później podbijasz exp przy wywoływaniu, ustawiasz barwe WB i zdjęcia są lux.

dla przykładu zdjęcie numer 5 ma czas 1/25 s.
    ostre zdjęcia można utrzymać powiedzmy że od 1/60 jeśli nie masz "parkinsona" bo lufa jest za ciężka czy masz wypite za dużo kawy (ja tak miewam ). a do tego zaczyna być ciemno na takich koncertach... weź to pod uwagę.

sorry że trochę namąciłem ale zmęczony jestem.
    tak czy inaczej rób koncerty bo kadry masz fajne...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ałć... ale brak ostrości te zdjęcia po prostu zabija Jedynka byłaby od biedy OK (fajna gra świateł), ale też rozmyta Trochę to dziwne, bo 350D i Twoimi obiektywami nie powinieneś mieć takich problemów. Na przyszłość: zacznij od ISO800, w miarę ciemnienia sceny szybko przejdź na 1600, a w razie potrzeby nie bój się i 3200 (choć nie pamiętam czy XT ma). Nie bój się wysokiego ISO, masz Canona ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    w razie potrzeby nie bój się i 3200 (choć nie pamiętam czy XT ma).
    Ma... to 300D ma problemy z iso3200, ktore dopiero Wasia wlacza. W 350D wrzucili wszystko co w 300D dawal Wasia plus pare innych bonusow.
    Ja tez w tych zdjeciach nic nie widze... poruszone, kadry ot takie.

Podam ci przyklad nastawow jakie ja uzywam na koncercie na bazie tego zdjecia:
    Shutter speed: 1/80 sec
    Aperture: 2,8
    Exposure mode: Tv
    Exposure compensation: -2/3
    Flash: Off
    Metering mode: Partial
    Drive mode: Continuous: frame 1
    ISO: 800
    Lens: 70 to 200mm
    Focal length: 150mm
    AF mode: One-shot AF
    Image quality: Raw
    White balance: Auto

W twoim przypadku dalbym -1 EV, iso1600, Tv 1/250 (bo ja mam szklo z IS to moglem sobie pozwolic na 1/80 i mniejsze iso), pomiar skupiony z blokada na twarz. Na upartego NeatImage 'filter and sharpen' , ale na odbitkach czy po zmniejszeniu i tak szumow z 1600 z 20D/350D/30D (o drozszych nie wspomne) nie widac.

Obrobka jaka zastosowalem: crop, zmniejszenie metoda Bicubic Sharper, Save for Web. Zero jakichkolwiek innych korekt czy wyostrzania.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ewentualnie zapraszam na focenie w teatrze . Tylko ostrzegam, jak będzie trzy razy mniej światła to będzie go dużo
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar pyciu
    Miasto
    Pawłówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ma... to 300D ma problemy z iso3200, ktore dopiero Wasia wlacza. W 350D wrzucili wszystko co w 300D dawal Wasia plus pare innych bonusow.
    Coś Ci się Vitez pomyliła skala. 3200 to dopiero w 10'tce uświadczysz.

pozdro.
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

w 300D jest iso 3200 - ale szumi jak jasna cholera.
    w 350D i 20D nie ma iso 3200...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Coś mi się wydaje iż głównym problemem w tych zdjęciach jest brak ostrości spowodowany punktem w którym ją łapałeś oraz zbyt długimi czasami. Np 3 i 4 - ostrość na perkusji. Akurat przy tego tupu ujęciach lepiej byłoby ostrego mieć głównego wokalistę który wypada mniej więcej na pierwszym planie. Co do czasów to lepiej niedoświetlić zdjęć a zachować je względnie przyzwoite.
    Pozdrawiam
    Zigi
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    w 20D nie ma iso 3200...
    Miałeś kiedyś 20D w rękach?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów