Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Przesiadka na cyfre...

Gadamer
    Guest

Domyślnie Przesiadka na cyfre...

Witam,

Przyszla w koncu pora na przesiadke z analoga na cyfre. Jako wieloletni uzytkownik Nikona swoj wzrok skierowalem oczywiscie na sprzet tej firmy. Niestety nieco sie rozczarowalem aktualnym stanem pomyslow inzynierow firmy Nikon i postanowilem sprobowac szczescia u Canona. Tak wiec do rzeczy:

Odnosnie szkiel wybor jest juz wlasciwie dokonany i prawdopodobnie zdecyduje sie na zoomy:
    17-40/4L
    70-200/2.8L

Zastanawialem sie jeszcze nad wyborem 70-200/4L zamiast wersji 2.8, ale kwestia jasnosci przesadzila sprawe.

Moj problem dotyczy jednak wyboru odpowiedniego korpusu. Poczatkowo postawilem na Eosa 30D, ale z czasem zaczalem sie zastanawiac czy moze nie lepiej jednak kupic 350D? Jakosc zdjec bedzie najprawdopodobniej taka sama, jedynie co to strace troche na ergonomii. Rozumiem, ze oba wymienione przeze mnie szkla beda dobrze wspolpracowac zarowno z 30D jak i 350D?

Moj tryb fotografowania to zazwyczaj zupelny manual, pomiar brany z szarej karty, glownie reporterka. Czy w takiej konfiguracji sprawdzi sie 350D czy jednak nalezaloby wybrac 30D?

pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nikon z ergonomia nie jest tak na bakier, wiec mysle ze 350'tka to sobie krzywde troche zrobisz... A juz do manuala z jednym kolkiem gdzie trzeba uzywac i kolko i przycisk do zmiany jednego a kolko do drugiego w 350D to wogole trzeba sie mocno przekonac... Iso zmieniane na wyswietlaczu, eeee...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

do manuala 300d/350d to neistety porażka. :/
    Możesz teżpomyśleć nad 20d - ja tak zrobiłem .
    A jest tańszy niż 30d.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Tak naprawde do wielkości i obsługi mozna się przyzwyczaić, nawet do mało wygodnej kombinacji przycisków i kółka. Przawdziwa istotna różnica miedzy 350D a 20/30D z tego co pisza ludziska to pewnośc i dokładność dzialania AF. Tu bym widział argument za 2cyfrowym body. pozdr
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

martyna
    Guest

Domyślnie

Witam,
    ja z 300 wskoczylam na 20 D.Nie ma porownania jezeli chodzi o obsluge.(podejrzewam , ze tak samo jest z 350)Liczylam na wiekszy spadek cen 20 ale to juz ostatki i na spadek duzo ponizej 4 tys nie ma co liczyc.
    Brac 20 i sie nie zastanawiac(chyba ze starczy na 30)
    Pozdrawiam Martyna

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kami74: a moim zdaniem wbrew pozorom kółko.

Obsługiwałem 300d... i dlatego wybrałem 20-kę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    USA

Domyślnie

Ja pedzony checia posiadania puszki z e-ttl'em II jako posiadacz 300D po pierwszym macaniu stwierdzilem ze 350D to jakas chora pomylka i dowcip ze strony kanona... A zmiana ustawien do ktorych jest znacznik na LCD na wyswietlaczu to juz kompletna paranoja.

Nie ma co, ergonomia tez sie liczy. Cala reszta (kolka, af, metalowa obudowa) jaka mi dalo 20D nawet ponad duzo wygodniejszym 300D naprawde warta jest doplaty. Zwlaszcza jak ktos chce do tego zapiac 17-40 czy 70-200. To juz nie bedzie lekki zestawik z kitem.
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gadamer
    Moj tryb fotografowania to zazwyczaj zupelny manual, pomiar brany z szarej karty, glownie reporterka. Czy w takiej konfiguracji sprawdzi sie 350D czy jednak nalezaloby wybrac 30D?

Do juz podanych argumentow dorzuce kolejny, bardzo za 30D - spot. Do twoego trybu pracy i pomiarow moze to byc dosc wazny dodatek, a tylko 30D go ma.

Gadamer
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi.

Sprawa wybory jednego z tych korpusow rozbija sie o dwie kwestie: Po pierwsze istotny jest dla mnie czynnik finansowy. Jak by nie patrzec to 350D mozna miec juz za ok. 2,5kzl a za 30D przyjdzie mi wylozyc ok. 4,8kzl. Tak wiec roznica znaczna. Nad 20D sie nie zastanawialem bo tez nie ma on chociazby spota i jest chyba starsza konstrukcja od 350D a roznica w cenie miedzy 20D a 30D nie jest duza za to miedzy 350D a 20D jest.

Po drugie troche mnie nie przekonuje kwestia cropa i chyba docelowo wolalbym cos z pelnoklatkowa matryca. Majac nadzieje, ze w niedlugim czasie pelna klatka u Canona nieco stanieje ( a moj portfel troche odpocznie ), moglbym sie wtedy na nia przesiasc. W takim przypadku zakup 350D bylby czyms na przeczekanie. Poza tym jest jeszcze sprawa, jak by to ujać, mojej indolencji w temacie obrobki cyfrowych zdjec. Do tej pory korzystalem z cyfry jedynie w formie prostego "kompakta" jako notatnika, gdzie jedyna obsluga bylo wpiece kabelka USB i zrzucenie zdjec do komputera. Tak wiec kwestia obslugi RAWow itp. to dla mnie dopiero temat do nauki

pzdr.

Miasto
    USA

Domyślnie

350D i 20D to puszki bazujace dookola tych samych wnetrznosci. Skoro brak spota nie przeszkadza Ci w 350D to nie widze powodow dla ktorych przeszkadzac by mialo to w 20D. Fakt ze 20D jest pol roku starsze, ale jednak lepsze jest w wielu miejscach.
    ...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów