Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: kieszonkowy aparat do zadań specjalnych

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: kieszonkowy aparat do zadań specjalnych

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Po zmianie pracy i kręceniu się wymiennie w dwóch różnych miastach zauważyłem dramatyczny spadek ilości robionych zdjęć. Sporo tematów do fotografii pojawia się podczas przemieszczania do/z pracy. 5D2 jest za duże aby je nosić ze sobą cały czas więc zacząłem ponownie rozglądać się za czymś małym ale jednak dającym dobrą jakość zdjęć. Mam 3 typy ale jakoś nie mogę wybrać faworyta. Z rzeczy na jakich mi zależy to ogniskowa 28mm lub 35mm (eq FF), F max 2.8, min crop, niewielka waga i wielkość, dobra matryca + optyka, budżet 2-4k pln. Czekam na R Mark II ale to pewnie trochę potrwa...

Canon m100 + 22/2
    Fuji XF10
    Ricoh GR3

O ile kiedyś byłem mocno napalony na GR2 to GR3 wydaje się być dość dużym rozczarowaniem z całą masą problemów przy tej cenie...

Coś pominąłem? Ktoś mierzył się z tym problem.
    To, co wymieniłeś to sorki, ale są to tylko amatorskie pstrykadełka (szczególnie Canon i Fuji) i szału oraz efektu WOW! nie będzie. Na Twoim miejscu z marszu bym od razu kupił pełnoklatkowy Sony DSC-RX1 z obiektywem Carl Zeiss Sonnar T* o stałej ogniskowej 35mm z f/2.0 za 2.800 zł https://www.cyfrowe.pl/aparat-uzywan...4450586-p.html Radzę się spieszyć No chyba, że masz jakiś bliżej niesprecyzowany odruch na nazwę firmy Kolega używa taki aparat i raczej szybko się z nim nie rozstanie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dscrx1rm2b.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	34,3 KB
ID:	3731

"Sony DSC-RX1 to cyfrowy aparat kompaktowy wyposażony w pełnoklatkową matrycę 35mm, stosowaną dotychczas tylko w profesjonalnych lustrzankach. Rozdzielczość matrycy 24mln. pix. pozwala na wykonanie ogromnych wydruków z zachowaniem doskonałej jakości a szeroki zakres czułości ISO w połączeniu z stałoogniskowym obiektywem o ogniskowej 35mm i doskonałej jasności f/2.0 umożliwi wykonanie bardzo ostrych zdjęć w każdych warunkach oświetleniowych. Pełnoklatkową matrycę uzupełnia jasny obiektyw Carl Zeiss Sonnar T* o stałej ogniskowej 35mm — przydatny zarówno przy zdjęciach portretowych i ulicznych, jak i codziennym fotografowaniu. Nazwa Sonnar pochodzi od niemieckiego wyrazu "Sonne" (słońce) i symbolizuje zdolność do przechwytywania maksymalnej ilości światła. Obiektyw aparatu Cyber-shot™ RX1 ma nową konstrukcję optyczną z zaawansowaną soczewką asferyczną (Advanced Aspherical — AA), która umożliwia miniaturyzację bez pogorszenia parametrów optycznych ani rozdzielczości.

Duży, wynoszący F2 maksymalny otwór 9-listkowej przysłony kołowej zapewnia piękny wygląd nieostrych fragmentów obrazu (efekt bokeh), godny obiektywów do profesjonalnych lustrzanek cyfrowych. Na tubusie obiektywu znajduje się ponadto pierścień trybu makro, służący do wykonywania szczegółowych zdjęć w zbliżeniu, z odległości do 20cm (mierzonej od płaszczyzny obrazowania).

Przetwarzanie danych z przetwornika Exmor CMOS to zadanie zmodernizowanego procesora obrazu BIONZ, umożliwiającego między innymi zdjęcia seryjne w pełnej rozdzielczości w tempie do 5 klatek na sekundę. Procesor pozwala na zapis danych w 14-bitowym formacie RAW, który zaawansowanym użytkownikom daje olbrzymie możliwości "wywoływania" i przetwarzania negatywu cyfrowego w celu urzeczywistnienia swoich twórczych wizji."
    Ostatnio edytowane przez candar ; 26-01-2020 o 12:04
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów