cieszę się że potwierdzasz moje słowa bo chyba nie dyskutujesz- w sumie nic odkrywczego nie napisaliśmy
- jak ustawi na 0 to będzie miał bardziej neutralny podgląd, jak ustawi na srgb to to jeszcze dodatkowo ten podgląd ma mniejszą szansę zderzyc się z zarządaniem kolorów lub jego brakiem
ale jak chcesz napisać coś minimalnie bardziej odkrywczego to napisz które z ustawień parametrów (tych co to na ekraniku z tyłu w zakładeczkach się ustawia) ma wpływ na rawa?
--- Kolejny post ---
ta rada rozwiązuje inny problem - chodzi podgląd jpegów - na szerokogamutowym monitorze przeglądarka systemowa w w7 (windows photo viewer) działa dobrze (znaczy ma zarządzanie kolorem), w w10 jest nowa (Photos czy jakoś tak) która nie ma zarządznia kolorem ale w systemie w10 (nawet stawianym od zera znaczy nie upgrade) nadal jest ta przeglądarka z w7 - i chodzi o to żeby włączała się zawsze zamiast przeglądarki z w 10 - czasem trzeba coś zamieszać w rejestrze żeby działała - opisy na sieci
co do przeglądania rawów w systemie np. celem usunięcia to nie mam takiej potrzeby ale z tego co czytałem to microsoft kiedyś się chwalił że jest podgląd rawów w systemie - u mnie nie ma może trzeba coś doinstalować?
szybki search na googlu daje coś takiego
https://www.canon-europe.com/support...bit)&language= więc coś jest na rzeczy