Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

  1. #11
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    Zgorzelec
    Wiek
    59
    Posty
    2 917

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    to okienko po lewej - jaki to program - przeglądarka windows 10? jeśli tak to wymień na tą z windows 7 (na sieci jest instrukcja bo w windows 10 ten program nadal jest w systemie) ta z windows 10 nie nadaje się do niczego, a w szczególności do przeglądania zdjęć.
    Jest jakaś konkretna przegladarka systemowa RAW pod W7? Bo ja sie meczę z DPP jako jedynym narzędziem do obejrzenia RAW pod W7.
    EOS R, 16-35/4L IS, RF24-105L, 35/2 IS, 70-300L IS, M50, EF-M11-22, EF-M22, EF-M32, EF-M55-200
    https://500px.com/m_kowalczyk/galleries

  2. #12
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2018
    Posty
    508

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    te ustawienia nie Maja zadnego znaczenia dla RAW.

    one sa wykorzystane tylko dla jpeg .

    raw nie ma zadnej przypisanej przestrzeni barwnej , nie ma znaczenia czy nastawimy w aparacie a RGB , czy sRGB . dla raw nie sa w ogole brane pod uwage , gdyz nie sa w ogole potrzebne.

    Nie ma znaczenia czy sa ustawione na = 0 czy jakakolwiek inna wartosc.
    tego w ogole nie nalezy brac pod uwage , jeslli zapisujemy obraz w raw.
    Ma takie samo znaczenie dla RAW jak np kolor obudowy aparatu - czyli zadne.
    cieszę się że potwierdzasz moje słowa bo chyba nie dyskutujesz - w sumie nic odkrywczego nie napisaliśmy - jak ustawi na 0 to będzie miał bardziej neutralny podgląd, jak ustawi na srgb to to jeszcze dodatkowo ten podgląd ma mniejszą szansę zderzyc się z zarządaniem kolorów lub jego brakiem

    ale jak chcesz napisać coś minimalnie bardziej odkrywczego to napisz które z ustawień parametrów (tych co to na ekraniku z tyłu w zakładeczkach się ustawia) ma wpływ na rawa?

    --- Kolejny post ---

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jest jakaś konkretna przegladarka systemowa RAW pod W7? Bo ja sie meczę z DPP jako jedynym narzędziem do obejrzenia RAW pod W7.
    ta rada rozwiązuje inny problem - chodzi podgląd jpegów - na szerokogamutowym monitorze przeglądarka systemowa w w7 (windows photo viewer) działa dobrze (znaczy ma zarządzanie kolorem), w w10 jest nowa (Photos czy jakoś tak) która nie ma zarządznia kolorem ale w systemie w10 (nawet stawianym od zera znaczy nie upgrade) nadal jest ta przeglądarka z w7 - i chodzi o to żeby włączała się zawsze zamiast przeglądarki z w 10 - czasem trzeba coś zamieszać w rejestrze żeby działała - opisy na sieci

    co do przeglądania rawów w systemie np. celem usunięcia to nie mam takiej potrzeby ale z tego co czytałem to microsoft kiedyś się chwalił że jest podgląd rawów w systemie - u mnie nie ma może trzeba coś doinstalować?
    szybki search na googlu daje coś takiego
    https://www.canon-europe.com/support...bit)&language= więc coś jest na rzeczy

  3. #13
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 015

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    jaki podglad?

    najprwdopodobniej nie oglada podglad - czyli zaszyty do rawu jpg , lecz wolany przez przegladarke systmowa raw

    na swoich wlasnych nastawieniach defaultowych w auto. wspolczesne przegladarki to od paru lat moga .

    zaszyte w rawie jpegi to niewielkie miniturki.

    nie zostaja przejete nastawy z aparatu. jest bez znaczenia co sobie nastawi czy argb , czy srgb , kontrast, tempp barwy itp - kompletnie to nie ma znaczenia.
    tym sie w ogole nie warto zajmowac , moga byc dowolnie ustawione o ile robimy w raw.
    Jesli robi w Raw , w tym nie ma potrzeby w ogole grzebania.

    Jesli radzisz zeby nastawic srgb i kontrast na zero , ma to w przypadku raw taki sam skutek , jakbys radzil aby przefarbiowac wlosy np na rudo.


    nastawy z aparatu moga ale nie musza byc przejete przez wolarke raw z exif , jesli tam nastawimy - przejmij z aparatu i tez nie wszystkie - ale to juz margines..

    gdybys mial powazniejsze pytania , to chetnie odpowiem, gdy bede znal odpowiedz..
    nie jestem nastawiony na probe przeczolgania partnera dyskusji.

  4. #14
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 015

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jest jakaś konkretna przegladarka systemowa RAW pod W7? Bo ja sie meczę z DPP jako jedynym narzędziem do obejrzenia RAW pod W7.
    mozna sciagnac plugin do systemwych . Ja mam od kilku lat.

    ale najlepiej mie sie przeglada za pomoca irfanwiev . jest do niego plugin.
    jest szybki i mozna przetestowac jakies korekty z grubsza - np auto.

    ja uzywam dla cr2 , nie wiem czy sa dla cr3.

  5. #15
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2018
    Posty
    508

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jaki podglad?

    najprwdopodobniej nie oglada podglad - czyli zaszyty do rawu jpg , lecz wolany przez przegladarke systmowa raw
    może oglada podgląd a może jest wołane ja tego nie wiem ale skoro jesteś pewien to pewnie tak jest

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    astawy z aparatu moga ale nie musza byc przejete przez wolarke raw z exif , jesli tam nastawimy - przejmij z aparatu i tez nie wszystkie - ale to juz margines..

    gdybys mial powazniejsze pytania , to chetnie odpowiem, gdy bede znal odpowiedz..
    nie jestem nastawiony na probe przeczolgania partnera dyskusji.

    e tam nie pytałem co jest przejmowane przez wołarke z exifa pytałem co wpływa na rawa (oczywiście z tych ustawień settings na tylnym ekraniku) tak na poziomie liczb zapisanych w rawie, ale skoro nie wiesz to trudno - przynajmniej wiem że jest coś czego nie wiesz - trzeba to opić

    nie mam poważniejszych pytań bo nie ma tematu o który mógłbym pytać zresztą to bez znaczenia bo i tak nie uzyskałbym odpowiedzi jak ogromna wiekszość pytających

    dziwne - nie jestes nastawiony, a właśnie mnie przeczołgujesz jak zresztą każdego na tym forum - chcesz komuś dać radę to daj - tylko po co wplątujesz w to mój post jeszce pisząc w swoim to samo - zrozumiałem ze chcesz kogoś dzisiaj przeczołgać i padło na mnie

    z mojej strony to by było tyle nie będę się więcej udzielał w tym wątku wydaje się że jest na forum wielu świetnie zorientowanych w temacie użytkowników którzy znają odpowiedź na każde pytanie
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 25-01-2020 o 15:38

  6. #16

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Robie zdjęcia w SRGB i wszystko jest wyzerowane ustawienia, to nie wina aparatu tylko lightrooma że inaczej kolory odczytuje

  7. #17
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 015

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    jak pisalewm ustawienie w aparacie nie maja absolutnie zadnego znacznia.

    to nie jest wina LR , tylko operatora , ktory nie zadaje sobie trudu by ustawic tak jak nalezy

    i te ustwienia zapisac jako defaultowe.

    mozesz sprobowac wcisnac przycisk " auto " - ekspozycja , kontrast , kolor winny byc prawidlowe.

  8. #18
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    Zgorzelec
    Wiek
    59
    Posty
    2 917

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Cytat Zamieszczone przez tvnewage Zobacz posta
    Robie zdjęcia w SRGB i wszystko jest wyzerowane ustawienia, to nie wina aparatu tylko lightrooma że inaczej kolory odczytuje
    A co Ci się objawia w DPP? Jakie kolory?
    Zazwyczaj ludziska narzekają na wyprane defaultowe kolory LR a Ty masz odwrotnie
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 26-01-2020 o 14:00
    EOS R, 16-35/4L IS, RF24-105L, 35/2 IS, 70-300L IS, M50, EF-M11-22, EF-M22, EF-M32, EF-M55-200
    https://500px.com/m_kowalczyk/galleries

  9. #19

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jak pisalewm ustawienie w aparacie nie maja absolutnie zadnego znacznia.

    to nie jest wina LR , tylko operatora , ktory nie zadaje sobie trudu by ustawic tak jak nalezy

    i te ustwienia zapisac jako defaultowe.

    mozesz sprobowac wcisnac przycisk " auto " - ekspozycja , kontrast , kolor winny byc prawidlowe.
    Klikając Auto zdjęcie robi się bardziej kolorowe wyciąga wszystko z cieni, w Dpp zdjęcie wyglada jak w przegladarce systemowej windows czyli płaski raw a ligchtroom po imporcie widzi zdjęcia jak już obrobiony jpeg.

  10. #20
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 015

    Domyślnie Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów

    I tak powinno byc.

    teraz dokonaj odpowiednich korekt suwakami , by zdjecie wygldalo jak w innej przegladarce , z ktorej jestes zadowolona.
    zapisz te nastawy jako user preset i po sprawie.

    nie musisz sie martwic , ze LR po raz drugi wywoluje jakos zle wywolane zdjecie - nie . Wynik sumaryczny zostaje sprwadzony do najmniejszej liczby operacji.

    to normalne.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •