Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Canon EF 16-35mm f/4 L IS - jakie wrażenia z używania ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EF 16-35mm f/4 L IS - jakie wrażenia z używania ?

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    U mnie obróbka jeszcze wchodzi. Nie mam abonamentów na Adobe - nie płacę. Używam starszego Captura One off line. I nie chcę szkieł wymagających skomplikowanej korekty dystorsji. Do tej pory miałem/mam Irixa 15/2.4 i jasny na wesela był i szeroki. A teraz można było za nieco ponad 2tys kupić EF16-35/4 to warto było. Dla mnie zaletą EF jest adapter z wsuwanymi filtrami - możesz mieć polar wsunięty i na szkle ND.
    Jak coś szerzej to w promce za tysiąc z hakiem można było kupić Irixa 11mm w cyfrowe. Tyle, że to ciężkie szkło i na podróże np. samolotowe mało praktyczne, ale do bagażnika auta już tak - tu przykład 11mm na Bałtyku.
    https://www.flickr.com/photos/szwayk...2753/lightbox/
    Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Dla mnie to ważne czy da się profilem wyprostować linie prostą czy nie. W samyangu to nie zawsze się udaje. W Canonie zawsze.
    profile cyfrowe to świetna sprawa, a w niektórych tematach naprawdę potrzebna ale sprawy w obiektywach RF poszły za daleko to juz nie są poprawki drugiego rzędu, te obiektywy bez korekty cyfrowej nie działają - i co z tego powie ktoś profile sa wszędzie, a do analoga nie podepniesz obiektywu RF - ale niestety temat ma pewne konsekwencje - jak robiłem wielokrotną ekspozycję na 6D to mogłem dostać rawy zdjęć składowych i rawa po złożeniu wileokrotnej ekspozycji w korpusie (jpegi oczywiście też) na R5 to działa podobnie ale nie dla wszystkich obiektywów - dla jakich nie działa? odpowiedź jest oczywista - na jeszcze nowszych korpusach z wielokrotnej ekspozycji dostaje się tylko jpega (ponoć żeby było jednolicie) a co powiecie o wspaniałej implementacji hires (tylko jpeg)) w R5 (tego się najprawdopodobniej nie złożyć w kupę z tak dużą korektą cyfrową) czy o jeszcze wspanialszym hires (upscaling) w R1 - no skąd to się bierze?
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 20-01-2025 o 13:16
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów