Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)

polecam zerknąć na używane 5D mark IV, jeżeli potrzebujesz nówki to 6D mark II to również dobry aparat. Zmiana systemu nie ma zbyt dużego sensu, 35IS i 85USM to dwa szkła które w canonie są bardzo przystępne cenowo i dobre optycznie, ciężko ci będzie znaleźć sensowny ekwiwalent w innym systemie za podobne pieniądze.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    022

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    polecam zerknąć na używane 5D mark IV, jeżeli potrzebujesz nówki to 6D mark II to również dobry aparat. Zmiana systemu nie ma zbyt dużego sensu, 35IS i 85USM to dwa szkła które w canonie są bardzo przystępne cenowo i dobre optycznie, ciężko ci będzie znaleźć sensowny ekwiwalent w innym systemie za podobne pieniądze.
    Czym podyktowana jest 2x różnica w cenie 6d2 vs 5d4? Wiem, że jest lepszy AF oraz są uszczelnienia. Matryca, procesor raczej bez większych różnic. DR i używalne ISO będą podobne prawda?

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    Matryca, procesor raczej bez większych różnic. DR i używalne ISO będą podobne prawda?
    Wręcz odwrotnie. 6D2 był zmieszany z błotem (czy słusznie nie mi oceniać, bo nie mam porównania z 5D4) za kiepską matrycę.
    Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tmielcarz Zobacz posta
    Wręcz odwrotnie. 6D2 był zmieszany z błotem (czy słusznie nie mi oceniać, bo nie mam porównania z 5D4) za kiepską matrycę.
    z tego co widzę w sieci to wszystkie canony są równo mieszane z błotem, 6D2 ma podobną matrycę do 6D1 od strony DR czy ISO i wygląda to zupełnie spoko, przynajmniej jak na moje zastosowania.

Różnica w cenie pomiędzy aparatami klasy 6D i 5D jest dość nieracjonalna, płaci się więcej za metalową obudowę, wizjer, porty i system autofocusa, kupując nówkę kilka lat temu wybrałem 6D (z uwagi na wymiary i lepszą matrycę), w zeszłym roku skusiłem się na serię 5Div, można spokojnie dorwać taki aparat za okolice 6 tys., co jest całkiem sensownym wynikiem w kontekście ceny za możliwości.

W międzyczasie sporo używałem serii 1D, co trochę zmieniło moje podejście do tematu ergonomii w serii 6D vs 5D, oba te aparaty są poprawne do zarobkowej fotografii i żaden z nich nie powala, 5Div robi bardzo dobre zdjęcia i filmy, jako sam aparat ma też dużo wad i nie wydaje mi się żeby był warty 12 tys. zł, czego nie można powiedzieć o 6D które są bardzo dobrze wycenione w kontekście tego co oferują.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Re: Odp: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    Czym podyktowana jest 2x różnica w cenie 6d2 vs 5d4? Wiem, że jest lepszy AF oraz są uszczelnienia. Matryca, procesor raczej bez większych różnic. DR i używalne ISO będą podobne prawda?
    W 5DIV jest inna/lepsza matryca. DR dużo lepsze w 5DIV.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-01-2020 o 21:15 Powód: wycięty dubel

Uprawnienia umieszczania postów