Panowie, mały update. Podaję to jako ciekawostkę i jakieś tam amatorskie porównanie kart pamięci. Pierwsze 2 karty opisywałem w poście #29 więc pozwolę sobie przekopiować to tutaj i dorzucam 3 kartę:

1. karta to Lexar SDXC Professional 1667x 128GB uhs-ii u3 V60 - odczyt to 250mb/s oraz zapis 120mb/s -> na tej karcie pojawia się lag kilkunastosekundowy przy przeglądaniu zdjęć, pojawia się on zawsze, ale ciężko określić po jakim czasie, tj czasami przeglądnę szybko kilkadziesiąt zdjeć i dopiero wyskoczy, a czasami przeglądnę kilka zdjęć i pojawi się ten lag. Sprawdziłem też buffor i mogę zrobić 58 zdjęć. Zapełnienie bufforu trwa około 11 sekund aby móc ponownie strzelać serie 58 zdjęć (migawka elektroniczna, tryb H+, czyli 40kl/s)

2. karta to Kingston Canvas React Plus V60 SD 128 GB SDXC UHS-II - odczyt 280mb/s oraz zapis 100mb/s -> na tej karcie z kolei nie ma laga przy przeglądaniu zdjeć, ale zapełnienie bufforu 58 zdjęć trwa blisko 19 sekund (!!) czyli o blisko 8 sekund więcej niż w Lexarze.

3. karta to PNY 64GB EliteX-PRO 90 Class 10 U3 V90 UHS-II - odczyt 300mb/s oraz zapis 280mb/s -> nie ma laga przy przeglądaniu zdjęć (opisywałem ten problem również gdzieś wyżej), zapełnienie (w zasadzie... zwolnienie bufforu) bufforu 58 zdjęć (tryb elektronicznej migawki w R6mk2, 40fpsów) trwa 8,30 sekundy, więc generalnie najszybciej z wszystkich kart, ale... nie ma jakiegoś mega przeskoku między tą kartą a np Lexarem, który wykazał mi 11,40s.

Oczywiście 3 sekundy to dużo i niedużo zależnie od punktu siedzenia. Z perspektywy ptasiarza, to w 3 sekundy może nam uciec jakiś ciekawy ptak. Z perspektywy ślubniaka to... pewnie nawet tego trybu by nie używał, bo i po co