Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Karta pamięci

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Karta pamięci

#Cauchy - sprawdzałem chyba wszystkie opcje, tj. przekładałem również Lexara do slotu 2, ale też jest ten lag. Ciekawe czy są np jakieś minimalne wymagania aparatu co do kart, aby wszystko działało płynnie. Wiem, że i UHS-I można wsadzić, ale ciekawe czy na UHS-I działa to jak należy. Być może kiedyś poszukam jednej karty V60 ale z jakimiś najlepszymi parametrami, jakie znajdę na rynku, ale znając siebie to pozostanę przy tym co jest.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Mam Lexary UHS-II, co prawda 64Gb i zero problemów, czy to z R czy R6m2.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    A testowałeś te karty w extremalnych warunkach? Skoro aparaty działają poprawnie od 0 stopni i chyba nie ma takich, co działają poprawnie na minusowych temperaturach ( lub jest ich bardzo mało) to może sandisk wychodzi z założenia, że za prawidłowy zapis odpowiada urządzenie, a nie sam nośnik?
    Ja bym na Twoim miejscu nie kupował sandiska i tyle. Jest cała masa innych kart.
    robiłem zdjęcia przy ok -25 stopniach C przez ok 1.5 godziny - 6D, zwykłe sandisk extreme, wężyk - nie było problemów, znaczy były ale z węzykiem zamarzał i musiałem ogrzewać w dłoni żeby odmarzł ale karta działała bez problemów
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Miałem kiedyś pendrajwa taniej firmy. Prędkość na ogół miał dobrą, ale miejscami spadała prawie do zera. Ewidentnie miał wadliwe obszary. Karty pamięci też mogą mieć takie przypadłości.
    R3 + RF85LDS

Uzależniony
    Miasto
    .

Jak sprawdzić prędkość zapisu w aparacie? Mam Samsunga uhs 1 z zapisem 130 Mb/s I tyle jest z czytnikiem z zestawu ale na innym już 90...

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Adawro - no właśnie ten Lexar sprawia takie wrażenie, jakby nagle gubił przepływ na kilkanaście sekund. Może faktycznie jakaś wada fabryczna, albo jakieś zużycie (choć karta ma 2 lata od zakupu).

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Na Lexary narzeka wiele osób.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Na Lexary narzeka wiele osób.
    To ja mam jakieś szczęście i nie narzekam... odpukać w niemalowane.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Panowie, mały update. Podaję to jako ciekawostkę i jakieś tam amatorskie porównanie kart pamięci. Pierwsze 2 karty opisywałem w poście #29 więc pozwolę sobie przekopiować to tutaj i dorzucam 3 kartę:

1. karta to Lexar SDXC Professional 1667x 128GB uhs-ii u3 V60 - odczyt to 250mb/s oraz zapis 120mb/s -> na tej karcie pojawia się lag kilkunastosekundowy przy przeglądaniu zdjęć, pojawia się on zawsze, ale ciężko określić po jakim czasie, tj czasami przeglądnę szybko kilkadziesiąt zdjeć i dopiero wyskoczy, a czasami przeglądnę kilka zdjęć i pojawi się ten lag. Sprawdziłem też buffor i mogę zrobić 58 zdjęć. Zapełnienie bufforu trwa około 11 sekund aby móc ponownie strzelać serie 58 zdjęć (migawka elektroniczna, tryb H+, czyli 40kl/s)

2. karta to Kingston Canvas React Plus V60 SD 128 GB SDXC UHS-II - odczyt 280mb/s oraz zapis 100mb/s -> na tej karcie z kolei nie ma laga przy przeglądaniu zdjeć, ale zapełnienie bufforu 58 zdjęć trwa blisko 19 sekund (!!) czyli o blisko 8 sekund więcej niż w Lexarze.

3. karta to PNY 64GB EliteX-PRO 90 Class 10 U3 V90 UHS-II - odczyt 300mb/s oraz zapis 280mb/s -> nie ma laga przy przeglądaniu zdjęć (opisywałem ten problem również gdzieś wyżej), zapełnienie (w zasadzie... zwolnienie bufforu) bufforu 58 zdjęć (tryb elektronicznej migawki w R6mk2, 40fpsów) trwa 8,30 sekundy, więc generalnie najszybciej z wszystkich kart, ale... nie ma jakiegoś mega przeskoku między tą kartą a np Lexarem, który wykazał mi 11,40s.

Oczywiście 3 sekundy to dużo i niedużo zależnie od punktu siedzenia. Z perspektywy ptasiarza, to w 3 sekundy może nam uciec jakiś ciekawy ptak. Z perspektywy ślubniaka to... pewnie nawet tego trybu by nie używał, bo i po co

Pełne uzależnienie

Popraw te mb/s na MB/s bo przy prędkościach w milibitach na sekundę to cud, że w ogóle można zdjęcia robić

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów