Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć, zastanawiam się, który obiektyw wybrać do EOS R, czy Sigma 35mm F1.4 czy Canon 35 mm f/1.4 L II EF USM, a różnica w cenie jest dość spora . Stawiam bardziej na foto niżeli video, video chyba nie dla mnie :P.
W tym przedziale mam: Canon EF 28mm F/1.8 USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM i szukam czegoś ostrzejszego przy pełnej dziurze i 35mm chyba będzie lepszą dla mnie ogniskową niżeli 24mm i 55mm - na wakacje w miarę uniwersalna stałka.
Swoją drogą to EOS R + EF 35mm będzie chyba adapterem dość długim zestawem?
View the image quality delivered by the Canon RF 35mm F1.8 IS STM Macro Lens using ISO 12233 Resolution Chart lab test results. Compare the image quality of this lens with other lenses.
Odp: Sigma 35mm F1.4 vs Canon 35 mm f/1.4 L II EF USM
Zamieszczone przez luso
Jest jeszcze nowy Tamron 35mm f/1.4. Optycznie dużo lepszy od Canonów i Sigmy. Ciekawe jak współpracuje z R...
Bryan w swoim teście na TDP napisał:
"When mounted on a Canon EOS R mirrorless camera, this lens autofocused remarkably accurately with a variety of tested AF points, including in low light using Servo AF with eye tracking and an in-action subject. When mounted on a Canon EOS 5Ds R, this lens' autofocus accuracy was a bit disappointing with more inconsistency than I am happy with."
Wygląda, że nie jest źle
Jakoś jak słyszę Tamron to mam wyobrażenie, że to taki słoik, a nie obiektyw. Może coś się pozmieniało przez ostatnie 10 lat ?
Rozumiem, że mówimy o https://www.ceneo.pl/82592679 TAMRON SP 35 MM F/1.4 DI USD za 4-4.5tys? Ten obiektyw jest na FF i działa przez przejściówkę, tak jakby był EF?
Z tego co właśnie czytałem, to nie warto myśleć o Tamron bo nawet Sigma 40/1.4 Art (4.7tys) jest znacznie lepsze.
Które polecacie, jeśli chciałbym focić na pełnej dziurze i aby był ładny bokeh itp? Raczej coś koło 30-35mm niżeli więcej. Czy warto płacić za Canon EF 35mm f/1.4 L II?
Ta Sigma EF 35mm F/1.4 ART jest dość zachwalana jak patrze, a stosunkowo tania (3.1tys). Rozumiem, że "A" to "Art" i nie ma obiektywów bez "Art", czy są oddzielne wersje? żebym się nie machnął przy zakupie w razie czego .
Generalnie czy to będzie 2-3.5 tys to nie ma dla mnie większego znaczenia, ale już przy 7.5 tys cenie Canon 35 mm f/1.4 L II EF USM to się zastanawiam czy warto .
Tak, Tamron 35 mm f/1.4. To obecnie najlepsza 35 na rynku za połowę ceny Canona 35mm f/1.4 L II. Wspomniana Sigma 40 mm art jest lepsza optycznie, ale o połowę cięższa i droższa. Dodatkowo Tamron jest trochę lepszy optycznie od Sigmy 35mm f/1.2 fe art (według lens rental) na przysłonie f/1.4. Też nie lubię Tamrona, ale ta 35mm jest bardzo dobra optycznie, relatywnie tania i waży 805g a to jest waga jeszcze przez mnie akceptowalna. Może kiedyś na niego wymienię mojego Canona 35mm f/2 is ponieważ marzy mi się obiektyw ostry na przysłonie f/1.4 który zawsze trafia. Ale, aby zrealizować to ostatnie wymaganie przydał by się jeszcze eos R...
Zamieszczone przez adzi
Z tego co właśnie czytałem, to nie warto myśleć o Tamron bo nawet Sigma 40/1.4 Art (4.7tys) jest znacznie lepsze.
Fajny test trafiłeś
Tyle na Optycznych:
"Widać wyraźnie, że nowy Tamron jest zauważalnie ostrzejszy od starszej Sigmy A 35 mm f/1.4 DG HSM. Z drogim Canonem EF 35 mm f/1.4L II USM idzie łeb w łeb od przysłony f/2.0 w górę, ale jest od niego lepszy na maksymalnym otworze względnym. Ustępuje tylko potężnej Sigmie A 40 mm f/1.4 DG HSM, ale nawet z nią swój pojedynek przegrywa nieznacznie."
Albo każdy pisze co chce albo czyta co chce wyczytać
Ok odnosnie popredniego postu to zle doczytalem bo mowa byla o Sigmie 40mm, a nie 35mm - odnosnie wagi.
No to teraz jest do wyboru:
Canon EF 35 mm f/1.4 L II USM
Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM
Tamron SP 35mm f/1.4 DI USD
Sigma EF 35mm f/1.4 ART DG HSM
Sigma EF 40mm f/1.4 ART DG HSM
Zamieszczone przez adzi
Cześć, zastanawiam się, który obiektyw wybrać do EOS R, czy Sigma 35mm F1.4 czy Canon 35 mm f/1.4 L II EF USM, a różnica w cenie jest dość spora . Stawiam bardziej na foto niżeli video, video chyba nie dla mnie :P.
W tym przedziale mam: Canon EF 28mm F/1.8 USM, Canon EF 50mm F/1.4 USM i szukam czegoś ostrzejszego przy pełnej dziurze i 35mm chyba będzie lepszą dla mnie ogniskową niżeli 24mm i 55mm - na wakacje w miarę uniwersalna stałka.
Swoją drogą to EOS R + EF 35mm będzie chyba adapterem dość długim zestawem?
Witaj.Nie ma czegoś takiego jak uniwersalna stałka.Jeśli idziesz w stałoogniskowe to kupujesz ostatecznie wszystko od szerokiego kąta po teleobiektyw.Miałem kiedyś zoom canon 24-105L f4 ze stabilizacją i to było super szkło właśnie na co dzień,na spacer czy wakacje.Zamieniłem ten obiektyw na 24-70 2.8 całkiem niepotrzebnie.
Spoko, mam poza tym:
EF-M 15-45mm F/3.5-6.3 IS STM,
EF-M 22mm F/2.0 STM,
EF 16-35mm F/4.0L IS USM,
EF 24-70mm F/4.0L IS USM,
EF 28mm F/1.8 USM,
EF 50mm F/1.4 USM,
EF 50mm F/1.8 II,
EF 85mm F/1.8 USM,
EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS USM,
Sigma 70mm F/2.8 EX DG Macro