Ostatnie zdjęcia pokazały, że nie masz warunków do całej sylwetki, a usilnie je robisz, robiąc przy tym błędy straszne. uciekasz gdzieś tą najciekawszą rzeczą na zdjęciu - Twoją żoną po rogach, niemal ucinając jej głowę a pokazujesz 40 cm nic nie znaczącej podłogi. Tak wiem, nie masz miejsca, bo Ci się zasłona za nią kończy. Nie trzymaj na silę prostych pionowych linii. Kup gładką zasłonę i naucz się dorabiać tło. Trzymaj balans prawo/lewo dół/góra. Ucz się podstaw. Trójpodział się kłania. Daruj sobie rekwizyty skoro masz ultra ciasno. Zdjęcie na fotelu z nogami na bok aż się prosi by było zrobione w POZIOMIE a nie pionie z bezsensowną podłogą.
Pamiętaj że staramy Ci się pomóc.
p.s Kiedyś pamiętam na forfoto ludzie też próbowali swoich sił z portretem. Pojawiła się pewnego dnia dziewczyna z canon 400d która fociła swoje siostry. Ona miała takie oko, że miażdżyła wszystkich na forum. Naśladowała innych i robiła to znakomicie, bo potrafiła czytać zdjęcia.
p.s 2 szerokich kadrów nie robi się w domu zwłaszcza 50mm na apsc jak nie masz warunków. i to nie jest szeroko, zwłaszcza w pionie.
pozdro.
Dziękuję Wam za posty, wczoraj miałem w sobie już dużo złości i chwilę zwątpienia że niepotrzebnie się w to pcham skoro efekty są marne.
Dzisiaj na chłodno wróciłem do tego wszystkiego i doceniam Waszą pomoc.
Mam nadzieję że kiedyś w końcu to ruszy a tak, pozostaje dalej z uporem maniaka próbować coś zrobić.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Nic na siłę. Zrób sobie małą przerwę, by wrócić z chęcią i nowymi pomysłami, bo jak za mocno ciśniesz, że "musisz", a nie wychodzi, to frustracja zabierze Ci całą przyjemność - a o nią przecież chodzi![]()
Już się tak nie dołuj - efekty są bardzo dobre. Porównaj pierwsze zdjęcia z wątku z ostatnimi.
Wszyscy tu chcą, żebyście (no bo to wspólne dzieło Twoje i Twojej ulubionej modelki) byli doskonali.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Dzięki... wiem ze nic na siłę się nie robi, ale ja jestem bardzo uparty, mam taki charakter że zawsze chce osiągnąć zamierzony cel.
Jestem bardziej techniczny i łatwo mi przychodzi ogarnięcie różnych takich tematów... mój problem leży po stronie właśnie wrażliwości... nie jest mi łatwo to wykrzesać z siebie ale się staram.
Dobra, koniec użalania się nad sobą trzeba poprostu nad tym pracować.
Pozdrawiam
To idąc za ciosem zaproponuję Wam taką zabawę.
Odczekaj 2 dni do poprawy humoru. Weź aparat, załóż zooma żeby miał w sobie zakres 24-70 mm i popstrykajcie trochę zdjęć bez specjalnego przygotowania - bez lamp, parasolki, żółtego swetra i najlepszej szminki. Ot tak, żeby się powygłupiać, olejcie technikę i zasady. Możesz nawet użyć tej wyskakującej lampki błyskowej jak będzie za ciemno. Zróbcie dużo zdjęć i wybierzcie kilka fajnych - na gorąco i po lekkim zastanowieniu, na przykład po 9 godzinach lub nazajutrz.
A potem spróbujcie do tych kilku fajnych dołożyć technikę i makijaż.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Oo niektórzy już się nawet rozmarzyli.... To znaczy że jest już dobrze, natomiast biorąc pod uwagę to że masz mało miejsca co utrudnia kadrowanie i APSc co też mocno niestety w portrecie ogranicza pozostaje Ci tylko nabierać wprawy.
Jedno na co mogę jeszcze zwrócić uwagę to widoczne niestety relacje mąż-żona, fajne do albumu ale do publikacji niekoniecznie. Postaw podczas sesji obok siebie jakiegoś obcego "amanta" a jej zachowanie będzie inne i na pewno spodoba się większości. Możesz też sam wystąpić w roli amanta ale musiał byś wtedy zmienić ... albo nie bo modelka jest ok.
Ostatnio edytowane przez Nozanu ; 20-10-2020 o 12:43
W przypadku gdybym postawił obok kogoś obcego to można by skończyć sesje zdjęciową. Chcąc zrobić zdjęcia na zewnątrz ,nie może być obcych osób w pobliżu bo żona strasznie się wstydzi być przed obiektywem.
Ogólnie to nie jest zbyt chętna na zdjęcia i robi je tylko ze względu na mnie ale to pewnie dlatego że zdjęcia wychodzą niezbyt dobre.
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 20-10-2020 o 12:57
To może poszukaj jakiś modelek / modeli TFP do sesji na polu. Na FB są grupy, gdzie ludzie się szukają w celach foto, np. https://www.facebook.com/groups/TFP.PhotoFree/ lub https://www.facebook.com/groups/1666167416949208/. Znajomy tak fotografuje i z tego co widzę to znajduje chętne osoby do wspólnych sesji.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 20-10-2020 o 14:37