Pokaż wyniki od 1 do 10 z 819

Wątek: [ Pezet85 ] - portrety

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

nie wiem jak ma wyglądać finalne zdjęcie wg autora więc nie wiem czy moje rady są do zastosowania

- takie (jak ja je sobie wyobrażam) zdjęcia nie pojawią się w cudowny sposób jak królik z cylindra - trzeba popracować w kilku aspektach
    łatwiej się skupić na aspektach technicznych więc
    trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jak chcesz wyodrębnić model z tla - można na kilka sposobów - i zrobić to - to nadal pytanie tylko pytanie techniczne

takie zdjęcie trzeba obrobić - po pierwsze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie CO się chce z takim zdjęciem zrobić - pytanie JAK to zrobić jest tym łatwiejszym pytaniem - typowa obróbka takiego zdjęcia wpisuje się w pewien workflow - to powtarzalny schemat - robimy to, to, a na koniec jeszcze to - masz jakiś wypracowany workflow czy idziesz z obróbką na żywioł - polecam kanał michaela woloszynowicza trzeba sobie tylko ułożyć co się kiedy robi (czyli workflow) ale taki tutorial chyba też tam jest
    https://www.youtube.com/channel/UCCd...6mvkW3pCfHcoTA
    z jutubem jest podobnie jak z całym internetem wiedzy mnóstwo ale najcześciej to brednie - trzeba nabyć tyle wiedzy żeby odróżnić brednie nawet ładnie podane i wygladające rozsądnie od konkretnej wiedzy

aspekt sprzętowy jest istotny ale dobre zdjęcia da się zrobić bardzo różnym sprzętem co najwyżej trafia się na ograniczenia których sie nie da przeskoczyć co nie oznacza że zdjęcia będą słabe co najwyżej czegoś nie będziemy w stanie zrobić moim zdaniem 50 1.4 to nie jest obiektywem ktory sam wygeneruje jakiąś wybitną magię na zdjęciu (nawet jak trafia z ostrością) i trzeba mu trochę obróbkowego dopingu 85/1.8 jest całkiem fajny (jak trafia z ostrością) nawet na cropie (co nie oznacza że odrobina dopingu nie polepszy znacznie zdjęcia ) i nawet na cropie daje się nim robić zdjęcia całej sylwetki oczywiście moim zdaniem - dla mnie używanie LV czyli focenie na zombie (w celu żeby ostrość się dobrze ustawiła) jest dramatycznie nienaturalne (przyzwyczajenie jest drugą naturą) że raczej starałbym się doprowadzić sprzęt do tego żeby ostrość ustawiał co niestety pewnie nie zawsze będzie możliwe

ogólnie prostym sposobem nauczenia się robienia takich zdjęć jest poszukanie wzorca - "te zdjęcia mi się podobają i takie chcę robić" - i wypracowanie workflow takiego aby nasze zdjęcia w sposób powtarzalny były podobne do wzorca - np. jak ci się podobają zdjecia candara (mi się na ten przykład podobają) to zrób rewerse engeenering takiego zdjęcia i zrób takie same to powinno ci dać jakąś wiedze na temat jak wygląda zdjęcie wyjściowe i jaki jest workflow obróbkowy - obróbka "do wzorca" powoduje że nie kręcisz suwakami na żywioł aż wyjdzie (albo nie wyjdzie co zdarza się częściej - to powinienem coś napisać o maszynie do pisania małpach i szekspirze i prawdopodobieństwie) coś co się spodoba ale musisz zacząć kręcić suwakami w określonym celu

jeszcze prostsze jest zapisanie się na jakieś warsztaty które prowadzi ktoś kto robi zdjęcia które ci się podobają (pod warunkiem że na warsztatach coś pokazuje, a nie opowiada baśnie że same się robią)
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 06-09-2020 o 14:10

Uprawnienia umieszczania postów