Pokaż wyniki od 1 do 10 z 819

Wątek: [ Pezet85 ] - portrety

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    Andrzeju, tu nie chodzi o to że źle dobieram czas , bądź przesłonę...próbowałem na wiele sposobów użyć przesłony 1.4-1.8 przy czasie nawet wyższym niż 1/250 i zdjęcia naprawdę wychodzą mydlane, rozmazane. Nawet używając statywu, zdjęcia po przybliżeniu nie mają tego szczegółu.

Mam wrażenie, że nie przeanalizowałeś wad. Słowa w/w mają różne znaczenie.
    • Mydlane powszechnie określa, że nigdzie nie ma żylety, nawet na głównym focusie. Zwykle to zarzut stawiany obiektywowi.

• Rozmazane typowo rozumiemy jako poruszone, ale da się wtedy określi kierunek poruszenia (wątek statywu, czyli .... ?)

• A może ostrość ucieka trochę w przód/tył? Pracujesz na automatycznym wyborze punktu AF (a wtedy, czy obserwujesz co system wypracował), czy wybierasz sam? Mówię od siebie, bo przeskoczyłem z N na C i o dobre kilka lat do przodu, niektórych rzeczy się uczę.
      Np 70D w automatycznym doborze punktu, jak uzna że "to co myślę" jest mało kontrastowe, aktywuje się na czymś innym. Moje świeże ćwiczenie na naleśniku 40/2.8 na pełnej dziurze.

Ja tam mędrcem canonowym nie jestem, ale 50/1.4 nie jest plasticzany, luzów nie powinien mieć (jak zużyty 50/1.8) i powodów do mydła nie powioenen dawać. Chyba, ze kupiony w stanie "pamiątka po koledze z Afganistanu"

Przypuszczam, ze jak sie gdzieś tutaj podzielisz problematycznymi zdjęciami, koledzy wskażą co i jak.

PS. wybitnym ahtystą też nie jestem, ale wymyślenie koncepcji wodnej jest lepsze, niż masowa leśno-kwiatowa.
    Ostatnio edytowane przez cosinus ; 03-09-2020 o 19:39
    Ex Nikon, w tym analog.
    70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
    Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Uprawnienia umieszczania postów