Zamieszczone przez
Bangi
Śledzę ten wątek od pewnego czasu - bardziej zerkam za zdjęcia niż czytam - i odnoszę wrażenie, że występuje na tych zdjęciach problem z kolorami, światłem i optyką.
Odnośnie kolorów - być może jest jakiś problem z monitorem; mam znajomego, który miał taką sytuację, że to co jemu wydawało się OK, u wszystkich innych wyglądało niezbyt dobrze kolorystycznie; dopiero jak zmienił monitor sytuacja się poprawiła, a sam był tym mocno zaskoczony.
Odnośnie światła - ja bym proponował na początek jednak światło zastane oraz szukanie miejsc na portrety z miękkim światłem i bez kontrastowych teł. Osobiście bardzo mi się nie podobają portrety na czarnym tle lub jakimś takim czerwonym, itp.
Odnośnie optyki - sugerowałbym zakup jakiegoś naprawdę jasnego szkła i dłuższego oraz robienie zdjęć na możliwie najbardziej otwartej przesłonie.
Te ostatnie zdjęcia są wg mnie bardzo za bardzo pomarańczowe i abstrahując od pozowania, strasznie biją mnie po oczach mocne kontrasty tła, przepał na niebie i ogólnie taka jakaś ich "ciężkość" nie wiem jak to inaczej ująć.