Pokaż wyniki od 1 do 10 z 819

Wątek: [ Pezet85 ] - portrety

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Pezet85

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Śledzę ten wątek od pewnego czasu - bardziej zerkam za zdjęcia niż czytam - i odnoszę wrażenie, że występuje na tych zdjęciach problem z kolorami, światłem i optyką.
    Odnośnie kolorów - być może jest jakiś problem z monitorem; mam znajomego, który miał taką sytuację, że to co jemu wydawało się OK, u wszystkich innych wyglądało niezbyt dobrze kolorystycznie; dopiero jak zmienił monitor sytuacja się poprawiła, a sam był tym mocno zaskoczony.
    Odnośnie światła - ja bym proponował na początek jednak światło zastane oraz szukanie miejsc na portrety z miękkim światłem i bez kontrastowych teł. Osobiście bardzo mi się nie podobają portrety na czarnym tle lub jakimś takim czerwonym, itp.
    Odnośnie optyki - sugerowałbym zakup jakiegoś naprawdę jasnego szkła i dłuższego oraz robienie zdjęć na możliwie najbardziej otwartej przesłonie.

Te ostatnie zdjęcia są wg mnie bardzo za bardzo pomarańczowe i abstrahując od pozowania, strasznie biją mnie po oczach mocne kontrasty tła, przepał na niebie i ogólnie taka jakaś ich "ciężkość" nie wiem jak to inaczej ująć.
    Czy temat kolorów dotyczy tylko ostatnich zdjęć czy w większości? Ostatnie zdjęcia celowo podbijałem na bardziej ciepłe( pomarańczowe/żółte), nawet ktos mi doradził żeby bardziej to podbić ze względu na zachód słońca. Do laptopa podłączam dodatkowy monitor, nie jest on dedykowany do fotografii ale ma tryb wyświetlania sRGB i widać różnicę pomiędzy nim a laptopem.

Posiadam jeden jedyny jasny obiektyw, jest to Canon 50mm 1.4. niestety wszystkie zdjecia poniżej f2.2 są nieostre, no może nie wszystkie ale w 80%. Właśnie z tego powodu nie schodzę poniżej, bo jak kadrowo coś wyjdzie to jakość zdjecia jest dramatyczna.

Myślałem kiedyś o 85, ale na cropie jest za wąsko i wewnątrz już nic nie zrobię.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 03-09-2020 o 15:47

Uprawnienia umieszczania postów