@totamten bardzo dziękuję za komplement
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Jeśli mogę jedną uwagę, ale podkreślam grubą kreską, że to mój gust tylko.
Nie lubię zdjęć tak zrobionych, w których fotografowana jest cała postać, a głębia ostrości jest taka mała. Ja wiem, że prawdziwy portrecista ma obiektyw o jasności minimum f/1,4 i zaspawany pierścień do zamykania przysłony, czy co tam teraz jest w obiektywach. Ale mnie się zawsze wydaje, że (w tym wypadku) nogi są osobno, kogoś innego, tak sobie dołożone do reszty.
Poza tym bardzo ładnie.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
@Leon007 no nawet nie pomyślałem o tych nogach w ten sposób, dzięki za podpowiedź.
Co do przysłony, staram się nie trzymać kurczowo f1.4 a na tym zdjęciu była ustawiona f2.2.
No to by było to, wygląda sztucznie. Żonie również robiłem zdjęcia na tym tle, nie przeglądałem ich jeszcze ale warunki oświetleniowe były identyczne i też mi się wydaje że wyjdą poodbnie jak to.
Światłocienie na ręce niby fajne, ale w pierwszy momencie miałem wrażenie, że szanownej małżonce prysnął olej na rękę, gdy rybę na obiad smażyła.
Zaś co do full frontal portretu szanownego teścia, to akurat taka poza jest OK wg mnie, ale... jak zwykle ale. Postudiuj portrety wykonywane przez starych mistrzów, np. Ansela Adamsa, zwracając uwagę na rzeczy inne niż osoba portretowana: tło, rekwizyty i takie tam sztafaże.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz