Dzięki, każda uwaga jest dobra.
Pierwsze zdjęcia są prosto z aparatu z najniższą jakością jpg stąd też ich jakość.
Od zdjęcia nr 9 są obrobione i wywołane z RAW
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Dzięki, każda uwaga jest dobra.
Pierwsze zdjęcia są prosto z aparatu z najniższą jakością jpg stąd też ich jakość.
Od zdjęcia nr 9 są obrobione i wywołane z RAW
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 10-01-2020 o 13:17
Fajne zdjęcia, jaki czas i przesłona, iso i czym focisz? Jutro będę robił podobną sesję tym samym szkłem i jestem ciekaw.
W końcu udało się coś wrzucić, ale tylko za pomocą Tapatalk. Niestety w wersji darmowej jest tylko opcja średniej jakości , ale dobre i to.
14.
15.
16.
17.
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 19-01-2020 o 18:10
Na 14 i 15 kontra z tyłu by się przydała żeby odizolować modelkę od tła. Na kolejnych moim zdaniem przydałaby się większą głębia ostrości bo jedno oko ostre a drugie nie.
Dzięki za uwagi... na 14 i 15 zdjęcie robione przy świetle zastanym z okna bez zadnej lampy, można było użyć w sumie blendy ale nie wiem czy by coś dała.
Dwa ostatnie zdjęcia ceelowo zrobione na niskiej GO (zabawa nowym obiektywem)
Ostatnio edytowane przez Pezet85 ; 20-01-2020 o 17:41
Jeśli ma to mieć jakiś przekaz to jest nawet wskazane ale w tym przypadku czym wyróżnia się lewe oko modelki od prawego, że dostąpiło zaszczytu być ostrym na zdjęciu? Czy autor zdjęcia chciał na coś zwrócić uwagę widza akcentując lewe oko czy tylko chciał pochwalić się faktem posiadania jasnego obiektywu?
Nie chce udawac madrzejeszego , czy kogos kto wie najlepiej.
ale powinenes zaczac od rozbudzenia i rozwieniecia wlasnej wrazliwosci plastycznej.
Np przez obcowanie z dobrym portretem - malarskim , fotograficznym - bez znaczenia.
Podpatrywac mistrzow - moze uda sie przejac z 1 % ich mozliwosci a to bedzie duzy sukces.
Obraz musisz miec w glowie , musisz widziec jak moze a jak nie moze wygladac zanim wciszniesz spust aparatu . Pewne rzeczy musza natychmiast draznic i zadawac bol oczom zanim wezmiez aparat do reki - np bialy pulower na ciemnym tle . Toz to on staje sie glownym motywem zdjecia. Olbrzymie oprawki okularow przeslaniajace pol twarzy itd , itp.
te wrazliwosc , zeby zobaczyc co jest dobre a co nie , nalezy w sobie rozbudzic.
Byc moze ze dojdziesz do punktu , gdzie bedziesz umial ubrac osobe na bialo i pokazac na czarnym tle , ale to musi byc wynikiem wrazliwosci , koncepcji , wizji - nie przypadku , co akurat mamy w szafie pod reka.
Umiejetnosc budowy harmonii- , klasycznej albo jakiejs innej , umiejetnosc porzadkowania na plaszczyznie.
Portret uwazam za najtrudniejsza dziedzine fotografii , jesli chce sie uniknac banalnych czy wrecz fatalnych zdjec niestety trzeba nad soba popracowac.
Tak jak pisarz zanim napisze dobra ksiazke musi przeczytac wiele ksiazek , wiele przezyc zaobserwowac i do tego miec jeszcze talent.
Bynajmniej nie chce dawac swojego przypadku za wzor , ale wydaje mi sie to zabawne wiec napisze . Kiedy chcialem opanowac HDR - uczylem sie tej techniki od Matejki - Jana , tego malarza. Mnie pomoglo.Nikt inny mi tyle nie dal co mistrz.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 21-01-2020 o 09:24