Strona 23 z 81 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 819

Wątek: [ Pezet85 ] - portrety

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

Dziwna sprawa , bo mnie ww. obiektywem (Canon EF 50 f/1.4) i każdym aparatem Canona ZAWSZE udawało się zrobić OSTRE zdjęcia.

Przeczytaj od deski do deski to, co napisałem wyżej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413693 przemyśl i wprowadź w życie. Innej drogi nie ma.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu Awatar Pezet85

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Dziwna sprawa , bo mnie ww. obiektywem (Canon EF 50 f/1.4) i każdym aparatem Canona ZAWSZE udawało się zrobić OSTRE zdjęcia.

Przeczytaj od deski do deski to, co napisałem wyżej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1413693 przemyśl i wprowadź w życie. Innej drogi nie ma.
    To może z obiektywem jest coś nie tak. Dzisiaj zrobię zdjęcie z ręki przy przesłonie 1.4 z czasem który potencjalnie nie powinien rozmazać zdjęcia. W przypadku mojego body 70d to jest 1/80. Zrobię też przy krótszym czasie rzędu 1/250 i podeślę tutaj RAW'a.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    To może z obiektywem jest coś nie tak. Dzisiaj zrobię zdjęcie z ręki przy przesłonie 1.4 z czasem który potencjalnie nie powinien rozmazać zdjęcia. W przypadku mojego body 70d to jest 1/80. Zrobię też przy krótszym czasie rzędu 1/250 i podeślę tutaj RAW'a.

Dla wykluczenia wady obiektywu (w co wątpię) polecam ustawiać ostrość na LV a nie na czujnikach fazowych. O konieczności zastosowania odwrotności czasu (najlepiej dwukrotnej) do użytej ogniskowej pisano na CB już wielokrotnie - to jest oczywiste. W przypadku LV nie da się ustawić źle ostrości na wskazanym na matrycy miejscu.

Ostatnio edytowane przez candar ; 03-09-2020 o 18:52
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Też zaglądam do tego wątku z sympatią, mimo że się nie odzywałem do tej pory. Prace Pezet'a się poprawiły po uwagach głównie candara, ale ostatnie znowu są gorsze, jakby robione na siłę.
    Uwaga do kolorystyki zachodu słońca. Gdy rzeczywiście robisz zdjęcia po południu, to wystarczy ustawić balans bieli na światło dzienne (5500 K) i już powinieneś uzyskać ciepłe zabarwienie w stopniu odpowiednim. Czasem podnoszę temperaturę do 5800 K. Powyżej tej wartości to efekty specjalne, przeważnie nieładne. Zachód słońca sam się podbija.

--- Kolejny post ---

Jeszcze a propos obiektywu. Canona 50/1.4 nie znam, więc trzeba polegać na zdaniu tych, co go używali. Ale masz aparat 70D, on ma wizjer na pryzmacie a nie na lusterkach, więc obraz powinien być jasny i wyraźny, umożliwiający ręczne ostrzenie. Jest dużo niekanonicznych jasnych obiektywów o ogniskowej 50 mm. Ostatnio zwrócił moją uwagę Irix 45/1.4 - podobno to dobre obiektywy, sam bym spróbował gdybym już nie miał innej 50ki. Jedna cecha (specjalnie nie piszę "wada" ) to manualne nastawianie ostrości. Wiem, że zaraz może być dyskusja AF kontra MF - ja używam MFów, ale rozumiem obawy. Są też inne firmy.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Też zaglądam do tego wątku z sympatią, mimo że się nie odzywałem do tej pory. Prace Pezet'a się poprawiły po uwagach głównie candara, ale ostatnie znowu są gorsze, jakby robione na siłę.
    Uwaga do kolorystyki zachodu słońca. Gdy rzeczywiście robisz zdjęcia po południu, to wystarczy ustawić balans bieli na światło dzienne (5500 K) i już powinieneś uzyskać ciepłe zabarwienie w stopniu odpowiednim. Czasem podnoszę temperaturę do 5800 K. Powyżej tej wartości to efekty specjalne, przeważnie nieładne. Zachód słońca sam się podbija.
    Miło mi że zaglądacie do mojego wątku . To mamy tutaj odpowiedź w temacie kolorystyki. W aparacie miałem ustawione na około 6000K a postprodukcji podnosiłem jeszcze do około 7100.
    Na szczęście mam więcej zdjęć do obróbki które nie ujrzały jeszcze światła dziennego, więc może będą lepsze.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Powaliło was z tą ostrością? Ostrość jest przereklamowana czy jakoś tak było. To nie ostrość jest tutaj problemem tylko nienaturalne, sztuczne pozy, nie najlepsze kadry i obróbka. Z tych co ostatnio wrzuciłeś najlepsze jest chyba 67.
    Kolego Pezet85 - masz potencjał więc nie poddawaj się!

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Fajnie widać na zdjęciach, jak się próbujesz i zdobywasz doświadczanie w boju Ja bym jeszcze dodał do wcześniejszych słusznych uwag, byś podczas szukania pleneru i kadrowania zwracał większą uwagę na tło. Na ostatnich zdjęciach rzuca się to bardzo w oczy - okropnie obcięte drzewa - góra i boki kadrów.

@Macios dzięki za uwagi :-), na moją obronę dodam tylko że zrobiłem około 200 zdjęć i te które obrobilem i wrzuciłem tutaj, były wybierane przez modelki. Mam kadry gdzie uważam np że mimika/poza jest lepsza ale nie podoba się to modelce .
    Postaram się poprawić przy następnych sesjach a obecnie będę wrzucał to co mam już zrobione, może akurat trafię z jakimś zdjęciem które Wam się rzuci w oczy.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Na tych ostatnich w wodzie to wg mnie przesadzone jest z tą ciepłotą. Ja powiem szczerze, że rzadko w sposób mocny modyfikuję w postprocesie WB, zazwyczaj automat radzi sobie dobrze.
    Co do szkła i ostrościto jak miałem lustra tego typu zdjecia starałem się ostrzyć LV, gdyż celność wtedy była podobna jak obecnie mam w ML, sczególnie właśnie na takich jasnych szkłach i kiedy mój obiekty nie był ruchliwy; z 85-tką wcalnie nie musiałby być lepiej, a co do lamp to wg mnie bez nich da się obejść. Ja mam dwie 430EX, ale bardzo rzadko ich używam, może dlatego, że wolę po prostu światło zastane.

69.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG 1683.jpg
Wyświetleń:	40
Rozmiar:	775,9 KB
ID:	4986

Strona 23 z 81 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów