Pokaż wyniki od 221 do 230 z 819

Wątek: [ Pezet85 ] - portrety

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Śledzę ten wątek od pewnego czasu - bardziej zerkam za zdjęcia niż czytam - i odnoszę wrażenie, że występuje na tych zdjęciach problem z kolorami, światłem i optyką.
    Odnośnie kolorów - być może jest jakiś problem z monitorem; mam znajomego, który miał taką sytuację, że to co jemu wydawało się OK, u wszystkich innych wyglądało niezbyt dobrze kolorystycznie; dopiero jak zmienił monitor sytuacja się poprawiła, a sam był tym mocno zaskoczony.
    Odnośnie światła - ja bym proponował na początek jednak światło zastane oraz szukanie miejsc na portrety z miękkim światłem i bez kontrastowych teł. Osobiście bardzo mi się nie podobają portrety na czarnym tle lub jakimś takim czerwonym, itp.
    Odnośnie optyki - sugerowałbym zakup jakiegoś naprawdę jasnego szkła i dłuższego oraz robienie zdjęć na możliwie najbardziej otwartej przesłonie.

Te ostatnie zdjęcia są wg mnie bardzo za bardzo pomarańczowe i abstrahując od pozowania, strasznie biją mnie po oczach mocne kontrasty tła, przepał na niebie i ogólnie taka jakaś ich "ciężkość" nie wiem jak to inaczej ująć.
    @Bangi - Dokładnie o tym samym samym pisałem gdzie indziej z autorem i pisałem też wyżej. Czyli o szukaniu scen o małym kontraście i małej rozpiętości tonalnej, bo widać że wyciąganie ze świateł i cieni daje mało zjadliwe efekty. Podobnie fotografowanie w zacienionych miejscach. Na "szaleństwa" z fotami pod światło o wschodzie i zachodzie potrzebne jest perfekcyjne opanowanie równoważenia światła zastanego z błyskowym (filmik takowy do nauki dałem powyżej). No i niekoniecznie sprawdzi się w takiej sytuacji użyta właśnie lampa reporterska z parasolką, która nie zaszkodzi, ale też nie pomoże w dobrym oświetleniu sceny. Nie bez przyczyny Quadralite ma w ofercie bardzo dobre lampy plenerowe typu Atlas o rożnych mocach. Tylko jak pisałem wcześniej kluczem i podstawą będzie wcześniejsze perfekcyjne opanowanie światła. Nie mając podstaw i nie ucząc się na swoich błędach zdjęcia nigdy nie będą lepsze.

O kolorach to już pisane były elaboraty w tym wątku i nie czuję się naprawdę na siłach powtarzać po kolejny tego samego, że do naturalności dużo brakuje a autor ma tendencję do nakładania dziwnych filtrów w postprodukcji. Tak po prostu ma i już, lubi i tyle. Autor wie i rozumie i poprawi (pokazywałem o co chodzi i inni również) i za chwilę robi już po staremu. Gdy czytam po raz enty, że autor świadomie i celowo idzie w niezjadliwą kolorystykę, to już mi się nie chce pisać więcej. Jak to ktoś mądrzejszy powiedział nie warto kopać się z koniem.

Są podstawy , podstaw https://digitalcamerapolska.pl/warsz...-ostre-zdjecia i gdy ktoś cały czas ma problemy z robieniem ostrych zdjęć to powinien zadbać o podciągnięcie się w aspektach obsługi aparatu i zależnościach pomiędzy: czasem, przysłoną i czułością (ISO). Innej drogi nie ma. No chyba , że autor uważa , że robi dobre zdjęcia i szuka akceptacji tego faktu, ale to może jednak na fejsbuczkowych mu się sprawdzi. A Canon EF 50 1.4 to doskonały i ostry obiektyw od f/1.4. Wiem , bo mam go jeszcze w swoim posiadaniu. Nie radzę szukać przyczyny nieostrych i słabych zdjęć w posiadanym sprzęcie, bo to prowadzi na manowce.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	trójkąt eksp.JPG
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	48,9 KB
ID:	4985

Napisałem szczerze, bez owijania w bawełnę z punktu widzenia amatora, który ma swoje własne przemyślenia w wielu aspektach fotografii użytkowej. Do przemyślenia i zastosowania przez autora wątku. Może nadszedł czas na przeczytanie kilku książek o fotografii ? U mnie zajmują całą półkę i zawierają wiele pomocnych odpowiedzi na wiele pytań, których nawet jeszcze nie zadano. Po każdą z nich wielokrotnie sięgałem szukając odpowiedzi na różne tematy.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 03-09-2020 o 16:46
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów