Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: S1 i filtr polaryzacyjny

Wisnia
    Guest

Domyślnie S1 i filtr polaryzacyjny

przeszukałam internet, inne fora i trafiłam tutaj i tez nic nie znalazlam co moglby mi jasno dać odpowiedz na mój dylemat.
    Po czytaniu tych wszystkich mądrości jestem głupsza niz byłam

Przymierzam sie do kupienia filtra polaryzacyjnego do mojej S1 - najpierw trafialam na artykuly typy: jak aparat jest nowoczesnym kompaktem i ma AF to tylko polar kołowy aż tu nagle trafiłam na forum gdzie kolesie udowadniaja, że to nie prawda i ze liniowy jest tak samo dobry (a wiadomo roznica w cenie jest)....

ja sie przyznaje bez bicia, że ten temat dla mnie to narazie czarna magia więc trzeba mi jak dziecku wytłumaczyc jaki i czemu taki filtr polaryzacyjny mam kupic do mojego apartu.
    Nie wiem narazie ile chce wydac, ale wiem juz ze zadne marki typu selco nie wchodza w gre (juz mialam z nia stycznosc) - tylko tak mysle sobie: jak nie musze kupowac kołowego to moge kupic lepszy (czytaj drozszy) liniowy...?

dzięki za help dla nowicjuszki na forum

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Liniowy przeszkadza AF w lustrzankach.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Wisnia
    Guest

Domyślnie

dobra to ja mam prośbe, tu jest link do dyskusji: http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...-co-wybrac.htm

no ja wiem, ze akurat gosc udowadniajacy nieprawdziowosc tej teorii nie ma canona, ale tu raczej nie chodzi o marke...

najgorsze jest to ze sklepy fotograficzne w okolicy juz dawno wymarly albo nie maja na stanie filtrow zeby sprawdzic :/

Dopiero zaczyna Awatar DarekG
    Miasto
    Pisarzowice k/Bielska-Białej

Domyślnie

Canon S1 + najprostszy dwupowłokowy polar Marumi liniowy (60 kilka złoty w Rays).
    Nie ma problemów z pomiarem ekspozycji.

1. Zdjęcie z filtrem, tryb AV korekta EV-2/3 f6.3 aparat wyliczył czas 1/250s

2. Zdjęcie bez filtra, tryb AV korekta EV-2/3 f6.3 aparat wyliczył czas 1/800s

Wady i zalety, jakie zauważyłem podawałem niedawno tutaj:
    http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=38
    (m.in. ze względu na minimalny czas synchronizacji lampy w S1 przydaje się czasem to, że zmniejsza ekspozycję o ok. 1 2/3 EV, co umożliwia czasem doświetlenie w słoneczny dzień lampą, jak się nie posiada filtra szarego)

Pozdrawiam
    Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Wisnia
    Guest

Domyślnie

dzieki za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów