Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Sigma 20 1.8 DG kontra Sigma 10-20 - mini test

headz
    Guest

Domyślnie

/poszlo tez na pl.rec.foto.cyfrowe/

Wiedziony checia zaopatrzenia sie w szerokakatny zoom do 350D wybralem sie
    wczoraj i dzis na testy rzeczonej Sigmy. Co do budowy i obslugi nie mam
    zastrzezen, a silniczek chodzi cicho. Postanowilem sprawdzic jak zoom radzi
    sobie w porownaniu z moja stalka 20 mm. Myslalem ze bedzie lepiej - stala
    Sigma jest ostrzejsza i ma lepszy kontrast, co wyraznie widac w centrum
    kadru, natomiast na brzegach wyglada na to ze minimalna przewage ma zoom
    (!), jednak roznica jest prawie nie zauwazalna albo tez cos sobie
    ubzduralem. Zdjecia robilem przy f=8, 20 mm, pierwsze ok 17.30, drugi
    egzemplarz testowalem ok. 16. Pokazuja srodek kadru, boki sobie odpuscilem
    (jesli ktos jest zainteresowany RAWami z innymi f itd, prosze pisac).
    Wniosek - przyjrze sie jutro Tokinie 12-24, z nadzieja ze moze konkurowac z
    moja stala Sigma, ktora chce zamienic wlasnie na takiego szerokokatnego
    zooma. Rozumiem ze zoom bedzie gorszy, ale 10-20 mnie zniechecila na tyle ze
    sobie ja odpuzczam (drugi egzemplarz chyba nawet gorszy). A moze przesadzam
    i roznica nie jest duza? Sami zerknijcie i ocencie.
    http://img484.imageshack.us/img484/3447/sigma5tw.jpg

Acha, nic nie wyostrzalem, nie poprawialem kontrastu. Dodam jednak ze takie dzialania nie sprawiaja ze zoom jest lepszy

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ultraszerokie zoomy Sigmy nie mają najlepszej opini na photozone, lepiej wypadają Tokiny i Canony, zarówno jeśli chodzi o optykę, jak i budowę. Tokina to większe i cięższe bydlę, niż mi się wydawało, kiedy zamawiałem
    5DMKII

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Jak już testujsz to może rzuć na testy Canona 10-22. Bo sam myślałem pomiędzy Sigmą, Tokiną i Canonem. I wygląda, że ta Sigma to tak...mizernie ;/

headz
    Guest

Domyślnie

Canona nie biore pod uwage, za drogo, a nie chce sie denerwowac bo pewnie jest dobry Jutro kolej na Tokine... W zasadzie mam zamiar ja od razu kupic i ewentualnie zwrocic - nie mam ochoty kilka razy jezdzić do łomianek (pstrykl.pl). No chyba że na to nie przystaną... W każdym razie: sigma kusi jednak tym 10 mm, a Sigmy 20/1.8 szkoda się pozbywać.

Tokina najlepszym kompromisem?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez headz
    Canona nie biore pod uwage, za drogo, a nie chce sie denerwowac bo pewnie jest dobry Jutro kolej na Tokine... W zasadzie mam zamiar ja od razu kupic i ewentualnie zwrocic - nie mam ochoty kilka razy jezdzić do łomianek (pstrykl.pl). No chyba że na to nie przystaną... W każdym razie: sigma kusi jednak tym 10 mm, a Sigmy 20/1.8 szkoda się pozbywać.

Tokina najlepszym kompromisem?
    Chyba tylko jeśli chodzi o autofocusa, bo optycznie i pod względem budowy zdaje się jest co najmniej równie dobra jak canon, na photozone wypada nawet lepiej - optyka 3.54 do 3.0 na korzyść Tokiny, a budowa 4 do 3. W sumie wolałem mieć nieco lepsze zdjęcia Tokiny niż szybki usm Canona, który zresztą w Tokinie nie jest jakimś ślimakiem. I nie jest zbyt głośny, słychać tylko leciutkie brzęczenie.
    5DMKII

headz
    Guest

Domyślnie

a mógłbyś podesłać mi kilka zdjęć z Tokiny? JPG mogą być oczywiście.

Przejrzałem jakiś czas temu jeszcze raz zdjęcia testowe i już sam nie wiem, czy ta Sigma 10-20 jest taka zła żeby ją od razu skreślać. Owszem, ma jakieś takie wyprane kolory, jest mniej szczegółów, ale zawsze coś za coś.

Jutro spróbuje też wziąć do porównania te Sigmę z Tokiną, no i moje 20 1.8. I będzie wszystko wiadomo

p.s.
    do czego Ci Sigma 24/2.8, przeca z dslr bezużyteczna? a może jakimś cudem zrechipowałeś?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Poza paroma pstryknięciami próbnymi nie miałem kiedy focić, dopiero w weekend może znajdę trochę czasu. Nie powinno go brakować, bo gwarancja 2-letnia
    p.s.
    Próbowałem, ale serwis nie ma potrzebnych chipów. Ona nie końca nie działa, zawiesza się tylko przy jasnym świetle, a wieczorami i po ciemku przy 2.8 działa. Autofocus pracuje zawsze poprawnie, zdaje się, że dopiero zmiana przysłony przez aparat powoduje error99. Zaklejenie styków i manual przy pełnej dziurze zawsze działa. Dałem za nią 200 zł więc może się przydać

Zmrok już co prawda, ale coś tam cyknąłem z balkonu na chybcika i spróbuję Ci wysłac mailem.
    5DMKII

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Hmm troche dziwne porównanie Ultra wide kupujemy dla 10mm a nie dla 20 mm przy ktorym był test. Oczywiście coś za coś.

http://www.pbase.com/lightrules/image/54681419
    Tutaj jest test - i wypada bardzo fajnie.

Moze masz jakis gorszy egzemplarz ?
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 23-05-2006 o 22:57
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lynx
    Zmrok już co prawda, ale coś tam cyknąłem z balkonu na chybcika i spróbuję Ci wysłac mailem.
    Też poproszę ;-)

Ja powoli przymierzam się do zakupu i rozważam pomiędzy Tokiną, Sigmą i Canonem. Gdzie nie czytam to inne opinie ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów