Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 136

Wątek: Obiektywy z mocowaniem RF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Obiektywy z mocowaniem RF

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Swoją drogą przypadek wycofania się z bagnetu RF Samyanga jest tłumaczony złamaniem praw patentowych i podawany jako argument za tym, że długo lub nawet nigdy nie zobaczymy nic pod RF od innych firm trzecich typu Sigma i Tamron.

Tak na prawdę nigdzie nie ma oficjalnego stanowiska Samyanga, czy Canona w wiadomej sprawie.
    Sam sobie trafnie odpowiedziałeś . To są wszystko spekulacje, a realnie może być całe spektrum potencjalnych możliwości.

Osobiście uważam że cały system RF jest dla bardzo wielu ludzi w różnych krajach absurdalnie drogi. Podejrzewam że sprzedaż nie jest jakaś gigantyczna szczególnie w segmencie tzw. entry level (który tak realnie odpowiada za wolumen sprzedaży). W związku z tym średnio się pewnie opłaca sprzedaż optyki do tego systemu. Do tego jeszcze dochodzi czynnik taki, że w wielu krajach jak już kogoś stać na RF to nie patrzy na "obcą" optykę. I kółko się zamyka. Nikt oczywiście głośno tego nie przyzna i rozpuszczają ploty o patentach, trudnościach itp.....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

System RF nie jest drogi, zwłaszcza na tle konkurencji. Drogie są eLki, ale nie wszystkie. Jest kilka tanich szkieł i do tego tani Rp i ostatnio tani i dobry R. Obecnie kupisz R z 24-105 za 7,5K to drogo ? Patrząc przez pryzmat pracy zawodowej też uważam, że nie jest drogo. Sprzęt Canona ( stosunek ceny/jakości/awaryjności/odsprzedaży i kompatybilności z EF ) jest bardzo OK, jak każdy inny. Na pewno nie absurdalnie drogi. Dla mnie system Leica jest absurdalnie drogi

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    System RF nie jest drogi, zwłaszcza na tle konkurencji. Drogie są eLki, ale nie wszystkie. Jest kilka tanich szkieł i do tego tani Rp i ostatnio tani i dobry R. Obecnie kupisz R z 24-105 za 7,5K to drogo ? Patrząc przez pryzmat pracy zawodowej też uważam, że nie jest drogo. Sprzęt Canona ( stosunek ceny/jakości/awaryjności/odsprzedaży i kompatybilności z EF ) jest bardzo OK, jak każdy inny. Na pewno nie absurdalnie drogi. Dla mnie system Leica jest absurdalnie drogi
    W mojej ocenie Canon zawsze miał w ofercie szkła budżetowe i high-endowe. Brakowało czegoś pomiędzy. Nikon skupiał się na szkłach średnich. Zawsze zazdrościli nam L-ek. Nawet dziś jak oglądam sample z nowych obiektywów Z to nie widzę tej super ostrości ani jakiejś nieprzeciętnej plastyki. W Sony jest chyba pełne spektrum, bo bagnet jest otwarty i w tej chwili mało kto orientuje się we wszystkich produkowanych do tego systemu obiektywach. Ale myślę, że nie jest też tak różowo, bo jednak zdarzają się opinie o tym, że są jakieś problemy we współpracy np. z Samyangiem.
    Lubię Canona. Raczej bardzo długo nie zmienię tego systemu. Choć akurat to co mnie interesuje w bagnecie RF jest bardzo drogie a przy tym mamy do czynienia z bardzo niejasną sytuacja co do ew. oferty firm trzecich.
    Focisz śluby, cenisz jakość i nie sądzę, że celujesz w budżetowe STM-ki RF. A L-ki są po 12k zł. Są świetne, ale ta cena JEST wysoka. Wiadomo, że przy działalności komercyjnej trochę inaczej się na to patrzy, ale zgodzisz się chyba, że dla większości to ma się znaczenie (ekonomiczne), czy do portretu kupią RF85/1.2L (12k zł), czy może (potencjalną) Sigmę 85/1.4DN (5 k zł). A jeśli chcesz kupić 3 stałki podobnej klasy?
    Na razie czekam na rozwój wydarzeń do wiosny, ale coś czuję, że nic się nie zmieni i trzeba się jednak nastawiać na te Lki. Tylko jak to wytłumaczyć żonie?
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

W mojej ocenie Canon zawsze miał w ofercie szkła budżetowe i high-endowe. Brakowało czegoś pomiędzy. Nikon skupiał się na szkłach średnich. Zawsze zazdrościli nam L-ek. Nawet dziś jak oglądam sample z nowych obiektywów Z to nie widzę tej super ostrości ani jakiejś nieprzeciętnej plastyki. W Sony jest chyba pełne spektrum, bo bagnet jest otwarty i w tej chwili mało kto orientuje się we wszystkich produkowanych do tego systemu obiektywach. Ale myślę, że nie jest też tak różowo, bo jednak zdarzają się opinie o tym, że są jakieś problemy we współpracy np. z Samyangiem.
    Lubię Canona. Raczej bardzo długo nie zmienię tego systemu. Choć akurat to co mnie interesuje w bagnecie RF jest bardzo drogie a przy tym mamy do czynienia z bardzo niejasną sytuacja co do ew. oferty firm trzecich.
    Focisz śluby, cenisz jakość i nie sądzę, że celujesz w budżetowe STM-ki RF. A L-ki są po 12k zł. Są świetne, ale ta cena JEST wysoka. Wiadomo, że przy działalności komercyjnej trochę inaczej się na to patrzy, ale zgodzisz się chyba, że dla większości to ma się znaczenie (ekonomiczne), czy do portretu kupią RF85/1.2L (12k zł), czy może (potencjalną) Sigmę 85/1.4DN (5 k zł). A jeśli chcesz kupić 3 stałki podobnej klasy?
    Na razie czekam na rozwój wydarzeń do wiosny, ale coś czuję, że nic się nie zmieni i trzeba się jednak nastawiać na te Lki. Tylko jak to wytłumaczyć żonie?
    Ja jadę na szkłach EF, koledzy mają RF serii L. Teraz wymieniłem sigmę art na RF 35. W zasadzie używam 35 i EF50L. Kompletnie nie mam parcia na RF eLki. Dla mnie są zbyt duże i ciężkie a żaden klient nie jest w stanie rozróżnić z jakiego szkła pochodzi obrazek. Fakt, fajnie by było gdyby pojawiły się sigmy pod RF - ale tylko w normalnych rozmiarach a nie jak te ostatnie kolosy pod EF. Tego się nie da używać na weselach, ręce odpadają po 15 minutach.
    Także do zastosowań komercyjnych, przy rabatach od Canona sprzęt nie wydaje mi się mega drogi - z mojego punktu widzenia, gdzie za r6 płaciliśmy 10K. Do użytku amatorskiego zakup RFL pozbawiony sensu.

Uważam, że największą zaletą systemu jest kompatybilność z EF, zwłaszcza z tymi z allegro I to jest ten złoty środek między high-end a STMami.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

dlaczego pozbawiony sensu? to amatorzy nie mogą się bawić elkami?
    większość "zawodowców" jedzie na najtańszych zestawach i jeszcze tu na forumie szukają tanich chińczyków do swojego R
    nie ma obowiązku posiadania systemu R
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    dlaczego pozbawiony sensu? to amatorzy nie mogą się bawić elkami?
    większość "zawodowców" jedzie na najtańszych zestawach i jeszcze tu na forumie szukają tanich chińczyków do swojego R
    nie ma obowiązku posiadania systemu R
    Dokładnie. Ten system jest cholernie drogi. Oferta dla zaawansowanego amatora jest skromniutka (powiedzmy RF 24-105/4L i RF 35/1.8, RF 85/2), reszta obłędnie wręcz droga (14-35/4L za ponad 8 tys., podobnie 70-200/4L, o jasnych szkłach szkoda mówić). Boję się myśleć ile kosztowałby odpowiednik genialnego, magicznego EF 135/2 z dupką RF, ale raczej powyżej dyszki. Porównania ze szklarnią EF nie ma żadnego, tam oferta środka była/jest przebogata, znakomita i dostępna za rozsądną kasę(16-35/4, 24-70/4, 24-105/4, 70-200/4IS, ileś wersji 70-200/2.8, 85/1.4, 135/2, 35/2, 24/2.8 itp.).
    Ostatnio edytowane przez bzdura1979 ; 05-10-2021 o 12:10

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez bzdura1979 Zobacz posta
    Dokładnie. Ten system jest cholernie drogi. Oferta dla zaawansowanego amatora jest skromniutka (powiedzmy RF 24-105/4L i RF 35/1.8, RF 85/2), reszta obłędnie wręcz droga (14-35/4L za ponad 8 tys., podobnie 70-200/4L, o jasnych szkłach szkoda mówić). Boję się myśleć ile kosztowałby odpowiednik genialnego, magicznego EF 135/2 z dupką RF, ale raczej powyżej dyszki. Porównania ze szklarnią EF nie ma żadnego, tam oferta środka była/jest przebogata, znakomita i dostępna za rozsądną kasę(16-35/4, 24-70/4, 24-105/4, 70-200/4IS, ileś wersji 70-200/2.8, 85/1.4, 135/2, 35/2, 24/2.8 itp.).
    Nie podnoszę tematu drogi tani bo to każdy sam wedle swoich potrzeb i możliwości czuje i definiuje, natomiast jeśli chodzi o bogatość systemu moim zdanie trudno to jeszcze obiektywnie ocenić, bo system RF istnieje dużo dużo krócej niż EF,a to też nie tak, że startujący system EF miał od razu wszystkie te obiektywy dostępne. Co do braku środka w ofercie RF zgadzam się, być może ten środek po jakimś czasie zostanie wypełniony, być może szkłami Canona albo i firm trzecich.

Póki co te braki można sobie uzupełniać właśnie szkłami EF.

Uzależniony
    Miasto
    .

Mi brakuje małych sigm i tamronów np 28-70 2.8, 85 1.4

Nie mogę się doczekać za to na RF 16 2.8

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

RF5.2mm F2.8 L Dual Fisheye Lens for virtual reality shooting
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bildschirmfoto-2021-10-06-um-8.18.49-AM.png
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	202,2 KB
ID:	6931
    https://www.sonyalpharumors.com/what...lity-shooting/

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-10-2021 o 09:17
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

zajmują się "pierdołami" a rf35mm f/1.2 nie ma komu pokazać
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów