Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Użycie akumulatorów AA nieużywanych (nieładowanych) przez 5 lat w lampie błyskowej?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Użycie akumulatorów AA nieużywanych (nieładowanych) przez 5 lat w lampie błyskow

Cytat Zamieszczone przez Krismar72 Zobacz posta
    Witam!
    Moje pytanie brzmi: "czy ryzykuję czymś realnym i konkretnym (ryzyko uszkodzenia sprzętu wskutek wylania, eksplozji etc.) tym, iż po kilku latach nieużywania i nieładowania akumulatorków AA zamierzam użyć ich w zewnętrznej lampie 430 EX?" Same akumulatorki po kilkukrotnym z rzędu podłączaniu do ładowarki i coraz dłuższym czasie ładowania udało mi się doprowadzić do - jak sądzę - stanu funkcjonalności - na razie jednak używam ich wyłącznie jako źródło zasilania ciśnieniomierza do pomiaru ciśnienia tętniczego. Jeśli chodzi o ładowarkę i akumulatorki - to sygnowane są marką Fujifilm - kupione ok. 5 lat temu w sklepie internetowym i praktycznie nieużywane (poza jednokrotnym naładowaniem) - teraz sobie o nich przypomniałem...
    Z góry dziękuje za ewentualne odpowiedzi.
    Sprawdź je za pomocą ładowarki umożliwiającej sprawdzenie pojemności akumulatora. Raczej nic nie powinno się z nimi dziać o ile to firmowe ogniwa. Nie mam tak "młodych" akumulatorów, wszystkie moje mają powyżej 10-15 lat i dalej działają

Domyślnie Odp: Użycie akumulatorów AA nieużywanych (nieładowanych) przez 5 lat w lampie błyskow

Dziękuję za odpowiedź - w miarę możliwości postaram się sprawdzić ich pojemność, sam wszak takiej ładowarki nie posiadam :-)

Uprawnienia umieszczania postów