Pokaż wyniki od 1 do 10 z 181

Wątek: Aparaty fotograficzne, jaka przyszłość

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Aparaty fotograficzne, jaka przyszłość

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To prawda, ale konsekwencje są istotne.

Ilu będzie ludzi którzy będą kupowali "duże" aparaty foto i obiektywy do nich ?

Rozwój, przygotowanie produkcji, linie produkcyjne, serwis, zapasy, itd. to bardzo duże koszty
    Albo więc będą bardzo drogie co dodatkowo zmniejszy popyt albo/i nie będzie inwestycji w rozwój co spowoduje że przestaną być kupowane.
    I zacznie się "czarna dziura", jednokierunkowa podróż przy oklaskach konkurencji.

Jeśli przychody/zyski spadną poniżej pewnej granicy (poziom akceptacji właścicieli firmy) to zamkną i przeniosą/dadzą kasę/udziały na inne wyroby by zarabiać

jp
    Prawdę rzekłszy to nie wiem do czego zmierzasz? To są oczywistości, że jak nie będzie sprzedaży to nie będzie produkcji. To że będzie załamanie rynku wiadomo już było od pewnego czasu. Któryś CEO Canona mówił o tym już chyba ze dwa lata temu. Podjęli środki zaradcze. Myślę że Canon nie jest jeszcze w najgorszej sytuacji. Są firmy które mają większy problem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Prawdę rzekłszy to nie wiem do czego zmierzasz? To są oczywistości, że jak nie będzie sprzedaży to nie będzie produkcji. To że będzie załamanie rynku wiadomo już było od pewnego czasu. Któryś CEO Canona mówił o tym już chyba ze dwa lata temu. Podjęli środki zaradcze. Myślę że Canon nie jest jeszcze w najgorszej sytuacji. Są firmy które mają większy problem.
    Tu nie chodzi o to kto pierwszy a kto ostatni się "utopi"

Cały segment klasycznych aparatów foto + obiektywów się skurczy do bardzo drogiego i specjalistycznego.
    I to tym szybciej im szybszy będzie rozwój funkcji foto w smartfonach .
    A ponadto AI dokłada swoje

Chyba zostaną klasyczne drogie profi sportowe + moda + ...ale nie za bardzo widzę gdzie/jaki miałby w tym obszarze być dalszy rozwój istotny dla profi lub zaawansowanych hobbistów.
    Realny a nie +/-1 w odpowiednich rubrykach tabelek, taki że wymienialiby sprzęt na nowszy.
    A firmy żyją z tego że sprzedają nowości (i "nowości") tak by kupowano nasze a nie konkurencji.
    Nie ma sprzedaży nie ma firmy

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 03-12-2019 o 17:42
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Chyba zostaną klasyczne drogie profi sportowe + moda + ...ale nie za bardzo widzę gdzie/jaki miałby w tym obszarze być dalszy rozwój istotny dla profi lub zaawansowanych hobbistów.

jp
    Zdziwiłbyś się jaki poziom technologiczny prezentują firmy które działają na bardzo niszowych specjalistycznych rynkach. Nie obawiał bym się braku rozwoju dla profesjonalnego rynku foto. Dadzą radę - trochę optymizmu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Jacek to idź na zawody taneczne córki ze smartphonem albo szkolnej siatkówki i zrób nim materiał. Ja się zgadzam, że to jest przyszłość ( tylko w amatorskim zastosowaniu ) ale mocno ograniczona pewnymi aspektami. ISO, czasy naświetlania, zasięg optyki, jakość wydruków większych niż 15x10cm. Jeszcze na dworze to się nada, ale w ciemniejszych pomieszczeniach jak na razie to leży i kwiczy, chyba że lubisz akwarele jak na załączonym zdjęciu - a to jest obecnie najwyższa wg dxo jakość na rynku.

p.s Serio jest coś takiego jak technikum fotograficzne?
    Nie zrobia tam dobrych zdjęć i .. bardo dobrze. Dadzą zarobić fotografowi profi, o ile im będzie zależało na dobrych zdjęciach (np zawody gdzie tańczy córka). Mają kupic lustrzankę? Posiadając lustrzankę za 3 - 4 tys z kitem 18-135 mm to sobie świetnie poradzą w ciemnej sali focąc szybki ruch? Kupią 5Dmk i dobre szkło?
    Każdy jest praktyczny i jeśli cos potrzebuje od święta to nie będzie wydawał na to kupę kasy. Dlaczego zakładasz, że ktoś, kto nie jest pasjonatem kupi drogi sprzęt by nim robić zdjęcia raz na pare miesięcy i to nie posiadłszy umiejętności (potrzebnych).
    Myslisz kategoriami osoby, która często fotografuje, jest pasjonatem, dostrzega różnice w jakości itd. To jest mniejszość.
    Smartfoniarze nie muszą przynosić z każdej imprezy dobrych jakościowo zdjęć. Z jakiego powodu by mieli chcieć musieć mieć (fajny tekst ) takie zdjęcia? Fotografia to nie ich bajka. Zdjęcie musi mieć zawodowiec.

Tak, są technika foto albo klasy foto w technikach, które prowadzą wiele kierunków.

Cały segment klasycznych aparatów foto + obiektywów się skurczy do bardzo drogiego i specjalistycznego.
    I to tym szybciej im szybszy będzie rozwój funkcji foto w smartfonach .
    A ponadto AI dokłada swoje
    Tak i to bardzo dobrze.

Uprawnienia umieszczania postów