Pokaż wyniki od 1 do 10 z 181

Wątek: Aparaty fotograficzne, jaka przyszłość

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Domyślnie Odp: Re: Odp: Aparaty fotograficzne, jaka przyszłość

candar
    'Obecne testy wykazały , że C, N i S praktycznie mają podobny poziom zaawansowania i różnią się szczegółami a klient i tak wybierze ten system do którego już ma najwięcej obiektywów, albo kupi w przyszłości'

Masz z6 i Sony a7III więć jak wyglada AFC w tych modelach,bo w testach dalej jest oceniany raczej najsłabiej..a moim zdaniem własnie AF jest najwiekszym progresem w stosunku do luster.
    Ostatnio edytowane przez g69 ; 22-01-2021 o 13:21

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Aparaty fotograficzne, jaka przyszłość

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    candar
    'Obecne testy wykazały , że C, N i S praktycznie mają podobny poziom zaawansowania i różnią się szczegółami a klient i tak wybierze ten system do którego już ma najwięcej obiektywów, albo kupi w przyszłości'

Masz z6 i Sony a7III więć jak wyglada AFC w tych modelach,bo w testach dalej jest oceniany raczej najsłabiej..a moim zdaniem własnie AF jest najwiekszym progresem w stosunku do luster.
    Odpowiadając zacznę od podstaw. Od 10 lat używam różnych bezlusterowców zasadniczo dlatego, że lubię ostre zdjęcia tam, gdzie ja chcę. EVF (elektroniczny wizjer), blackout i freez - to zasadniczo trzy elementy składające się na fakt negowania ML przez obecnych użytkowników DSLR. Przykładowo w EOS R sporo osób narzekało na blackout (czyli zaciemnienie pomiędzy klatkami przy serii zdjęć) i oraz powstawanie freeza (efekt zatrzymania się klatki podczas robienia zdjęcia), który znikał przy elektronicznej migawce. Podobnie było i jest w bezlustrach Sony (z wyjątkiem A9 - to inna bajka, aparat bez rolling shuter). Obecnie niektórzy użytkownicy Canonów R6 twierdzą, że po przekroczeniu ISO 12800 obraz w wizjerze traci płynność i zwyczajnie zaczyna przypominać film poklatkowy. Tak więc bezlustra cały czas mają sporo "za uszami" i dlatego niektórzy celowo pozostawiają sobie DSLRy , aby w chwili naciśnięcia spustu mieć zapis tego, co widzą w OVF (celowniku optycznym), nie szukając daleko - większość fotografów sportowych.

Odnośnie odpowiedzi na pytanie odnośnie działania AF-C udzieliłem niedawno tutaj (ze zdjęciami): https://www.canon-board.info/threads...=1#post1419450 "W przypadku Sony A7 III robiłem i robię cały czas foty na Continuous AF (AF-C) z Eye AF i niezależnie od stopnia zasłonięcia twarzy podczas ruchu postaci kwadracik pola Eye AF "kleił" się do oka niezależnie od wielkości oraz ilości przeszkadzajek na/obok i przed twarzą." Reasumując - nie miałem do tej pory w rękach aparatu z lepszym AF niż A7 III. Ale może po prostu miało miałem

Tak więc jak pisałem wcześniej zasadniczo nowe oferty C,N,S oferują podobne możliwości z podobnymi wadami wynikającymi z zastosowanych technologii ML. Nie lubię wróżyć, ale quad-pixel AF w Canonie (QPAF) https://www.canonnews.com/canon-pate...o-focus-sensor oraz https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...atencie-canona gdy ujrzy światło dzienne może "rozjechać" AF konkurencji (jak to niektórzy lubią pisać Na razie to fazowe czujniki krzyżowe w DSLR wygrywają, bo działają doskonale niezależnie od orientacji pionowej i poziomej aparatu (to główna słabość AF w ML).
    Ostatnio edytowane przez candar ; 22-01-2021 o 14:42
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów