no własnie przejdźmy z emocji na rozum
żyjemy w epoce postprawdy - znaczy każdy ma swoją prawdę, a posty to już nie posty a sofizmaty - byle tylko dowieść swojej racji
moja prawda wygląda następująco:
nie kupiłem jeszcze bezlustra (nie licząc nikona dla małżowinki ale ten się nie liczy bo to system z dramatycznie innymi wymaganiami niż moje) pewnie kiedyś kupię jak mnie zachęcą możliwości tego nowego bezlustra - mam kilka obiektywów naszej ulubionej firmy - to przyzwoite i pełnoklatkowe obiektywy - i nie jest mi wszystko jedno jaki system wybiorę - jeśli wybiorę canona to dostanę w prezencie (znaczy w cenie korpusu) przejściówkę firmy canon która umożliwi bezproblemowe użytkowanie moich obiektywów EF - zamocuję ją na stałe w bezlustrze i zapomnę o jej istnieniu - innych obiektywów nie będę kupował bo nadal mam zamiar używać lustrzanki i analoga i nie mam ochoty mieć kilku zestawów obiektywów- podsumowując kupisz canona będziesz użytkownikiem ekosystemu canona, firma zapewni bezproblemowe i darmowe (przejściówka dodawana za darmo
do korpusu) wsparcie obiektywów ef, nowe możliwości typu ibis (współpracujący z is w obiektywie
) czy zwiększoną rozdzielczość - słyszłem coś o 45mpikselach i 75mpikselach - do wyboru do koloru - o obiektywy jakoś dziwnie się nie martwię bo po pierwsze mam przyzwoite, a po drugie rozdzielczość nowego układu korpus45 lub 75mpix-obiektyw zawsze będzie większa niż rozdielczość układu korpus-obiektyw którego aktualnie używam (to akurat prosta fizyka opisuje
), dodatkowo canon w końcu będzie zmuszony dorzucić do kompletu 4K bez cropa i parę innych rodzynków do dużej łychy dziegciu którą nam szykuje
więc jakoś nie widzę powodów zakupu
przejściówek (bo dostanę w cenie korpusu i więcej niż jednej nie potrzebuję)
korpusu sony do optyki canona (zasadniczo poroniony pomysł)
jakiegokolwiek korpusu jakiejkolwiek firmy tylko dlatego że jest bezlusterkowy