Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
Moje 3 grosze. Nie wiadomo wlasciwie jak zadawac pytanie. Jezeli myslimy o trendach w produkcji sprzetu sluzacego do fotografowania to moze by nalezalo zaczac od tego jak bedzie zmieniala sie produkcja obrazu, jakie beda wykorzystywane media i czy dla przykladu komorka, malpka, dslr, mirrorless wystarczy aby wydac album, zrobic magazyn z kosmetykami, pisma typu glamour, roznej masci foldery, witryne internetowa, i inne ktore moga przyjsc do glowy, nie wyczerpujac zupelnie tematu. Na pewno zniknie fotografia analogowa oprocz hobby, historii fotografii. Jak bedzie z analogowa leica, analogowym srednim formatem? Moim zdaniem analog predzej czy pozniej zacznie byc niszowy a przez to drogi. W wielu wypadkach tam gdzie kiedys z uroczystosci "raz w zyciu" czyli chrzciny, sluby, komunie itp byly produkowane albumy, teraz zyczenie "mlodych" to plyta lub inny nosnik. Nawet bez dyskusji jak maja byc sformatowane pliki aby ew mozna bylo zrobic printy w labie bez ponoszenia kosztow PP. Nie znam obecnego rynku fotografii slubnej ale wiem, ze aby skasowanc kilkanascie do kilkudziesieciu tysiecy dolarow do uroczystosci trwajacych czasem po kilka dni trzeba zrobic duzo wiecej niz same zdjecia na plycie. Nie sadze, ze w dyskusji powinno sie brac pod uwage telefony komorkowe. To jest smieszne aby odowadniac, ze komorka nawet po brzegi wypelnona pixelami mogla zastartowac do dobrej stalki portretowej. I zadne testy i wykresy mnie nie przekonaja. Takze porownywanie mikroobrazkow na 15calowym ekranie laptopa.
To telefony komórkowe są przyczyną takiego obrazu wykresów w #1.
I rozwój technologii foto (lepsze matryce, lepsze obiektywy, lepsza komunikacja) w tych telefonach będzie dalej powodował ten spadek.

Owszem, aparat foto zostaną u tych "co muszą" i tak jak są w użyciu "czarne" płyty, powiększalniki itd

jp