To ja odświeżę temat z pytaniem na ten moment (jako że minął ponad rok od momentu założenia wątku).
Posiadam 50D, dwa obiektywy: canona 50mm 1.8 stm i tamrona 17-50mm 2.8; parę lamp błyskowych, transmiter st-e2 do nich itp., ale chciałbym mieć możliwość nagrywania też filmów.
No i tu zaczynają się moje pytania: co wybrać do full hd? M50 (wiem, że wtedy przejściówkę żeby wykorzystać obiektywy bym musiał mieć; zdjęcia z moimi zewnętrznymi błyskadełkami nim porobię, czy już tylko filmy wtedy?), 250D/SL3 (obiektywy podłączę, ale słuchy mnie doszły, że hotshoe w nim okrojony? Jak tu z grzaniem się?), czy może lepiej iść w kierunku pełnej klatki i kupić jakiś starszy model 5d lub 6d? Te szkła to chyba raczej pod aps-c a nie ff są?
W sumie to 50d nie muszę się pozbywać, więć głównie mnie obchodzi czym filmować, jednak, nie ma co ukrywać, jeżeli któraś z powyższych pozycji mi go dobrze zastąpi, to wygodniej mi będzie z jednym body niż z dwoma się tarabanić jak coś będę chciał się pobawić. Im więcej w tym temacie czytam, tym mniej wiem. Proszę o pomoc.