Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Monitor do amatorskiej obróbki

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Monitor do amatorskiej obróbki

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Napisałem jpg rgb a nie RBG ! Co jest chyba zrozumiałym skrótem dla każdego na tym forum.

Rozumiem, że zdjęcia robisz aparatem z ustawionym profilem AdobeRBG ( RGB ) obrabiasz na monitorze obsługującym AdobeRBG i drukujesz z profilem AdobeRBG ?
    Nie robię zdjęć w jpg. Dlatego wybacz mi moją ignorancję - czyli "jpg rgb" to jpg z jakim profilem?
    RAW to RAW - tam nie ma profilu koloru - tylko przestrzeń sprzętowa danej matrycy (a ustawiona w aparacie wpływa tylko na zaszytą miniaturę)

Obrabiam na monitorze kryjącym 102% P3 (oczywiście skalibrowanym) w przestrzeni ProPhoto (bo tak robi LR na RAWach), eksportuję do P3 lub sRGB - zależy gdzie publikuje. Od druku eksportuję w AdobeRGB lub profilu producenta.

Paweł.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    przestrzen barwna ( np sRGB , a RGB ) to pewien zakres dostepnych kolorow jakos tam zdefiniowany.
    profil to jest dostosowanie wlasnosci konkretnego urzadzenia wejscia/wyjscia do przestrzeni barwnej.
    ICC normuje Format profilu , nie normuje samego Profilu , moze byc rozny i kazdy lab moze miec rozne Profile.
    Jest to tylko pół-prawda. W wypadku JPG do pliku musi być przypisany profil, który definiuje przestrzeń barwną w której zostały zapisane wartości (r,g,b). Jeżeli takiego profilu nie ma to standard mówi wyraźnie, że należy założyć że jest to sRGB.

W wypadku RAW mówi się, że nie ma profilu - co też jest pewnego rodzaju pół-prawdą. Przestrzeń koloru takiego pliku definiowana jest bezpośrednio przez zakres czułości filtra CFA na matrycy. Stąd każdy RAW zawiera matrycę mapującą maksymalne wartości pikseli R,G1,G2,B na przestrzeń XYZ.

p, paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 13-12-2019 o 22:08
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uprawnienia umieszczania postów