Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Monitor do amatorskiej obróbki

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Monitor do amatorskiej obróbki

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Bangi chyba jednak działa
    Wysyłasz do labu jpeg rgb i na tym koniec. Żadnych profili, przestrzeni adobe i innych akcji. Jak masz moniotor skalibirwany i oni w labie mają nmonitor skalibrowany to wszystko jest ok. Maszyny i rodzaje papieru dają różne "efekty" i na to nie masz wpływu. Dla tego dobre laby dają swoje wzorniki na papierach jakimi dysponują. To nie moje widzi mi się, a z prezentacji pana jednej z polskich firm się w tym specjalizujących.
    profile to raczej były jak się nie miało monitorów i aparatów na obecnym poziomie. Ale mogę się mylić
    A co to jest jpg rbg? Skąd lab ma wiedzieć co to znaczy 231,123,24 - jak to się przekłada na przestrzeń XYZ. Nie ma czegoś takiego jak plik rgb bez żadnej przestrzeni koloru (nawet jeżeli w pliku nie ma profilu to standard nakazuje założyć sRGB).

Jak ja oddaję coś do lab'u to albo procesuję z ich profilem (jeżeli mają do maszyny) albo oddaję w jakimś znanym profilu (AdobeRBG najczęściej) - upewniając się, że ich sprzęt to "rozumie".

p, paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 13-12-2019 o 09:41
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uprawnienia umieszczania postów