Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Pentax K100D, K110D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor
    Zasadniczo zgoda. Z tym że IMHO po to jest RAW - ja nawet nie spoglądam na jpg - zawsze wszystko robię w RAW
    rowniez dopoki nie musze nie gwalce jakosci JPEG-ami. w Canonie sa one zupelnie niezle, ale po co marnowac tonalnosc i dobre kolory.

ale czasami JPEG jest potrzebny.

A rozdzielczość to już jest znacznie mniej istotna. Konkurencja ma też 6 Mp (z wyj. Canona ofkorz) i z takiej rozdzielczości da się na prawdę zrobić duże powiększenia - algorytmy interpolacji są coraz lepsze
    osobiscie tez mam 6Mpix i do niczego mi wiecej nie jest potrzebne. ale, jak juz komus mowilem, to nie mnie Pentax ma te aparaty sprzedawac. a klient masowy rzadzi sie troche innymi prawami. marketingowi bardzo by pomogla troche wyzsza cyferka

i musze powiedzieć, że Twoje rozwinięcie tej kwestii mnie nie zaspokaja
    Może trochę za bardzo drążę temat, ale mam duży sentyment do Pentaxa, bo poznałem go w miarę dobrze i wiem, że produkty jej są bardzo niedoceniane (aczkolwiek Asahi Corp. jest samo sobie winne)
    w 100% sie zgadzam. w naszym kraju dodam jeszcze dystrybutora, ktory dyktuje tak koszmarne ceny, ze chyba tylko fanatycy kupuja Pentaksa.

sam bylem o krok od kupienia *istDS i gdyby nie opieszalosc Asahi w jego wypuszczaniu na rynek (opoznili premiere jakies 3 miesiace, jesli mnie pamiec nie myli) to dzisiaj bylbym Pentaksiarzem. i pewnie bym na tym nie stracil, bo pod wzgledem ficzerow fotograficznych *istDS wyglada ciekawiej niz moje 10D.

sek w tym, ze im nie zalezalo...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    w Canonie sa one zupelnie niezle, ale po co marnowac tonalnosc i dobre kolory.
    No, to co mnie trzyma przy Canonie, to głównie jakość obrazu i to na wszystkich czułościach. 350D na ISO1600 szumi mniej niż D70 na ISO800, że posłużę się takim skrajnym przykładem

ale czasami JPEG jest potrzebny.
    Czasami pewnie tak. Ja unikam tego jak ognia

osobiscie tez mam 6Mpix i do niczego mi wiecej nie jest potrzebne. ale, jak juz komus mowilem, to nie mnie Pentax ma te aparaty sprzedawac. a klient masowy rzadzi sie troche innymi prawami. marketingowi bardzo by pomogla troche wyzsza cyferka
    Nie ma co do tego wątpliwości.

w 100% sie zgadzam. w naszym kraju dodam jeszcze dystrybutora,
    Ach, legendarne Apollo Electronic

ktory dyktuje tak koszmarne ceny, ze chyba tylko fanatycy kupuja Pentaksa.
    Tak właśnie jest - głównie fanatycy. Ale w sumie tak jest od końca l. 90
    Do cen dodaj totalne olanie kwestii marketingowej.

sam bylem o krok od kupienia *istDS i gdyby nie opieszalosc Asahi w jego wypuszczaniu na rynek
    To też słynna cecha Asahi - opóźnianie premier. Jakieś 3 - 4 lata temu zmienili zasadniczo zarząd, ale w tej materii nic się u nich nie zmieniło. Zupełnie jak nie japońska firma

sek w tym, ze im nie zalezalo...
    No, takie wrażenie niestety można odnieść. A polski dystrybutor jeszcze dodatkowo psuje sprawę...
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Początki nałogu

Domyślnie

Pentaxa moze uratowac tylko cena i to raczej za sprawa Samsunga niz Pentaxa :-) Zastanawia mnie jednak po co Samsung wypuszczal GX-1S bez AS ? Czyzby Pentax zrobil swojego partnera w balona ? :-) Canona DSLRy sa dla Canonierow, a ci maja obiektywy IS, wiec po co im AS w korpusie ? Jak ktos chce w korpusie to ma S3. Gdyby cena byla fajna, to Pentax jest niezlym korpusem dla adapterowcow, takie cyfrowe M42, choc ciagle nie FF. Swoja droga to ciekawe czy Canona to choc troche wzruszy, ja stawiam na olewke...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów