2k.. nieźle, ale to standard. Można pokombinować bardziej.
Oczywiście, że trzeba się przygotować, testów naczytać, śledzić ceny nowych, używanych, w PL, USA, DE i Hong Kongu. Wszystko ma swoje plusy i minusy, Niemcy wypadają często podobnie do Polski, USA generalnie jest nieopłacalne od 12 lat chyba, że ktoś chce za zaoszczędzone pieniądze mieć lot 2 strony, a na zwiedzanie czy zakupy inne trochę dołoży. Są tam podatki stanowe NY np. 8% które trzeba doliczyć nawet jak się kupuje na miejscu i bez cła. HG nie ryzykowałbym przy większych kwotach. Nie chodzi o gwarancję, ale to czy sprzęt w ogóle przyjdzie. Za to Polska... To marzenie, jak się dobrze trafiOd 3 lat śledzę mocno Black Friday. Sigma do tej pory miała oferty kozackie, w tym roku lipa. Sony jak zwykle ma kumulacje. Od 2 lat kupuję sprzęt nowy i tylko wyłącznie w Czarny Piątek. Dlaczego? Bo to się po prostu opłaca (przy odrobinie farta, że to co chcecie kupić będzie na liście). I dziś zrobiłem najlepszy deal ever.
Canon 15-35 RF f/2.8 IS stał od premiery rok temu z haczykiem za 11030zł czy podobnie
1) Najpierw Media Markt obniżył cenę do 10600 jakieś 10 dni temu to jest rabat 4%
2) tydzień temu sieć autoryzowanych resellerów w Tym Media Martk, Electro i duże markety odpaliła cenę 9927zł, rabat 10%
3) przedwczoraj (dzień przed Czarnym Piątkiem) w sieci partnerskiej (nie wiem jak to nazwać, sklepy pro bez marketów i sklepów typowo internetowych, fizyczne i znane, ogólnie uchodzące za drogie) uruchomiono rabat 600zł. Trzeba znać wszystkie ceny na pamięć a nie się jarać, bo byłe tam osobiście i sprzedawca, który mnie obsługiwał, nie wiedział o rabacie na 600zł albo udawał, że nie wie. Drugi go zaraz skorygował, że rozumie o czym mówię. To daje cenę 9327zł i rabat łączny 15,5% procenta
4) dla osób które w ciągu roku kupiły R-kę lub RP jest dodatkowo lens-promo na rok wstecz, na ten obiektyw akurat 1050zł, cena p jego uwzględnieniu wychodzi 8277zł, rabat 25% no to już prawie 3k!
5) dla tych co mają firmę i klientów pomimo trudnych czasów odliczamy VAT 23% (liczy się go przed cashbackiem i dochodowym),
6) minus podatek dochodowy 19% np
7) wychodzi cena netto 5k złotych,
8) dodajemy podatek od cashbacku jakieś 20% 5200zł kończymy na 53% rabatu, prawie 6k zł.
Inne konfiguracje opisane w punkach 1-4 też są atrakcyjne.
Promocja w Fotoformie i u innych autoryzowanych partnerów, których poznacie po dodatkowych rabatach zwykle 400-600zł na Black Friday trwa do dziś czyli do soboty 28.11.
Dziękuję za uwagę
PS. Odnośnie fake rabatów i zmian cen w czasie. Proszę prześledzić zmiany kursu dolara i euro (dla chętnych jena) w ciągu roku i uwzględnić, że biznes planuje się z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. To znaczy, że ceny w przyszłości prognozuje się na trendach z ostatnich tygodni. To kursy walut wpływają na prezentowane zmiany cen.
PS2. Ściemy też występują, ale będąc przygotowany znasz ceny interesujących Cię produktów na pamięć.Pisało o tym chyba 2 kolegów.
PS. A!!! No i kupiłem 15-35. Obiektyw wykonany jest lepiej niż wcześniejsze L-ki ( a może za rzadko kupuję noweI zmienili pudełko na czarne
![]()