ten sklep canona to jakiś pis of szit
nie ma nigdzie miejsca do podania danych do faktury, nie ma nawet paska do przewijania
kupiłem tego R6, ale muszą wystawić FVAT, a jak mają to zrobić skoro nie mogłem podać danych?
ten sklep canona to jakiś pis of szit
nie ma nigdzie miejsca do podania danych do faktury, nie ma nawet paska do przewijania
kupiłem tego R6, ale muszą wystawić FVAT, a jak mają to zrobić skoro nie mogłem podać danych?
nosz k%^&*
nawet mi do głowy nie przyszło żeby firma Canon Polska nie wystawiała faktur VAT.
zadzwoniłem na infolinię, pani powiedziała, że wielu klientów jest tym zaskoczonych, że nie może anulować już zamówienia, że muszę nie odbierać paczki od kuriera to szybciej wróci na magazyn w beneluxach i szybciej dostanę zwrot.
cudownie![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ok, aparat od kuriera nie przyjęty, wraca skąd przyjechał, dzieki temu szybciej bede mial zwrot kasy. Tylko po co był ten cały *******nik, choćby zawracanie głowy kurierowi, który mogl ten czas poświęcic na dostarczenie paczki komuś kto na nią czeka? Ech Canon polska.. powinni przy skladaniu zamowienia napisac czerwonymi kapitalikami, ze nie wystawiają FVAT.
Anyway, kupilem wczoraj jeszcze w Fotoformie tez w promce, z cashbackiem. Popytalem czy z zamowieniem jest wszystko ok, i jest ok. Po czym dzis dostaje info że zamowień w weekend dostali wiecej niz mają na magazynie a ich system w weekendy nie wystawia dokumentow wiec pozwalal przyjmowac zamowienia nie patrzac na zejscia towaru z magazynu. Teraz czekaja na potw. wysylki od Canona, jesli bedzie to za 2 tygodnie. No oby![]()
swoją drogą brzmi to jak gruby wał, jak to oficjalny sklep canona nie może wystawiać FV? Nie to żebym jako się interesował księgowością i coś widział w tym temacie, ale jakoś to mi mindfucka zrobiło że tak można...
--- Kolejny post ---
dzizas, kup sobie jakieś 90D czy co tam teraz w cropie jest na topie teraz, za jakieś pewnie 5k pln i przestań jojczyć, że Ci matryca w R6 jest za mała, bo nie pasuje Ci do Twojej wizji robienia ptaszków w cropie, serio to widać nie jest aparat do tego, a ptaszników wsród fotografów jest ilu? 1%? Rozumiem, że specjalnie dla Ciebie mogli wrzucić 45K matrycę do R6 tylko po co wtedy by robili R5? Nie chcesz, nie kupuj, znajdz aparat dla siebie, a nie jęcz na forach że jest drogo, bo za mała matryca na te pieniądze, kiedy ten rozmiar specjalnie jest zachowany pod specyfikację aparatu, głownie ze względu, że to aparat pod szybką reporterkę i wiele innych zadań, które robi z 85% fotografów...
Po prostu rosną oczekiwania, żeby to, co kiedyś było niemożliwe, stało się możliwe za sprawą sprzętu. Na pewno każdy ptasiarz docenił wzrost rozdzielczości matryc czy to w segmencie FF, czy APS-C, rozwój optyki i nowe konstrukcje producentów niezależnych. Kiedyś trzeba było włożyć więcej wysiłku w rzeczy, które dzisiaj są banalne, jak np. robienie zdjęć z ręki długimi teleobiektywami ze stabilizacją.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
No i właśnie o to chodzi. Jak robiłem zdjęcia do kotleta to i 3 Mp mogło z palcem w nosie wystarczyć, i A4 dało się z tego wydrukować. Mam EOS 6D, czyli FF z matrycą 20 Mp, który kosztuje dużo mniej od R6 z matrycą o takiej samej wielkości, a ja zdjęć z niego kropować nie muszę, lecz zmniejszać, bo mi te 20 Mp nie jest potrzebne dla zdjęć np. rodzinnych, i na nim robię raczej pełne kadry. Obiektyw 100-400 mm założyłem do 6D dopiero po nabyciu telekonwertera 1,4x i to bardziej na próbę, niż z faktycznej potrzeby, bo mi ten obiektyw bez telekonwertera daje większy zasięg na APS-C C 80D z 24 Mp. Gdyby potrzeba gęściejszych matryc na FF była iluzoryczna, to żadna firma by ich nie robiła. Wypadało by zatem zapytać kolegę @KNC po co w ogóle kupił R5 i do niego podpiął Sigmę 4/500 mm Sport z telekonwerterem. Odpowiedź jest prosta: gdyby miał korpus z matrycą 20 Mp, to nawet z obiektywem za prawie 30 tys. miałby mniejszy zasięg, niż mój zestaw, a tak zyskuje większy zasięg, lepszy AF i lepszą jakość zdjęć, przy czym lepszy zasięg jest sprawą nie do pominięcia w ogólnym wyborze w tym zakresie zastosowań.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.