Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta

marfot, czy ja dobrze wyczytałem, że AF w M50 jest szybszy, celniejszy, działa w gorszych warunkach oświetleniowych lepiej niż w lustrzance, czyli generalnie jest... lepszy? Pytam, bo coraz częściej zdarza mi się robić zdjęcia nocą albo w nie najlepszych warunkach i brak ostrości, albo mega długie szukanie ostrości przez AF jest męczące. Czasem szybciej i celniej trafiałem ustawiając ostrość ręcznie, niż przez AF.
Miałem lustrzanki-cyklopy z jednym działającym środkowym punktem AF. Ten w M50 jest znacznie skuteczniejszy na całym obszarze niż środkowy punkt w 5DII.
Skuteczniejszy tzn bardziej niezawodny. Co do prędkości to jest ona zależna od obiektywu (typ, jasność) i oświetlenia. W ciemnych warunkach tzn takich w których AF w 5DII poddawał się zupełnie M50 ustawia wolniej ale dokładnie, nawet na niezbyt kontrastowych obiektach. Przy ekspozycji np. f/2; 30", ISO 100 (EV=-3) skuteczność jest duża. Przy gorszych warunkach trzeba poszukać nieco bardziej kontrastowy obiekt.
Z kolei wspomaganie manualnego ostrzenia w M50 to bajka (focus peaking, powiększenie).