ile osob tyle bedzie roznych opini i opisow , niektore nawet calkiem zabawne , jak ta ktora przytoczyles.

kilka osob przy stole oglada te same zdjecia , kazda z nich na swojej komorce, kazda komentuje zdjecie ktore akurat widzi u siebie , czyli kazda cos innego.

po przeczytaniu pierwszego zdania pomyslalem , ze dlatego , iz nigdy nie probowalec.
I faktycznie w ostatnim zdaniu wyjasniasz , ze nigdy nie probowales. Ja kiedys tez nie.

dopiero kiedy sprobowalem okazalo sie, ze jest to jeszcze jedna z mozliwych form prezentacji i w niektorych systuacjach bardzo fajna.

jak kiedys wyswietlano przezrocza i nikt nie mial nic przeciwko , tak dzisiaj znacznie mniejszym nakladem sil mozna na monitorze telewizora.

Nie ma najmniejszego sensu pisanie , ze to jest niepotrzebne , nikt tak nie robi - gdyz tak nie jest.
Wiele ludzi oglada chetniej na monitorze TV niz komputera.
Upor , ze to jest niepotrzebne jest pozbawiony jakichkolwiek racjonalnych przeslanek.

oczywiscie jesli ktos tutaj pokaze zdjecie to nie zalaczam telewizora , zeby je zobaczyc.

ja tylko napisalem , ze monitory TV 4 k a zapowiadane juz na przyszlosc 8 k stawiaja wyzsze wymagania w stosunku do ostrosci zdjec.

a ze ktos nie bedzie ogladal zdjec na TV to nie znaczy ze w ogolnosci te wyzsze wymagania nie obowiazuja.

wniosek praktyczny dla mnie jest Taki , ze o ile w przeszlosci robilem zdjecia do archivum domowego w wymiarze 2500 px , to trzeba bedzie podniesc te rozdzielczosc. zdjecia , ktore na monitorze komputera zdaja sie byc ostre , na TV juz mniej , ale za to widzisz wiecej szczegolow.

Jesli ktos kupuje aparat ok 40 mpx , to aby te mozliwa rozdzielczosc wykorzystac , konieczna jest obserwacja na monitorze 8k.
Jesli ogladasz na monitorze 1200 px , mozna z takim samym skutkiem stosowac aparat 3-6 mpx.

slowem aby wykorzystac pare zawarta w wysokorozdzielczej matrycy Konieczny jest Monitor o wysokiej rozdzielczosci , jaka na razie oferuja TV , w przeciwnym wypadku para idzie w gwizdek.

To wynika ze zwyklego zdroworozsadkowego myslenia - czystej logiki.

Ze wolisz ogladac zdjecia w mniejszej rozdzielczosci to oczywiscie Twoje suwerenno prawo , ja nie mam nic przeciwko.

A Argument ze mozna ogladac na komorce jest , jakby to powiedziec delikatnie - dla osob zajmujacych sie fotografia "zaangazowana" nie do przyjecia. Rownie dobrze mozesz sluchac najlepiej zrobionych nagran symfonicznych przez sluchawke telefonu .