Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 300d na 20d

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Re: 300d na 20d

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie wiem tylko dlaczego USM miałby być lepszy w odniesieniu do pomiaru światła jak napisał jeden z poprzedników.
    Może (pośrednio) chodziło o E-TTL II Większość obiektywów z USM przekazuje odległość od obiektu.
    Dalej czegos nie rozumiem. Co ma piernik do wiatraka - USM to Ultra Sonic Motor a drugi rodzaj obiektywów Canona to MM - Micro Motor wiec co naped (silnik) ma do pomiaru swiatla. Te silniczki maja duzy wplyw na dzialanie AF - w USM latwiej zrobic FTM USM ale swiatlo... pomiar jest niezalezny od obiektywu a wyliczenie przyslony zalezy od tego czy aparat rozpoznaje obiektyw. Mam troche pierscieni posrednich (niestandardowych ) aparat nie rozpoznaje obiektywu ale swiatlo dalej mierzy dobrze i dobrze (poprawnie) naswietla.

E-TTL (I & II) to sie roznia tylko tym jak aparat traktuje swiatlo zastane a pomiar i tak odbywa sie w aparacie (Through Lens) i do pomiaru swiatla moznaby przykrecic denko od butelki ;-) tez powinno działac. Zreszta tak jak napisal Vitez w 300d tez czesto doswietlalem lampa wbudowana bez specjalnych problemow. Podkreslam DOSWIETLALEM a nie oswietlalem :-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Kolega widze nie na czasie ;-) E-TTL II uwzględnia w doborze siły błysku odległość obiektu na który nastawiona jest ostrość, tą odległość dostaje z obiektywu a tylko niektóre (generalizując - posiadające Ring USM) potrafią ją przekazać do korpusu. Pomijam wpływ tego (lub jego brak) na jakość pomiaru, chodzi o sam fakt.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    E-TTL (I & II) to sie roznia tylko tym jak aparat traktuje swiatlo zastane a pomiar i tak odbywa sie w aparacie (Through Lens) i do pomiaru swiatla moznaby przykrecic denko od butelki ;-) tez powinno działac.
    E-TTL I i II roznia sie tym ze II uwzglednia odleglosc na ktora obiektyw nastawil ostrosc a I nie tylko wali wlasnym pomiarem.
    Dlatego nie bedzie E-TTL II dzialac z obiektywami nie podajacymi tej odleglosci do body, czyli z roznymi denkami od butelek rowniez nie powinno dzialac. Canon podal gdzies (nie chce mi sie teraz googlac) liste obiektywow kompatybilnych z E-TTL II .

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Canon podal gdzies (nie chce mi sie teraz googlac) liste obiektywow kompatybilnych z E-TTL II .
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...mkii/page5.asp
    Z nie-USM na tej liście są tylko:
    - 28-105/4-5.6
    - 90-300/4.5-5.6
    - 14/2.8L
    - MP-E 65mm/2.8
    I to właśnie miałem na myśli

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Canon podal gdzies (nie chce mi sie teraz googlac) liste obiektywow kompatybilnych z E-TTL II .
    Z nie-USM na tej liście są tylko:
    - 28-105/4-5.6
    - 90-300/4.5-5.6
    - 14/2.8L
    - MP-E 65mm/2.8
    I to właśnie miałem na myśli
    Ale wydaje mi sie ze z tych z USM rowniez nie ma na tej liscie sporo modeli i o to mi chodzilo - USM czy nie, nie jest wyznacznikiem kompatybilnosci obiektywu z E-TTL II.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Ale wydaje mi sie ze z tych z USM rowniez nie ma na tej liscie sporo modeli i o to mi chodzilo - USM czy nie, nie jest wyznacznikiem kompatybilnosci obiektywu z E-TTL II.
    Wieeem.. po prostu chodziło mi o to, że nie mając tych tabelek pod ręką a mając dwa obiektywy do wyboru jest większa szansa, że ten z USM będzie działał z E-TTL II.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokonałem przejścia z 300D na 20D.
    Pierwsze wrażenie - jest inaczej...

Mam pytanko: skasowanie wszystkich zdjęć na 300D powodowało wykasowanie również katalogów, w których były umieszczane kolejne zdjęcia. W 20D jest inaczej: po usunięciu wszystkich zdjęć, na karcie nadal pozostają puste katalogi. Nie mówię tu oczywiście o opcji formatowania karty, tylko kasowania "all images".
    Czy jest w tym jakiś ukryty sens, czy tak macie wszyscy - użytkownicy 20D?
    Będę wdzięczny za info.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witaj Kesel - mam pytanie ad. - tej przesiadki co znaczy "jest inaczej" - powiedz więcej to jest ciekawe!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów