Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
W DSLR Canon stosuje fazowy AF działający w otwartej pętli i tam podświetlenia nie ma.
No i właśnie o to mi chodzi, że fajnie jakby było w body, bo by trochę wspomagało AF, tak jak to robi np. w dioda zewnętrznych lampach błyskowych Canona (i nie tylko) lub dioda w lustrzankach konkurencji. Bo jak jest ciemno to słabo się to sprawuje. Miałem okazje pobawić się kilka miesięcy Nikonem D600 i przy słabym oświetleniu działa znacznie lepiej. Pisze to jako użytkownik Canona (od 20 lat). Nie jestem jednak fanboyem żadnej marki. Zrobienie zdjęcia w słabo oświetlonym miejscu chcąc zachować jakiś poziom dyskrecji to jest masakra. AF nie umie ustawić ostrości, a jak stroboskop z lampy walnie po oczach to cała atmosfera/dyskrecja w pi...

W kompaktach jest najczęściej AF na zasadzie detekcji kontrastu a w nowych bezlustrach fazowy DPAF ze sprzężeniem zwrotnym i tu podświetlenie jest.
Może to jest jakiś trop [/QUOTE]

może... chociaż inne firmy ogarniają temat diodą nawet w lustrzankach.
Dla mnie idealnym było by rozwiązanie dioda (którą wolę) i niech zostanie stroboskop z lampy, dla tych którzy wolą stroboskop (jako opcja konfigurowalna w menu).