-
Odp: Powrót po latach, co kupić.
Dzień dobry, widzę że temat nieco przygasł, więc podepnę się prosząc o radę, bo też rozważam „powrót po latach” i nie wiem co kupić. Ostatnie lata robiłem zdjęcia DSLR innej firmy (coś w rodzaju C60D) + głównie 17-50/2.8. Ostatnio sprzedałem wszystko głównie ze względu na pracę AF, czyli mogę „pójść” w każdą stronę (DSLR, ML, APS-C, FF).
Jestem takim „niedzielnym pstrykaczem”, fotografuje głównie na urlopach, wyjazdach, i różne sytuacje rodzinne – czyli nic specjalnie ambitnego, jednak chciałbym aby te moje pstryki były dobrej jakości. Miałem kiedyś Canony, najpierw analog, potem cyfra (czytałem też długo to forum ale przy jakiś zmianach wycięto moje konto
), więc najpierw pomyślałem o Canonie, ale żeby sobie coś polepszyć to o FF i 6DII. Nigdy nie fotografowałem pełną klatką więc ostatnio wypożyczyłem 6DII+24-105L i ile AF pracuje szybko i celnie to jednak myślałem, że zdjęcia będą ostrzejsze/bardziej szczegółowe.
Patrząc też na ostatnie ceny zacząłem się zastanawiać nad Canonem RP, mającym dość różne i często niepochlebne opinie (ale ML, czyli niby przyszłościowo, brak problemów z AF itp.) Ktoś radził w innej sytuacji „dozbieraj do R” ale nie wiem czy do moich celów rozsądne jest kupowanie body za więcej niż 5 tys. (taka bariera psychologiczna raczej). Myślę już z miesiąc i mam mętlik w głowie, jakieś rady?
Uprawnienia umieszczania postów