Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Nowy Problem z 300D => wina Wasiaware

Dopiero zaczyna Awatar perfektcom

Question Nowy Problem z 300D => wina Wasiaware

Witam,

Chciałem się podzielić moim doświadczeniem i ustrzec koleżanki i kolegów Canoniarzy (vel Artylerzystów ?: :wink: )

Otóż, w sobotę popełniłem parę fotek. Zawsze cykam na ustawieniach RAW w trybie AV lub M. Bardzo rzadko na innych.

W niedzielę wychodziliśmy na pierwszą kmunię i wziąłem mego "trabancika" (vel 300D vel Digital Rebel). Przedmuchałem lustro, obiektyw i matrycę. Podpiąłem obiektyw 28-105 USM II, włozyłem kartę CF do aparatu (drugą do kieszeni i zapasowy akumulatorek). Włączam sprawdzam ostrość => działa. ALE...nie ma charakterystycznego "bip"/"beep". Coś nie tak. Próbuje zrobić fotę. NIC!!!!. Ostrzy, mierzy światło ale fotki zrobić nie chce. ZALAŁ mnie zimny pot.
    Przełączam go w tryby automatyczne...Robi foty jak by mu nic nie bylo. Po dogłębnym sprawdzianie aparat działa również w A-DEP. Sprawdziłem styki, obiektyw, lustro, ustawienia firmware'u.
    Sprawdzam dalej. W trybach P, Av, Tv i M ostrzy ale fotki nie chce robić. Ostrzę na przedmiot, przełączam obiektyw na M, wciskam do połowy "spust" i słyszę "BIP"/"BEEP" - potwierdza ostrość. Robi fotkę.

Po dogłębnym przemyśleniu wgrałem oryginalny Canonowy Firmware ver 1.1.1.
    VOILA wszytsko działa jak należy.

Po przetestowaniu, że wszytko, faktycznie, działa wgrałem firmware WASI.
    Nadal ten sam problem. Wgrałem oryginalny Soft. Wgrałem Soft UnDutchables. Nadal ten sam problem. Jest o tyle łatwiej, że przełączenie na ręczne ostrzenie można poprzez wciśnięcie guzika "lewo"/"<".

Teraz już mam wgrany koszerny firmware od Canona i martwi mnie to, że omija mnie tyle możliwości, które używałem.

Czy ktoś wie jaka jest przyczyna tego problemu i jak można nadal pracować z modyfikowanym Softem takim jak Wasia czy UnDutchables?

Mam nadzieję, że ta historia się komuś przyda jeśli będzie miał problem ze swoim Canon 300D Digital Rebel.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A na wasi miałeś ustawione One Shot albo AFAI czy Servo?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Patrzac na teamt... raczej nie wina Wasi tylko holdera do aparatu .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Tez stawiam na servo

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ustawienie ostrosci i brak beep-beep wskauje na servo, ale migawki nie wyzwalal, wiec to pewnie cos innego

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem dokładnie identyczne objawy.
    Po wgraniu oryginalnego softu usterka ustąpiła. Po wgraniu najnowszej Wasi jest OK. Operacja przynajmniej u mnie pomogła.
    EOS 7D | BG-E7 | 17-40 f4 L | 70-200 f2.8 L | 10-22 f3.5-4.5 | 580EX II | Manfrotto X55 PRO+804RC2 | Hand Strap E1 | Lowepro Vertex 200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ze tak powiem z innej beczki - a nie lepiej wgrac 1.0.3 od Producenta?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz
    Ze tak powiem z innej beczki - a nie lepiej wgrac 1.0.3 od Producenta?
    1.0.3 od Canona to jest do 350D, a nie do trabanta. Do 300D Canon udostępnia wersję 1.1.1. Wersje firmawe'u z innych modeli się po prostu nie nadają (Wasia/unDutchables to nie jest oryginalny firmware).

W moim trabancie od ponad roku jest soft UnDutchables i nie miałem z nim absolutnie żadnych kłopotów.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Dopiero zaczyna Awatar perfektcom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski

Foce od jakiegoś niedługiego czasu ale wstyd mi przyznać że nie wiem o co sie rochodzi w pytaniu powyżej. Prosze o wytłumaczenie.

Jeśli chodzi o mojego "trabanta" to po próbie wgrania wasi, undutchables nic nie pomaga. To musi być jakaś pierdółka która można wyłączyć.

Dziekuję za dotychczasowe podpowiedzi i czekam na dalsze informacje. Moj "trabant" musi "chodzić" na tuningu (czytaj Wasia).

Pozdrawiam

perfektcom

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

strzałką prawą zmieniasz tryb focusa, na ekraniku lcd wtedy masz (kręcąc rolką) wyświetlone je: SE, AF AI i OS, za pewnie masz ustawione na AF SE, spróbuj zmienic na AI AF

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów