Nepal - co zabrać

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Nepal - co zabrać

Czołem,
    wybieram się za kilka dni do Nepalu i oprócz żelaznego zestawu 6D + 28-300 mam dylemat czy zabierać Sigmę 12-24. Przeglądam już któryś dzień foty na necie i wygląda na to, że 28mm wystarczy, a jak nie wystarczy to od biedy zrobię panoramę. Sigma to dodatkowe 700g tachania przez 2 tygodnie. Ktoś był, może coś doradzić? Dla kilkunastu strzałów nie chcę zabierać UWA.
    Trek Gokyo Ri / Renjo La, okolice Everestu.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Re: Nepal - co zabrać

Zamieszczone przez cauchy
    Czołem,
    wybieram się za kilka dni do Nepalu i oprócz żelaznego zestawu 6D + 28-300 mam dylemat czy zabierać Sigmę 12-24. Przeglądam już któryś dzień foty na necie i wygląda na to, że 28mm wystarczy, a jak nie wystarczy to od biedy zrobię panoramę. Sigma to dodatkowe 700g tachania przez 2 tygodnie. Ktoś był, może coś doradzić? Dla kilkunastu strzałów nie chcę zabierać UWA.
    Trek Gokyo Ri / Renjo La, okolice Everestu.
    Ja bym na Twoim miejscu odpuścił inne szkła. Dokładnie jak piszesz - zawsze można zrobić panoramę z kilku ujęć.

Słyszałeś o metodzie Brenizera ? Ja czasami ją stosuję w plenerze z jednym szkłem i sklejam potem zdjęcia. http://jacekwphoto.blogspot.com/2016...brenizera.html

Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

Odp: Nepal - co zabrać

czemu dopiero teraz mi mówisz że w LR można robić panoramy :P tyle czasu straconego w PS...
      tak pewnie zrobię
      Flickr | YT

Komentarz

• Macios
        Uzależniony
        • 2005
        • 692

Zrobiłem Annapurna Circuit i Gokyo+Cho La pass i uważam, że w zupełności wystarczy 28-300. Tam są takie przestrzenie, że uwa naprawdę rzadko Ci się przyda. Za to prawie kilo extra odczujesz każdego dnia i będziesz chciał gdzieś zostawić w krzakach/skałach
        galeria

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2939

no i tak zrobię cały bagaż jaki nadam do Katmandu 18kg...
          Flickr | YT

Komentarz

• Macios
            Uzależniony
            • 2005
            • 692

To dużo... Ja przez kilkanaście dni na szlaku, jedząc konkretnie 3 razy dziennie, schudłem 7kg (jestem szczupły), a plecaki(duży tył, mały ze sprzętem foto + najpotrzebniejsze rzeczy na przodzie) miały razem ok 14kg
            galeria

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2939

Będziemy mieć tragarzy 1 na 2 ludzi, sami spakujemy sie co można w 32l plecaki. No i część rzeczy w tym buty będę miał na sobie, aparat w łapie. Też liczę na stratę brzucha :P
              Flickr | YT

Komentarz

• Macios
                Uzależniony
                • 2005
                • 692

No to luksus, to nawet statyw możesz zabrać Ja niezależnie (bez agencji, tragarza, przewodnika itd.) działałem.
                galeria

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

Na Gokyo Ri byles na wschod czy zachod slonca? My mamy byc na wschod i jakos mnie to nie przekonuje, lepszy czad jest o zachodzie gdy caly lancuch jest oswietlony, a nie pod slonce [emoji3166]masz jakis link do fot?
                  Flickr | YT

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

[QUOTE]
                    Zamieszczone przez cauchy
                    Będziemy mieć tragarzy 1 na 2 ludzi

dla obroncow zwierzat to nie jest Problem , ale co na to obroncy praw czlowieka ?
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

Nie wiem, ich pytaj [emoji12]mamy agencje szerpowską, dajemy zarobić ludziom na miejscu, to nie jest nic nieetycznego. sam chcialem dac rade ale ludzie mnie przekonali żeby wziąć to biorę [emoji4]to moj pierwszy raz na tej wysokosci, zobacze jak dam rade, moze w przyszlisci nie bedzie trzeba tragarza, ale na Kili np tragarz jest obowiazkowy, a tam nikt o prawach czlowieka nie krzyczy a wszyscy z tego żyją [emoji4]
                      Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

tak było 28-300 styka w zupełności, dobrze że nie brałem niczego szerszego, im lżej tym lepiej
                        https://www.flickr.com/photos/156454...h/49151298211/
                        Flickr | YT

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

Calkiem przyzwoity obraz z tego obiektywu.
                          do tej pory unikalem superzoomow jak przyslowiowy diabel swieconej wody , ale moze zmienie zdanie.
                          ladna obrobka , nic wiecej ze zdjec wycieczkowych pod wzgledem jakosci oczekiwac chyba nie trzeba.

jestem pozytywnie zaskoczony.
                          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

to mój podstawowy obiektyw od ponad 5 lat, zresztą byłem jednym z pierwszych klientów w Polsce w 2014
                            i tak jak myślałem, pozostał niedocenianym all-around lensem do FF, mimo że nie ma konkurencji
                            tak jak mówisz, na wycieczki stykłby jakiś mały mirrorless apsc, problem w tym, że nie bardzo są podobne obiektywy, właściwie to jest tylko jeden i też Tamrona..
                            Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...