Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: D2X vs 5D

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini
    Weź Sony R1

Dawno tak się nie uśmiałem na tym forum jak w tym wątku. I nie chodzi tu tylko o posty założyciela tematu.
    No najlepiej sie pośmiać nie wnosząc nic do tematu, właśnie dlatego nie zadawałem takich pytań na forum Nikona bo tam to są tylko Tacy znawcy jak Ty

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    No najlepiej sie pośmiać nie wnosząc nic do tematu, właśnie dlatego nie zadawałem takich pytań na forum Nikona bo tam to są tylko Tacy znawcy jak Ty
    Nie chciałem nikogo urazić, ale jeżeli mógłbyś wyciągnąć i przedstawić wnioski z tego wątku to będę wdzięczny.
    Wini

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tu wniosków w teori się nie wyciągnie mam nadzieje że na forum są ludzie którzy pracowali tymi puszkami i mają zdanie na temat ich pracy albo że uda mi się spotkać kogoś z Krakowa z 5D i wszystko się wyjaśni.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Takie wnioski to ja bez zakładania wątku wyciągnąłem. Jak by Ci ktos napisał, weź 5D, to weźmiesz bez zająknięcia?
    A jak następny forumowicz napisze - tylko D2x pięknie oddaje kolor skóry?

Ps. Niestety, preWB, RAW/NEF czy to w C, czy to N.
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    Dzięki Panowie niestety chyba macie racje i bedę musiał pogodzić się z tymi plikami .raw tylko jakoś sobie muszę to zautomatyzować w programach nie jestem obcykany mam tylko starego photoshopa 6.0
    Przeczekaj do jesieni na sofcie Nikona do nef'ów a potem zrób upgrade
    http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=41498576

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

1k zdjec na sesje z 1 modelka ja tego nie czuje, gdyby przeliczyc to na rolki wyszłoby prawie 28 rolek....jesli juz ktos tak wali to zamczecza modelke i uznaje mu sie typowy syndrom cyfraka :smile:
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 23-05-2006 o 08:07

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja się dołączam do rady powyżej: najpierw spróbuj w RAW. Zmiana body przez jakiś czas bardzo cię zaboli pod względem obsługi. Owszem, 5D ma w sobie to "coś", że zdjęcia z niego są (moim zdaniem) jakieś takie... inne, wyróżniające na plus ale żeby dorównać Twojemu aktualnemu zestawowi, to na dzień dobry masz jakieś 20k do wydania.

A jeśli już zdecydujesz się na 5D, to przy tych założeniach co do użytkowania wal od razu w stałki - argumenty można znaleźć u snowboardera ;-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

bez przesady panowie .... jak ktoś robi takie rzeczy to może 1000 fotek cyknąć na raz .... i w takim przypadku rzeczywiście babranie się w raw jest nieco uciążliwe bo pewnie nie on dokonuje wyboru do publikacji tylko oddaje wszystko ?

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom
    Jeżeli głównym kryterium dla ciebie są kolory, to faktycznie te z D2X są takie sobie. Balans bieli po prostu rozczarowuje. ( Po za szumami matrycy, był to główny powód ,że nie kupiłem tego korpusu ) Kolory przede wszyskim skóry z 5D będą dużo bardziej naturalne i odpowiadające rzeczywistości. A o ustawienia się nie martw, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Mi po przesiadce na Canona zajeło to ok. tygodnia. Pamiętaj tylko o szkłach - jak najlepsze !
    A to Ciekawostka!! Bo na zoltym forum mozna przeczytac cos wrecz przeciwnego. Ze jak kolor skory to wylacznie D2x, a wszystkie Canony so fatalne w tym wzgledzie :-) To tylko potwierdzenie tego, ze nie nalezy isc za glosem forum, tylko samemu wszystko sprawdzic, bo opinie mocno zaleza od tego, jakiego koloru sie klapki na oczach nosi ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Domyślnie

adam_k: seryjna obrobka cyfrowych negatywow, powinna byc naprawde nie taka straszna, podejrzewam ze ilosc zdjec wynika raczej z wielu kompozycjii ulozen ciala wiec parametry zdjec chyba nie zmieniaja sie za bardzo.Jesli to studio to tak jak juz wczesniej ktos pisal mozna color checker-em rozwiazac sprawe wiernosci kolorow. Dobry soft - czytaj np. photoshop cs2 to najwyzej 3k pln. soft do profilowania i kalibracji aparatu to chyba okolo 2.5k pln to duzo mniej niz sprzet a automatyzacja pracy doprowadzi do pewnosci i powtarzalnosci wynikow. Napewno warto sprobowac. W obecnych czasach program to jak ciemnia ... mozesz zrobic bardzo dobre zdjecie ale przyslowiawa kropke nad i stawiasz wlasnie podczas obrobki.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów