Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: D2X vs 5D

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie D2X vs 5D

Witam wszystkich forumowiczów mam do was pytanie.
    Ostatnio myślę o zamianie korpusu i systemu z Nikona na Canona. Mam D2X i myślę o zamianie na 5D ale nie wiem czy jest to sensowna myśl. Zależy mi tylko na jakości zdjęć i tu pytanie do was czy ktoś z Was pracował tymi aparatami bo nie chodzi mi tu o dane techniczne bo te znam. Uzywam D2X od roku i nie jest to zły aparat korpus jest swietny obsłuda wydaje mi się lepsza niz w 5D bo wszystkie wazne funkcje moge zmieniac przyciskami bez wchodzenia do menu. Jakość zdjęć zadowalająca ale i tu właśnie jest problem. Fotografuje przede wszystkim ludzi i kolory skóry z D2X mi nie odpowiadają a jak się jeszcze trafi blada modelka to nie jest wesoło. Nie robie w raf bo na seji wykonuje kilkaset fotek i nie miał bym czasu tego obrabiać dodatkowo program nikonowski do raf jest strasznie wolny. Czy jakość zdjęć w praktyce bedzie lepsza z 5D ? nie chodzi mi o korpusy tylko o jakość fotek, robie prawie wszystkie zdjecia na czułości 100 więc szumy na wyższych czułościach nie bedą dla mnie najważniejsze. Może jest tu jakiś forumowicz z Krakowa i mógł by się ze mną spotkać w celu porównania aparatów w akcji.

Jeszcze jedno pytanie czy korpusy 5D z usa to jakieś ryzyko? mam możliwość zakupić taką sztukę z importu walizkowego ale gość nie ma do niego oprogramowania czy można je gdzieś w Polsce w rozsądnej cenie dokupić?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

body to jedna sprawa, ale chcac uzyskac maksymalna jakosc musisz rowniez postawic na dobre szkla 5D to polowa sukcesu, zobacz sobie posty zalozone przez snowboardera o 5D...
    a co do sprowadzania to chyba ceny w pl w przypadku 5d sa tak porownywalne ze raczej nie warto brac bez gwarancji...

co do kolorow to mysle ze jakies wzorniki bieli/szarosci rozwiaza sprawe balansu bieli wiec jesli chodzi o prace w studio nie powinno byc zadnych problemow

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mieć taki sprzęt i bazować na JPGach to moim zdanie jakieś koszmarne nieporozumienie. JPG to ja używam przy ważniejszych zdjęciach jedynie jako pogląd..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli chodzi o szkła to domyślam się że w grę wchodzą tylko te dobre bo w D2X już to przerabiałem kiedyś w D100 miałem "średnie" obiektywy ale jak zmieniłem body to w D2X było sztrasznie i musiałem zamienić wszystkie. Teraz najczęściej pracuje na 17-55 2.8 DX i 80-200 2.8 AF-S i jest ok. Ale w 5D może będzie lepiej bo matryca większa? w planie do tej 5D kupił bym canona 24-70 2.8 i canona 70-200 2.8 tego bez stabilizacji

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

majac d2x i szkiełka o ktorych piszesz za cholere nie przesiadłbym sie na 5d

Pozdeo

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Mieć taki sprzęt i bazować na JPGach to moim zdanie jakieś koszmarne nieporozumienie. JPG to ja używam przy ważniejszych zdjęciach jedynie jako pogląd..
    Cichy kurcze jakoś się tak przyzwycziłem i tak mi zostało już gdzieś tak od mojego pierwszego olka E-10 pewnie jeszcze przed nim bym tak robił ale miałem agfe actiom cam i tam nie było wyboru i robiła jakieś swoje pliki Tak na poważnie wiem że troche na tym trace ale czy az tak wiele? Na sesji robie czasem ponad 1k fotek jak potem to obrobić?

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

oj idziesz na łatwizne a 1k fotek na sesji?? to co to sesja?? sztab modelek i modelow?? :smile:

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    majac d2x i szkiełka o ktorych piszesz za cholere nie przesiadłbym sie na 5d

Pozdeo
    No szkiełek mam jeszcze kilka fajnych więc może masz rację ale wiecie jak to jest jak się czegoś nie spróbuje to się nie wie czy było warto. Ja narazie to nie pozbył bym się D2X tylko kupił bym na próbę tego 5D ale nie wiem czy warto bo jeśli jakość będzie podobna to nie ma co tracić kasy.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

e tam zaraz sztab modelek i modeli jedna modelka i tyle, robie fotki (akty) do gazetek erotycznych i tak się niestety porobiło że jak chcesz coś z tego mieć to musisz obskoczyć z jednej sesji kilka tytułów więc fotek trzeba narobić sporo i na dodatek w różnych miejscach:-) przy tych z nikona muszę trochę posiedzieć żeby ten kolor poprawiać a i tak czasem efekt jest nie najlepszy więc dlatego myśle o tym 5D

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    Fotografuje przede wszystkim ludzi i kolory skóry z D2X mi nie odpowiadają a jak się jeszcze trafi blada modelka to nie jest wesoło. Nie robie w raf bo na seji wykonuje kilkaset fotek i nie miał bym czasu tego obrabiać dodatkowo program nikonowski do raf jest strasznie wolny.
    W 5D jest coś takiego jak "picture style" specjalnie stworzone dla robienia zdjęć od razu w JPG bez zabawy w RAW i obróbkę. Nawet jest jeden predefiniowany styl do portretów. Jest tam taki parametr "color tone" który całkiem nieźle nadaje się do zmiany odcienia skóry, ale najlepiej gdybyś sam zobaczył jak to działa i czy cię zadowala.
    "Picture style" mam w 30D i jak robię tylko w jpg np. przy sportowych kiedy zależy mi na dłuższych seriach, to z jakości tego co dostaję prosto z aparatu jestem bardzo zadowolony.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów