No najlepiej sie pośmiać nie wnosząc nic do tematu, właśnie dlatego nie zadawałem takich pytań na forum Nikona bo tam to są tylko Tacy znawcy jak TyZamieszczone przez Wini
![]()
No najlepiej sie pośmiać nie wnosząc nic do tematu, właśnie dlatego nie zadawałem takich pytań na forum Nikona bo tam to są tylko Tacy znawcy jak TyZamieszczone przez Wini
![]()
Nie chciałem nikogo urazić, ale jeżeli mógłbyś wyciągnąć i przedstawić wnioski z tego wątku to będę wdzięczny.Zamieszczone przez adam_k
Wini
Tu wniosków w teori się nie wyciągnie mam nadzieje że na forum są ludzie którzy pracowali tymi puszkami i mają zdanie na temat ich pracy albo że uda mi się spotkać kogoś z Krakowa z 5D i wszystko się wyjaśni.
Takie wnioski to ja bez zakładania wątku wyciągnąłem. Jak by Ci ktos napisał, weź 5D, to weźmiesz bez zająknięcia?
A jak następny forumowicz napisze - tylko D2x pięknie oddaje kolor skóry?
Ps. Niestety, preWB, RAW/NEF czy to w C, czy to N.
Wini
Przeczekaj do jesieni na sofcie Nikona do nef'ów a potem zrób upgradeZamieszczone przez adam_k
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=41498576
1k zdjec na sesje z 1 modelkaja tego nie czuje, gdyby przeliczyc to na rolki wyszłoby prawie 28 rolek....jesli juz ktos tak wali to zamczecza modelke i uznaje mu sie typowy syndrom cyfraka :smile:
Ostatnio edytowane przez towersivy ; 23-05-2006 o 08:07
Ja się dołączam do rady powyżej: najpierw spróbuj w RAW. Zmiana body przez jakiś czas bardzo cię zaboli pod względem obsługi. Owszem, 5D ma w sobie to "coś", że zdjęcia z niego są (moim zdaniem) jakieś takie... inne, wyróżniające na plusale żeby dorównać Twojemu aktualnemu zestawowi, to na dzień dobry masz jakieś 20k do wydania.
A jeśli już zdecydujesz się na 5D, to przy tych założeniach co do użytkowania wal od razu w stałki - argumenty można znaleźć u snowboardera ;-)
bez przesady panowie .... jak ktoś robi takie rzeczy to może 1000 fotek cyknąć na raz .... i w takim przypadku rzeczywiście babranie się w raw jest nieco uciążliwe bo pewnie nie on dokonuje wyboru do publikacji tylko oddaje wszystko ?
A to Ciekawostka!! Bo na zoltym forum mozna przeczytac cos wrecz przeciwnego. Ze jak kolor skory to wylacznie D2x, a wszystkie Canony so fatalne w tym wzgledzie :-) To tylko potwierdzenie tego, ze nie nalezy isc za glosem forum, tylko samemu wszystko sprawdzic, bo opinie mocno zaleza od tego, jakiego koloru sie klapki na oczach nosi ;-)Zamieszczone przez oszołom
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
adam_k: seryjna obrobka cyfrowych negatywow, powinna byc naprawde nie taka straszna, podejrzewam ze ilosc zdjec wynika raczej z wielu kompozycjii ulozen ciala wiec parametry zdjec chyba nie zmieniaja sie za bardzo.Jesli to studio to tak jak juz wczesniej ktos pisal mozna color checker-em rozwiazac sprawe wiernosci kolorow. Dobry soft - czytaj np. photoshop cs2 to najwyzej 3k pln. soft do profilowania i kalibracji aparatu to chyba okolo 2.5k pln to duzo mniej niz sprzet a automatyzacja pracy doprowadzi do pewnosci i powtarzalnosci wynikow. Napewno warto sprobowac. W obecnych czasach program to jak ciemnia ... mozesz zrobic bardzo dobre zdjecie ale przyslowiawa kropke nad i stawiasz wlasnie podczas obrobki.