o coś właśnie takiego mi chodzi żeby ten jpg byl dobry bez siedzenia i obrabiania na kompie. Kurcze musze to jakoś sprawdzić w praktyce
o coś właśnie takiego mi chodzi żeby ten jpg byl dobry bez siedzenia i obrabiania na kompie. Kurcze musze to jakoś sprawdzić w praktyce
Jeżeli głównym kryterium dla ciebie są kolory, to faktycznie te z D2X są takie sobie. Balans bieli po prostu rozczarowuje. ( Po za szumami matrycy, był to główny powód ,że nie kupiłem tego korpusu ) Kolory przede wszyskim skóry z 5D będą dużo bardziej naturalne i odpowiadające rzeczywistości. A o ustawienia się nie martw, to tylko kwestia przyzwyczajenia. Mi po przesiadce na Canona zajeło to ok. tygodnia. Pamiętaj tylko o szkłach - jak najlepsze !
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Myślałem, że mnie potrącił samochód...Zamieszczone przez adam_k
Adam, rozwiązanie twoich problemów nazywa się .nef
Kup sobie do tego tablicę Color Checker/DC Gretaga i w Photoshopie CS2 (zakładam, że masz) obrobisz te rawy (50-5000 obojętne) w momencie.
Adobe Bridge zostało stworzone dla ludzi takich jak ty.
Jpg pewnie też można poustawiać (nasycenie, kontrast, ostrość, itp.) w menu aparatu tak by wyglądały jak chcesz.
Z drugiej strony po Photokinie 2006 Nikona ... po prostu nie będzie.
postaw na stalki skoro to studio... sprowadz sobie z USA jak mozesz bedzie taniej, 35/1.4 85/1.8 135/2.0 i 200/2.8 cena podobna do tych dwoch zoomow (no wiem troche drozej) ale nie porownywalnie lepiej i bedziesz wiedzal jedno ... lepiej sie nie da ;-)
tutaj można zobaczyć jak działają style do jpg
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page12.asp
dzieki za linka różnice widać ale powiesz że przynudzam ale mi chodzi nie koniecznie o naturalne kolory dla mnie priorytetem jest kolor skóry ten test byłby fajny gdyby przeprowadzili go na ludziachZamieszczone przez MMM
![]()
Wiadomo że w grę wchodzi spora kasa i zmiana nawyków więc i tak chciałbyś to pewnie "na żywo" u kogoś zobaczyć nawet jakby na dpreview było pokazane na ludziachZamieszczone przez adam_k
.
Ja na Twoim miejscu spróbowałbym jednak porobić w raw-ach a potem programem (bo zapewne dostałeś razem z aparatem) ustawić balans bieli taki który będzie Tobie odpowiadał i zmieniasz we wszystkich na raz.Jeśli robisz tylko jpg-ki to z 5D też możesz się trochę rozczarować,pomimo styli w aparacie to nie dadzą takich efektów jak z Raw-a z resztą gdybyś fotografował analogiem to musiałbyś i tak iść wywołać skanować itp,a przeróbki wsadowe rawó-w czyli wszystkie na raz wcale nie zabierają tyle czasu jak uważasz.
Na koniec dodam,że jeśli chcesz dalej robić w jpg to pozostań przy swoim aparacie,albo kup jakiegoś kompakta a on da Ci cukierkowe jpg-ki.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Paradox ; 23-05-2006 o 00:34
EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I
Weź Sony R1![]()
Dawno tak się nie uśmiałem na tym forum jak w tym wątku. I nie chodzi tu tylko o posty założyciela tematu.
Wini
Dzięki Panowie niestety chyba macie racje i bedę musiał pogodzić się z tymi plikami .raw tylko jakoś sobie muszę to zautomatyzować w programach nie jestem obcykany mam tylko starego photoshopa 6.0