Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
Tak trochę nie na temat ale, że program został wspomniany to zapytam. Czy ten Digital Photo Professional naprawdę jest taki ociężały czy z moją kopią jest coś nie tak? Kiedy robię coś Photoshopie czy w Camera Raw to wszystko robi się błyskawicznie. Komputer to co prawda laptop ale za to z sześcioma rdzeniami fizycznymi a dokładniej to Dell XPS 9570 z procesorem 8750H.
Z mojego doświadczenia: wersja 32-bitowa działała szybko i sprawnie nawet na laptopie sprzed 15 lat.
W nowszej, 64-bitowej zwiększyli funkcjonalność, ale kosztem szybkości. Nawet na nowszym lapku (procesor i5-4300U) jest zauważalnie wolniej i tzrba czekać na załadowanie każdego efektu itp. Drażni, ale da się żyć.

Cytat Zamieszczone przez bestrafal87 Zobacz posta
Jakich obiektywów używasz do fotografii portretowej i podróżnicze?
Ja pisałem wcześniej: do większości zastosowań moim ulubionym szkłem jest 70-200/2,8 (dokładniej Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO). Jako podstawowe szkło miałem Sigmę 17-70 OS, ale mało jej używałem i popsuła mi się stabilizacja, więc sprzedałem.
70-200 do portretów jest idealne, a do podróży też sprawdza się bardzo dobrze, tylko trzeba dźwigać. Przy czym ja bardzo lubię dłuższe ogniskowe i przeważnie nie wyjeżdżam sam i wtedy większość zdjęć z wyjazdów stanowią kadry znajomych.