-
Początki nałogu
Odp: Kilka pytań początkującego laika...
Coś od siebie w temacie dodam, bo sam mam 40D od około 10 lat i cały czas jest to mój podstawowy aparat.
Po pierwsze:
W porównaniu z telefonem zdjęcia prosto z tego aparatu zawsze będą wyglądały na mniej ostre i kontrastowe, bo telefony praktycznie zawsze stosują mocną obróbkę zdjęć (podbicie kontrastu i nasycenia, intensywne wyostrzanie). 40D bardzo dużo zyskuje gdy zamiast robić JPGi w aparacie samodzielnie obrabiamy surowe pliki.
Na początek program dostarczany przez Canona razem z aparatem (Digital Photo Professional) będzie w zupełności wystarczający.
Po drugie:
Tamron 17-50 to niezłe, jasne szkło, ale ponoć zdarzają się słabsze egzemplarze. Sprawdź, jak zmienia się ostrość wraz ze zmianą przysłony w dobrym oświetleniu (światło dzienne). Może być tak, że na f/2.8 ostrość jest kiepska, ale na f/5.6 będzie dużo lepiej. W tej sytuacji warto pomyśleć o wymianie obiektywu i do tego czasu starać się przymykać.
Po trzecie:
Sprawdź, czy słaba ostrość nie jest wynikiem nie trafiającego AF. Moim zdaniem najlepiej postawić aparat na statywie, wyostrzyć manualnie stosując powiększenie na wyświetlaczu i następnie porównać uzyskane efekty z tymi, które dawał AF. Jeśli będzie duża różnica, to mamy winowajcę.
I na koniec mała uwaga: mimo wielu wad 40D to nadal dobry aparat. Współczesne konstrukcje są lepsze pod niemal każdym względem, ale żadna wydawała mi się idealna i dlatego ciągle siedzę na tym staruszku. Dopiero ostatnio zaczynam poważnie myśleć o zakupie używanego 6D i to tylko dlatego, że będę robił sporo zdjęć spektakli i koncertów w słabych warunkach oświetleniowych, gdzie w 40D zwyczajnie kończy mi się zakres czułości, a poziom szumów boli w oczy. Gdyby nie to, że ostatnio poznałem kilka osób i zacząłem się w to bawić, to mógłbym kolejne lata nie zmieniać korpusu
Ostatnio edytowane przez rysz ; 31-10-2019 o 19:42
Uprawnienia umieszczania postów