"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
RAW z DP, ale taki "prawdziwy", z dwoma wartosciami na pixel - i kazdy mialby taki bokeh jaki chce.
TEscik na dpreview
https://www.dpreview.com/reviews/can...l-usm-review/3
Dobry jest kurcze
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
raczej po prostu dla pismakow. ktorzy nie sa wyspecjalizowani (zeby to ladnie ujac) w portrecie, do ktorego jest to szklo. i zamiast dac to do przestrzelania komus ktos sie zna i bedzie mogl wypowiedziec o uzytecznosci sprzetu w praktyce, wala jakies takie techniczne testy i przekladaja cos tam na pomiary...
dpreview i tak ma jeszcze przyzwoite zdjecia. sa takie redakcje, gdzie juz w ogole nie da sie nikogo posadzic o umiejetnosc zrobienia ciekawej fotki (takie optyczne czy photoblog.com), ktora w jakikolwiek sposob pokazywalaby co konkretny obiektyw potrafi, czego innymi trudniej zrobic...
jesli chodzi o stalki, to osobiscie rzadko kupuje nowosci, a wtedy flickr jest fajna pomoca. bo pokazuje co obiektywem mozna sfocic jak sie dostanie w rece fotografa. nie absolwenta dziennikarstwa albo co gorsza jakiegos inzyniera po polibudzie, dla ktorego uklad optyczny to tylko jakies tam pomiary![]()
Miłego dniamoja www
mowiac o flickrze, to tu troche realnych zdjec: https://www.flickr.com/groups/canon_rf_85mm_f12/pool/
dla tych co wola obejrzec konia, a nie tylko poczytac ze wartosc oczekiwana to 4 nogi (i jakiego pomiaru sa te nogi) i 1 paszcza (z zakresem osiagalnych decybeli)
photoshopa ci tutaj tez dostatek, ale mozna znalezc tez przypadki blizsze prawdy![]()