Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    witam,

foce okazjanoalnie rodzinie i znajomym, generalnie obrazek jest ladny, iso dobre, jednak ostatnio uzywam sigmy i "planuje" zakup kolejnej..
    i tu pojawia sie pytanie, to co mnie drazni a wrecz denerwuje to boczne punkty af... ostrze srodkiem, jest ok, jesli podepne canona np 100 czy 70-200 to body jeszcze sobie radzi, powiedzmy trafi 4-5 na 10, w przypadku sigmy trafi 1 na 10 i to z mega szczesciem.

zatem pytanie na co sie przesiasc?
    Mi Sigma 50 art trafia nie gorzej niż szkła systemowe. Ale ja używam punktów bocznych. Jesteś przekonany, że brak ostrości nie jest spowodowany błędami powstałymi w wyniku przekadrowania? Z 6d punkty boczne najgorzej mi działają z 135L, zapewne ze względu na najdłuższą ogniskową tego obiektywu. Czasami jeśli punkt nie jest wystarczająco kontrastowy lub jest bardzo ciemno czy robię zdjęcie pod ostre światło obiektywowi zdarza się przejechać przez całą skalę ostrości...

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: canon 6d - przejscie.. wlasnie na co?

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    to body jeszcze sobie radzi, powiedzmy trafi 4-5 na 10
    najprawdopodobniej masz zle skalibrowany uklad.
    winno byc 9/10 a nawet lepiej , z tym ze niekoniecznie zdjecia , ktore unaje sie naocznie za ostre osiagaja najwyzsza mozliwa rozdzilczosc.
    winny osiagnac ok 85% aby bylo juz dobrze , czyli subiektywnie ostro.

Boczne sesnory u mnie lepiej ostrza jak centralny , a to dlatego , ze liniowe moga lepiej wyostrzyc pod warunkiem tze obiekt nie przebega rownolegle , a prostopadle. Jesli rownolegle , wowczas calkowicie zawodza , krzyzowe ostrza . Ale rownolehgle Linie to rzadkosc . Zawsze mozna aparat troche obrocic by osiagnac prostopadlosc.

Ale uwazam ze cos z kalibracja nie tak . Czy kalibrowales swoje obiektywy ?

Kazdy wymaga kalibracji. Mowa o detekcji fazy w dslr-ach.

Uprawnienia umieszczania postów